Dopiero co pisałyśmy Wam o 5 miejscach na najlepsze tacos (wpis przeczytacie tutaj), a już po dwóch miesiącach od powstania tego artykułu na mapie Warszawy pojawiła się nowa restauracja serwująca kuchnię meksykańską! Trzeba to sprawdzić 🙂
W Santa Catrina pojawiłyśmy się w 5 dni po otwarciu! Było super miło, kolorowo, a przede wszystkim pysznie! Jeżeli szukacie knajpy ze smacznym jedzeniem, a do tego z klimatycznym ogródkiem to jest to dobry kierunek!
Santa Catrina – Cocina Mexicana mieści się na Powiślu na ulicy Radnej 14. Pewnie część z Was kojarzy ten lokal – w tym samym miejscu przez 9 lat mieścił się Veg Deli. Już sam wystrój wnętrza jak i ogródka jest ciekawy: jest meksykańsko i radośnie! W środku, jak i na zewnątrz jest dużo elementów nawiązujących do kultury Meksyku. Ściany zdobią piękne malowidła i kwiatowe dekoracje, są też kościotrupy nawiązujące do hucznie obchodzonego w Meksyku Dia de Los Muertos. Nawet Kelnerka obsługująca nas ma we włosach piękną meksykańską spinkę! Ulica Radna ma też w sobie coś magicznego, jesteśmy w sercu Powiśla, a tam jest cicho i spokojnie. Wokół rosną wysokie drzewa, więc można odsapnąć od zgiełku miasta. Ten ogródek trafia do naszych warszawskich ulubieńców!
Ale przecież nie przyszłyśmy tutaj tylko posiedzieć w ogródku:) Jak wygląda menu Santa Catrina? Po pierwsze jak cała Santa Catrina jest bardzo kolorowe – ich menu możecie zobaczyć na profilu Facebookowym (tutaj). Restauracja prowadzona jest przez polsko-meksykańską rodzinę, a Chefem kuchni jest Isabel Balderas, wcześniej przez lata odpowiedzialna za smaki w restauracji Dos Tacos. Spodziewamy się więc autentycznych smaków Meksyku!
Menu podzielone jest na cztery części. Pierwsza z nich to para empezar, czyli przystawki, a tam m.in tamal verde, czyli ciasto kukurydziane na liściu z kolby kukurydzy zawijane z wieprzowiną w sosie zielonych pomidorów z serem białym i czerwoną cebulą (20 zł) czy tamal de mole z kurczakiem w sosie z czekolady, suszonych papryk i białym serem (20 zł). Tamales w menu to znak, że tutaj musi być autentycznie! To zdecydowanie mniej popularne danie niż tacos, quesadilla czy guacamole. My jednak z działu para empezar zamawiamy i tak moje ukochane guacamole z kukurydzianymi totoposami (35 zł). Można powiedzieć, że guacamole to dobry papierek lakmusowy meksykańskich knajpek. Totoposy są dwukolorowe i pysznie chrupiące, a samo guacamole jest idealne i pod względem smaku, i konsystencji. Czujemy charakterystyczny smak Meksyku. To pozycja, od której warto zacząć meksykańską ucztę! Możecie też pójść w totopos con frijoles y queso (28 zł) – to totopos z fasolą, papryczką jalapeno z sosem serowym, posypane pico de gallo. Mi robi się też ciepło na sercu, gdy w menu widzę Molletes con chorizo – to meksykańskie zapiekanki, które nasza meksykańska koleżanka z Erasmusa szykowała nam sto lat temu, w 2006 roku, gdy przyjechała na święta do Warszawy.
Miłośnicy zup powinni zamówić tradycyjną Sopa Azteca (21 zł), serwowaną ze smażoną tortillą, awokado i serem mozzarella.
My chcemy sprawdzić klasyki – TACOS i QUESADILLĘ. W menu znajdziecie kilka rodzajów dodatków, które można zamówić z: tacosami, quesadillą lub zawinięte w burrito. Możecie wybierać spośród:
Cochinita – wieprzowina marynowana w pomarańczach i naturalnym barwniku z nasion drzewa tropikalnego owocu “achiote” z dodatkiem marynowanej cebuli
Barbacoa – wołowina marynowana w marynacie z “adobo” z suszonych papryk
Gobernador – z krewetkami, pastą fasolową, serem i papryką
Jaca Adobada – Jack fuit marynowany w “achiote” z dodatkiem ananasa
Maiz Blanco – biała kukurydza, papryka i biała cebula.
Jak sami widzicie zarówno mięsożercy, jak i wegeżercy znajdą tutaj coś dla siebie! 🙂
My zamawiamy tacos z marynowaną wieprzowiną (34 zł) oraz quesadillę Jaca Adobada (30 zł). Do każdego dania głównego można domówić dwie salsy. Wszystkie dania są bardzo smaczne i świetnie doprawione. Tacoy z wieprzowiną lądują wysoko w naszym rankingu najlepszych tacosów w Warszawie! 🙂 I od razu przypominają wszystkie te zajadane czy w Mexico City czy gdzieś na naszej meksykańskiej trasie.
Nadzienie z jack fruita w quesadilli smakuje tak, że nawet fani mięsnych smaków będą zadowoleni. Na uwagę zasługują również świetne sosy! Wszystko jest wyraziste i pełne świeżości. Rewelacyjna salsa chipotle, moja ulubiona salsa verde i oczywiście pico de gallo. W daniach czujemy kolendrę, limonkę i czerwoną cebulę. Składniki wszystkich dań idealnie ze sobą współgrają, tworząc prawdziwą meksykańską ucztę. Tacos kosztują od 34 do 45 zł (za 3 sztuki), quesadilla od 32 do 42 zł, burrito 34 – 45 zł.
Oprócz quesadilli, burrito czy tacos, możecie zjeść tutaj również dania główne! My tym razem już nie dałyśmy rady, ale wiemy że na pewno będziemy tu wracać. Wśród dań głównych również klasycznie – trzy rodzaje fajitas: de pollo (42 zł) z grillowanym kurczakiem, papryką i cebulą, de cerdo (46 zł) z polędwicą wieprzową, papryką i cebulą czy de res (56 zł) z grillowaną steakiem wołowym, papryką i cebulą.
Uwaga! W menu są też nasze ukochane śniadaniowe chilaquiles, co nie w Warszawie nie zdarza się często 😉 Tutaj są bardziej obiadowym daniem z sosem pomidorowym chipotle, z grillowaną wołowiną, jajkiem sadzonym, awokado i pastą fasolową (42 zł). Muszę spróbować next time!
Klimat i smaki tego miejsca mogą przenieść nas do Meksyku. A meksykańskie jedzenie, aż prosi się o spotkanie w gronie znajomych i wspólne dzielenie się daniami oraz popijanie “margaritas” czy “aguas fresca”. Tak, karta drinków i napoi również wygląda tu imponująco. Ale na tę część menu musimy wpaść kiedyś wieczorową porą 🙂
Dajcie znać kto już był i jak wrażenia 🙂
Informacje praktyczne:
Santa Catrina – Cocina Mexicana
Radna 14, 00-341 Warszawa
Numer telefonu: 796 617 515
Godziny otwarcia:
poniedziałek – sobota: 12.00-22.00
niedziela: 12.00 -21.00

4 Comments
Nowojorczyk
w meksyku i wszedzie indziej ejst tylko Santa Catarina,nie ma zadnej Catriny.Fatalnie !
Mike
Panie Nowojorczyk – Pan Sie Lepiej wyedukuje i albo dowie sie o czym pisze albo niech zamilknie na wieki
Xxx
Szkoda że na imprezach coś dowalają do napojów…..