Nasz cykl “5 miejsc na…..” rozkręca się po wakacyjnej przerwie! Wiemy już, że kochacie te posty, a na IG chętnie oglądacie rolki z cyklu 5 miejsc na.  Wrzesień zdecydowanie zaczęłyśmy po włosku i po naszych ulubionych miejscach na pizzę neapolitańską nadszedł czas na NAJLEPSZY MAKARON.  Chociaż w Warszawie nie brakuje włoskich knajp to czasami ciężko o znalezienie NAPRAWDĘ dobrego miejsca na prawdziwie włoską PASTĘ! 

 

Gdzie na najlepszy makaron w Warszawie?

 

A czy jest tu ktoś, kto nie kocha dobrego makaronu, szczególnie, jeśli pogoda za oknem jest delikatnie mówiąc mało zachęcająca? Ja uwielbiam! Dobry makaron to cudowny, pełen rozpusty comfort food, który świetnie smakuje czy to na kolacji z przyjaciółmi, czy na randce, czy na szybkim lunchu z koleżanką czy podczas samotnej walki z jesienną chandrą.  Do naszego zestawienia wybrałyśmy 5 różnych miejsc – dla nas to TOP warszawskich makaronów. Trochę tu klasyków, które na pewno znacie, ale może troszkę o nich zapomnieliście? 🙂 Są też nowości, a może nawet ukryte perełki? 🙂 Jak zawsze chętnie poznamy Wasze TOP5 w komentarzach czy to na blogu czy na Facebooku. I pamiętajcie – zgodnie z głosowaniem na Insta kolejne 5 miejsc na… będą się pojawiać co drugi czwartek! 🙂 Tak, byście mogli zaplanować weekend! Kolejnego posta wypatrujcie zatem w czwartek 6 października, a teraz… chodźcie na makaron!

 

1) Lupo Pasta Fresca – ul.Chmielna 132/134, budynek HOP

 

 Lupo_1

 

Przyznam się Wam, że o Lupo rozmawiałyśmy i planowałyśmy już od kwietnia 🙂 Czy będzie to miejsc na najlepszy makaron w mieście? Ale… opinie o tym miejscu były tak rozbieżne: od zachwytów po głosy bardzo krytyczne, że stwierdziłyśmy, że pewnie jak każde nowe miejsce i Lupo wraz z Załogą potrzebują czasu na rozkręcenie się.

 

Lupo otworzyło się wiosną i od razu zrobiło sporo zamieszania w warszawskim świecie gastro. To knajpa włoska, ale w menu nie znajdziecie pizzy, a główną rolę gra tu makaron, a dokładniej pasta fresca, który jest specjalnością tego miejsca. Menu jest dość krótkie i składa się z przystawek, dań głównych, deserów, no i oczywiście sekcji PASTA, na której się skupiłyśmy podczas naszej wizyty. 

 

Makaron w Lupo jest codziennie ręcznie wyrabiany, nie znajdziemy tu popularnych form makaronu jak spaghetti, penne czy rigatoni, w Lupo możecie rozkochać się w mniej znanych w Polsce kształtach i formach makaronu. My zdecydowałyśmy się na Fiori, który widzicie na zdjęciu powyżej – to chyba najczęściej fotografowany makaron w polskim Internecie 🙂 Urocze kwiaty skrywają w sobie farsz z ricotty, mascarpone i parmezanu z oregano, a skąpane są w palonym maśle (35 zł). Drugi makaron, który próbujemy, to lasagnette al ragu (32 zł), czyli szerokie płaty makaronu z długo gotowanymi policzkami wołowymi. W porze lunchu do dania głównego za 6 zł możecie domówić sałatkę lub zupę. Na naszym stole ląduje przyjemny mix sałat z sosem winegret.

 

W menu kuszą nas jeszcze tagliolini, które zjecie w Lupo z małżami sercówkami  i kawiorem z pstrąga (42 zł) czy klasyczne spaghettoni con pomodorini e salicornia, czyli makaron z kolorowymi pomidorami, solirodem, pastis i migdałami (30 zł). Dla fanów tradycyjnych smaków jest też Carbonara (32 zł) i z tego, co widziałyśmy – wygląda zacnie! W Lupo wszystko kręci się wokół makaronów i trzeba przyznać, że są one tu bardzo smaczne. To na pewno miejsce w Warszawie, które umie w pasta fresca!  Lupo świetnie sprawdzi się na spotkanie we włoskim stylu.

 

Lupo:

Godziny otwarcia: poniedziałek-sobota 12:00 – 00:00, niedziela 12.00-22.00

 

Lupo_3

Lupo_2.

 

2) DZIURKA OD KLUCZA – ul. Fort Służew 1b lok k8 

 

Dziurkaodklucza_12, najlepszy makaron

 

Dziurka od Klucza to od lat nasz pewniak. Czasem bardziej na pizzę, czasem na gnocchi czy makaron. Ba, sporo osób mówi, że to właśnie w Dziurce zjecie najlepszy makaron w mieście! Przed laty odwiedzaliśmy ich maleńki lokal na Powiślu,  teraz mamy blisko – od jesieni 2019 roku Dziurka jest sąsiadem naszego DESEO w Fort 8! Fort ma świetny klimat, duży darmowy parking, sporo miejsca dla dzieciaków – ideał na rodzinny obiad! 

 

Tym razem w Dziurce zamówiliśmy 3 kompletnie różne propozycje. Jadzia wybrała klasyczne spaghetti pomodoro ze straciatellą (36 zł) czyli pomidory pelati, marchew, cebula, czosnek, seler naciowy, bazylia, straciatella i oliwa bazyliowa – świetny włoski makaron, który też sprawdzi się dla dzieciaków. Łukasz zamówił specjalność Dziurki, czyli Maczaron – czarny makaron spaghetti barwiony sepią, tym razem z przegrzebkami i  sosem truflowym (71 zł). Ja wybrałam moje ukochane gnocchi z ragu z pieczonej salsicci (41 zł). Wszystkie pasty zrobione w punkt!

 

Wybór w Dziurce jest ogromny! Wśród klasyków carbonara czy spaghetti ragu. Wśród tzw. “klasyków dziurkowych” – spaghetti szpinakowe z wątróbką drobiową, tagliatelle z pancettą i pieczarkami portobello, spaghetti aglio e olio z tatarem z tuńczyka czy… gnocchi z cukinią, szynką parmeńską i serkiem kozim, które pierwszy raz jadłam u nich na Powiślu chyba 10 lat temu!!! W karcie zawsze znajdzie się też makaron sezonowy –  teraz to tagliatelle ze świeżymi borowikami, tymiankiem, parmezanem,  masłem i winem.  Latem Łukasz zajadał się ich makaronami z dodatkiem szparagów. A dla odważnych może spaghetti szpinakowe z ogórkiem piklowanym, masło, pieprz, zest z limonki i cytryny, parmezan, ogórek gruntowy marynowany w yuzu, mięta, nitki chili (39 zł). Brzmi ciekawie, prawda?

 

Dziurka od klucza:

Godziny otwarcia: poniedziałek-sobota 12:00 – 22:00, niedziela 12.00-21.00

 

Dziurkaodklucza_13, najlepszy makaron

Dziurkaodklucza_1, najlepszy makaron

 

3) VA BENE – ul. Tamka 9

 

VaBene_1, najlepszy makaron

 

Pewnie większość z Was kojarzy Va Bene z ich pizzy rzymskiej sprzedawanej na kawałki. Pisaliśmy o niej w tym wpisie

 

Ale Va Bene to także świetne makarony! To też zdecydowanie najbardziej niezobowiązujące miejsce z całego zestawienia. Va Bene to maleńki lokal na warszawskim Powiślu, a w środku raptem kilka stolików barowych z wysokimi krzesłami lub poduchami do siedzenia na parapecie.

 

W menu też królują makarony, które dobrze znamy z knajpek i restauracji w Rzymie. Zjecie tu np. makaron Gricia z guanciale, czyli polikiem wieprzowym , pecorino romano, białym winem i czarnym pieprzem (28 zł)  czy tradycyjny makaron carbonara (30 zł). Na zdjęciu widzicie testowane przez nas: makaron arrabbiata z pikantnym sosem pomidorowym i dużą porcją czosnku i pietruszki (25 zł) oraz charakterystyczny dla Rzymu makaron Cacio e Pepe (28 zł).  Idealnie kremowe włoskie makarony – doskonały comfort food do jedzenia w jesienne dni z widokiem na warszawskie Powiśle. Nie jest to może nasz nr 1 na najlepszy makaron w tym zestawieniu, ale jest bardzo zacnie!

 

Va Bene:

Godziny otwarcia: poniedziałek – zamknięte, wtorek-niedziela 12:00 – 00:00

 

Vabene_3

Vabene_2, najlepszy makaron

 

4) Mąka i Woda – ul. Chmielna 13A / ul. Duchnicka 3

 

Mąkaiwoda_makaron

 

Wiemy, że dopiero co pisałyśmy o Mące w kontekście najlepszej pizzy neapolitańskiej, ale nic nie poradzimy, że naszym zdaniem to jedno z najlepszych miejsc na włoskie jedzenie w Warszawie. I zarówno makarony, jak i pizza są naprawdę na świetnym poziomie!

 

Ich makarony zachwycają nas już od prawie 10 lat. Słyną ze swojego raviolo, więc po prostu nie mogłam go nie zamówić, ale przez lata jadaliśmy tu przeróżne makarony, zwłaszcza, że często je zmieniają. Mąkę lubimy też za bezpretensjonalność – to miejsce na przeróżne okazje – lunch, obiad z dziećmi, rodzinny obiad, randka, wyjście ze znajomymi.

 

Makarony są tutaj przygotowywane ręcznie i zmieniają się w zależności od sezonu. Bez obaw – Raviolo Con Uovo znajdziecie tu zawsze. To wielkie raviolo z domowa ricottą, palonym masłem, szałwią, parmezanem i kremowym żółtkiem wypływającym z raviolo po przekrojeniu go nożem (35 zł). Pyszne, rozpustne (ile parmezanu!!!),  no po prostu makaronowy TOP of THE TOP. 

 

Tym razem jedliśmy również dość klasyczne tagliatelle z ragu wołowo-wieprzowym i parmezanem (38 zł). W sam raz na chłodny dzień.  W menu oprócz stałych pozycji, znajdziecie też makarony sezonowe. Obecnie (wrzesień 2022) to np. gnudi z ricotty z kurkowym sosem marsala, czarnym pieprzem i szczypiorkiem (39 zł), mezzalune faszerowane burakami i robioliną z masłem, estragonem i pistacjami (40 zł) czy lasagna z grzybami leśnymi, beszamelem i parmezanem (41 zł).

 

Mąka i Woda:

Godziny otwarcia:

ul. Chmielna: pon.-czw: 12:00-22:00, pt.-sob.: 12:00-23:00, niedz.: 12:00 – 20:00.

ul. Duchnicka: pon.-czw.: 12:00-21:00, pt: 12:00-22:00, sb: 12:00-22:00, niedz.: 12:00 – 20:00

 

Maka-i-Woda_makaron, najlepszy makaron

najlepszy makaron

 

5) Tutto Bene Italian Bistro – ul. Kazimierzowska 43C

 

najlepszy makaron

 

Last but not least! Dla nas to największe odkrycie tego zestawienia i zdecydowanie makaron, o którym będziemy dłuuuugo pamiętać. W Tutto Bene Italian Bistro zjadłyśmy tak dobrze, że gdyby nie paskudna pogoda za oknem można mieć wrażenie, że nie jesteśmy wcale na Górnym Mokotowie, a w jednej z rzymskich uliczek. 

 

Kochamy nasze zestawienia właśnie za możliwość odkrywania przed Wami takich miejsc. Restauracja ta wywodzi się ze sklepu z włoskimi delikatesami i winem Tutto Bene zlokalizowanego na Bazarze Olkuska, więc kucharze pracują tutaj tylko na najlepszych produktach sprowadzanych z Włoch i to czuć! Te dwa makarony zjedzone w mało sprzyjającą pogodę były dla nas wielkim WOW i jednym z największych odkryć podczas ostatnich wizyt w warszawskich restauracjach! 

Jadłyśmy doskonałe Cacio e pepe (39 zł) w idealnie kremowym sosie z charakterystycznym dla tego dania prażonym pieprzem oraz świetne ravioli z ricottą, czarną truflą, masłem i szałwią (47 zł). Sztos i mocny kandydat do “najlepszy makaron” w Warszawie!

 

Menu makaronowe w Tutto Bene dzieli się na 3 kategorie: Pasta Fresca, Pasta Seccha, Pasta Ripiena. Wśród pasta fresca znajdziecie np. gnocchetti sardi z kalmarami, pomidorkami i natką pietruszki (39 zł) czy parpardelle z ragu z dzika z parmezanem (48 zł). Pasta Seccha to m.in. Spaghetti alle Vongole, czyli vongole, pietruszka oliwa (59 zł) czy klasyczną carbonarę  –  rigatoni, guanciale, żółtko, pecorino romano DOP (43 zł).

Na pewno wrócimy… chociaż nie wiem czy spróbuję czegoś nowego 😉 Chcę jeszcze raz Cacio e Pepe! 😉 I trufle też! 🙂

 

Tutto Bene Italian Bistro:

Godziny otwarcia: poniedziałek – czwartek: 12:00 – 22:00, piątek: 12:00 – 23:00, sobota: 09:00 – 23:00, niedziela: 09:00 – 22:00

 

Ravioli.

 

A jakie jest Wasze warszawskie makaronowe top 5? 🙂