Przygotowanie tego zestawienia było chyba najbardziej wymagającym doświadczeniem od czasu powstania naszego cyklu “5 miejsc na” – czy wyobrażacie sobie codziennie przez niemal 5 dni jeść na obiad burgery???  🙂 Nam się udało i dzielimy się z Wami efektami naszej baaaardzo ciężkiej pracy!

 

Dobre burgery lubi cała nasza ekipa – i Natalka, i Jadzia, i Łukasz 🙂 I bardzo dobrze, bo chyba jedna osoba nie podołałaby temu zestawieniu! Burger to super comfort food na jesienną chandrę i zły dzień, ale super smakuje też latem, jedzony w jednym z restauracyjnych ogródków, może podczas wycieczki rowerowej? 🙂 Pomimo, że prawie wszystkie burgery z poniższej listy możecie zamówić z dowozem do domu czy do pracy, ale niezmiennie rekomendujemy jedzenie burgerów na miejscu! Wtedy są najlepsze! 🙂 Oto nasze polecenia! Jak zawsze prosimy o Wasze miejscówki na burgery oraz wege burgery! Przewidujemy ciąg dalszy  😉 Może właśnie 5 miejsc na… wege burgery? 🙂

 

Ale najpierw lecimy z klasyką 🙂 Kolejność miejsc w zestawieniu jest przypadkowa, polecamy całą piątkę! 🙂

 

 1) Żolifornia – Krasińskiego 1b

 

Żolifornia_4

 

O Żolifornii i ich wyjątkowych burgarach i tacos pisałyśmy Wam już w maju w tym wpisie. To niepozorny foood-truck na Żoliborzu zlokalizowany pomiędzy Wisłostradą, a Parkiem Żeromskiego (tak! to idealna miejscówka na letnie wycieczki rowerowe!) To nie jest lokal na dłuższe posiedzenie czy specjalną okazję, ich ogródek to zaledwie kilka stolików ustawionych pod wiatą obok food-trucka, ale nie przychodzimy tutaj dla pięknego otoczenia.

Tutaj przychodzimy po prostu na pyszne jedzenie, a szczególności burgery! Żolifornia  specjalizuje się w smash burgerach, których przygotowanie polega na tym, że mięso dociskane jest do płyty podczas smażenia. Dzięki temu burgery są soczyste i chrupiące!

W Żolifornii obecnie dostaniecie 5 różnych burgerów:

Classic z  dwoma kotletami wołowymi i serem cheddar, pomidorem, korniszonem, sałatą rzymską i majonezem miso, 

Deluxe z trzema kotletami wołowymi, serem cheddar, konfiturą z czerwonej cebuli i śliwki, czerwoną cebulą, chrupiącym boczkiem, korniszonem

Kimchi z dwoma kotletami wołowymi, serem cheddar, kimchi oraz majonezem dashi miso

Żolifornia nie zapomniała o wegetarianach, dla których przygotowane są dwa burgery wege: 

Kimchi vege z serem halloumi, serem cheddar, kimchi, majonezem wasabi z nasionami kolendry, korniszonem

Vege z serem halloumi, boczniakiem oraz grillowaną sałatą rzymską.

Każdą z tych pozycji możecie zamówić w dwóch rozmiarach: Normal oraz Baby. My zdecydowałyśmy się na smashburgera Deluxe w zestawie z frytkami. Ten burger miał wszystko co idealny burger mieć powinien: soczystą i pełną smaku wołowinę, świetne dodatki, które podbiły smak mięsa, a doskonałym dopełnieniem tej kanapki jest brioszka ziemniaczana zamiast klasycznej bułki hamburgerowej, lekko słodka i bardzo delikatna.  My już planujemy powrót i tym razem stawiamy na wersję z kimchi. A może Kimchi Vege? 🙂

 

Żolifornia_3

 

2) BYDŁO i POWIDŁO Meat-ing Place – Kolejowa 47 – Osiedle 19. Dzielnica 

 

Bydłoipowidło_2

 

Z Waszych opinii wiemy, że dla wielu z Was to numer 1 na burgery w Warszawie i nie ma co się dziwić! Uwielbiamy!

Tutaj oprócz świetnego jakościowego mięsa (warto wspomnieć, że w Bydło i Powidło używają mięsa z zaprzyjaźnionego gospodarstwa hodowli krów rasy Hereford w Stożne), pysznej bułki, spotkacie odważne i niecodzienne połączenia smakowe. To idealne miejsce dla osób, które lubią eksperymentować i nie poprzestają na cheeseburgerze – chociaż ten też oczywiście jest dostępny w ofercie.

Nawet stałym bywalcom tego miejsca ciężko o nudę, bo co miesiąc zjecie tutaj innego burgera miesiąca. My ostatni raz byliśmy tutaj w kwietniu i jedliśmy świetnego burgera miesiąca inspirowanego smakami Meksyku z wołowiną rasy Hereford, domowym guacamole, sosem z chrupiącym chorizo i salsą ze świeżych pomidorów (47 zł).

Ale zobaczcie co serwują w czerwcu! Kiedy zobaczyłam zdjęcie czerwcowego burgera miesiąca na ich fanpage na Facebooku od razu chciałam wyruszyć na Kolejową! To  SPICY CHERRY z  pikantnym chutneym z czereśni, wołowiną Hereford, serem pleśniowym Lazur, domowym aioli, bułką brioche. Brzmi jak letnie marzenie! Niezmiennie polecam również moje ukochane połączenie smakowe, czyli  firmowego burgera Powidlak z wołowiną Hereford, powidłami śliwkowymi z orzechami, serem kozim, roszponką, orzechami włoskimi (42 zł). To burgery najwyższych lotów, a do tego w menu spory wybór steków oraz ciekawych dodatków.  To miejsce na kulinarną ucztę!

 

Bydloipowidlo_1.

 

3) Pogromcy Meatów- ul. Koszykowa 1 

 

Pogromcy_1.

 

To burgerownia z kawałkiem historii w warszawskim świecie gastronomicznym, o tym miejscu pisaliśmy już w roku 2015 – wpis tutaj! Kiedyś specjalizowali się z kanapkach z mięsnymi dodatkami (ozór, kaczka, szarpane mięso), teraz w menu królują również burgery z największym naciskiem na smash burgery.

My odwiedziłyśmy ich lokalizację na Koszykowej, to chyba jeden z nielicznych lokali w tej okolicy Śródmieścia, który utrzymuje się w jednym miejscu od tylu lat! Od początku maja możecie odwiedzić także Pogromcy GRILL, czyli nową sezonową odsłonę Pogromców na Górczewskiej 62/64  przy Stadionie Olimpia (wejście do Parku Moczydło), gdzie zjecie street foodowe kanapki z całego świata, a do tego klasyki z rusztu jak karkówka, kiełbasy, kaszanka czy steki. Na pewno tam też zajrzymy!

Ale wróćmy na Koszykową. Co w menu? Oczywiście nie zabrakło ich kanapkowych klasyków jak kanapka pastrami, czyli pullman bread z pastrami, kiszoną kapustą, sosem rosyjskim,  pikantnymi ogórkami i serem cheddar (39 zł). Znajdziecie tam również oryginalne burgery jak np. nachos burger w bułce maślanej z podwójną porcją mięsa z cheddarem, majonezem chipotle, piklowanymi pikantnymi ogórkami, jalapeno i nachosami z dodatkiem salsy pomidorowej (34 zł). My postawiłyśmy na oryginalne połączenie burgera i trufli w smash trufla, na którego składa się bułka maślana, podwójna porcja mięsa z american cheese, pikantne piklowane ogórki, cebula, chips z boczku, majonez truflowy (34 zł). Było pysznie i rozpustnie. Truflowy majonez dosłownie lał się po rękach 😉 (i po spódnicy;p)

Wiem, ze wiele z Was kojarzy i kocha to miejsce za kanapkę z kalmarem, którego kiedyś Pogromcy serwowali w lokalizacji na Bulwarach Wiślanych – teraz wraca sezonowo do karty. Na tę kultową kanapkę składają się kalmary w tempurze, z grillowanym ananasem, piklami, czipsami z marchewki, kolendrą, sosem aioli i majonezem chipotle! Meldujemy, że ten letni przysmak zjecie z lokalizacjach nocnymarket oraz w  pogromcygrill!

 

4) Boston Burger – Food Hall Browary Warszawskie – Haberbuscha i Schielego 2

 

Boston-Burger.

 

To miejsce dla osób, które cenią klasyczne smaki. W stałym menu znajdziecie pięć klasycznych pozycji i są to: double chesse z podwójną wołowiną, serem cheddar, pomidorem i piklami oraz specjalnym sosem Boston (33 zł), double bacon cheese – składniki jak powyżej plus boczek i sos czosnkowe aioli, pozycja na duuuży głód, czyli boston smash z potrójną wołowiną, potrójnym serem, potrójnym boczkiem, pomidorem, sosem boston i czosnkowym aioli (45 zł), a także double cheese beyond, czyli propozycja wege oraz boston chickenburger z panierowanymi kawałkami kurczaka i domowym sosem BBQ. Ciekawą pozycją w menu jest burgeritto: tortilla pszenna, podwójne mięso z guacamole, salsą pomidorową, bekonem, kolendrą, ogórkiem konserwowym, sosem boston i frytkami.

My zamówiłyśmy double bacon cheese i był to klasyczny cheeseburger w najlepszym wydaniu. Chyba każdy ma czasami ochotę na burgera bez specjalnych udziwnień, w którym wyczuwamy smak wszystkich dodatków, a całość dopełnia świetny sos! Tak ich firmowy sos Boston jest przepyszny i chociażby dla niego chcemy tu wracać!

W menu Boston Burger znajdziecie również zestawy lunchowe, codziennie inne i tutaj możecie trafić na ciekawe połączenia smakowe np. burger z podwójną wołowiną, grillowanym halloumi, sosem jogurtowym z kaparami i ogórkiem czy burger z wołowiną, grillowanym camembertem i gruszką marynowana w chilli. Zestaw lunchowy składa się z burgera i domowych frytek i kosztuje 30 zł. 

Duży plus dla pozycję dla dzieci, czyli zestaw Boston Kids, składający się z małego Cheeseburger oraz frytek w cenie 30 zł.

 

 Boston Burger_1

 

5)  Roger That Foods – ul. Postępu 5 

 

Roger That Foods

 

Miejsce to możecie kojarzyć z naszej zeszłorocznej recenzji kanapek z szarpaną wieprzowiną. Tym razem skupiamy się na burgerach.

W dziale burgery znajdziecie aż 6 opcji o zabawnych nazwach – jest Rogerek, Belmondo, Będzie Piekło, Bekonator, Cebulator i Alessandro. Ceny burgerów wahają się od 27 zł do 39 zł.

My stawiamy na Cebulatora z wołowiną, plastrami bekonu, konfiturą z cebuli, karmelizowaną cebulą, cheddarem, pomidorem i sosem BBQ. Bierzemy zestaw z frytkami z batatów i colesławem z czerwonej kapusty. Burger jest świetny, konfitura z cebuli podbija smak wołowiny, a całość jest soczysta i baaardzo smaczna. Do tego pyszne frytki z batatów i świetny colesław. Świetny pomysł na sycący obiad czy kolację. Fani ostrzejszych smaków mogą zamówić burgera o dużo mówiącej nazwie Będzie Piekło z wołowiną, serem cheddar, nachosami,  pomidorem, jalapeño, czarnymi oliwkami i pikantną salsa oraz sosem teriyaki BBQ.

W Roger That Foods pamiętają też o osobach nie jedzących mięsa, które mogą zamówić dwa burgery wege: Kiszoni VEGE z kiszonymi burakami, roszponką, rukolą, salsą pomidorową, pleśniowym serem kozim, kolendrą, sosem teriyaki bbq i mayo oraz Boczniak VEGE z boczniakiem w tempurze, rukolą, pastą z ciecierzycy, oliwkami, pomidorem i sosem sriracha mayo.  Zwróćcie uwagę na znak rozpoznawczy tego miejsca, czyli sposób serwowania z nożem wbitym w burgera czy kanapkę! Przed lokalem rozstawiony jest ogródek, w którym można usiąść i zjeść.  Plusem tego miejsca jest też duży parking na terenie kompleksu Postępu 5. 

 

To teraz kolej na Was. Gdzie zabierzecie nas na Wasze ulubione burgery? Bierzemy wszystkie polecajki! 😉