Spis treści
- GDZIE NA PIZZĘ NEAPOLITAŃSKĄ W WARSZAWIE?
- 1) Pizzaiolo – ul. Krucza 16/22
- PIZZAIOLO – CO W MENU?
- 2) Nonna – ul. Oboźna 11 oraz ul. Solec 50
- NONNA – co w menu?
- 3) CIAO A TUTTI – Ciao a Tutti al. Niepodległości 217/ Ciao a Tutti Due ul. Merliniego 5 / Ciao a Tutti Żoli ul. Zygmunta Hübnera 2
- CIAO A TUTTI – co w menu?
- 4) Polly pizza Neopolitan – ul. Puławska 24
- 5) Mąka i Woda – Chmielna 13A / ul. Duchnicka 3
- MĄKA I WODA – co w menu?
- Podobne wpisy
Po długiej, wakacyjnej nieobecności w Warszawie wracamy z ogromną radością do naszego cyklu “5 miejsc na….”. Ostatni post z cyklu pojawił się pod koniec czerwca i wtedy zabraliśmy Was do 5 super miejsc na HUMMUS – to był idealny pomysł na gorące dni, którymi Warszawa cieszyła się w lecie bardzo często! Dzisiaj zdecydowanie czuć już jesień, a my wracamy w wielkim stylu z postem idealnym na te bardziej szare dni – łapcie 5 MIEJSC NA PIZZĘ NEAPOLITAŃSKĄ W WARSZAWIE!
Czy Wy też nie wyobrażacie sobie życia bez dobrej pizzy? W tym tygodniu pizzy neapolitańskiej zjadłyśmy baaaardzo dużo, a wcale nie mamy jej dość :p Jeżeli macie swoich faworytów w kategorii pizza neapolitańska (a macie ich na pewno!!!), dawajcie znać w komentarzach na blogu lub na Facebooku! 🙂
GDZIE NA PIZZĘ NEAPOLITAŃSKĄ W WARSZAWIE?
Od razu też uprzedzamy “reklamacje” 😉 W Warszawie jest znacznie więcej miejsc na pizzę niż 5 🙂 To oczywiste! My jednak na wiosnę zdecydowaliśmy się na taki cykl i jego będziemy się trzymać. Na blogu znajdziecie oczywiście znacznie więcej restauracji serwujących smaczną pizzę.
Tym razem bierzemy na warsztat tylko nasz ulubiony rodzaj pizzy, czyli pizzę neapolitańską! W tej kategorii Warszawa ma się czym pochwalić. Wszystkie miejsca z naszej listy serwują placki, których nie powstydziłyby się lokale w Neapolu! A Neapol też mieliśmy ogromną przyjemność zjeść 🙂 Nasz post z Neapolu znajdziecie TUTAJ.
Długo zastanawiałyśmy się, jak podejść do tematu “5 miejsc na pizzę neapolitańską”. Jest tyle świetnych miejscówek, wciąż powstają nowe i chyba każda dzielnica w Warszawie ma co najmniej 1 przyzwoity lokal serwujący właśnie pizzę neapolitańską. Ale wiemy, że z rankingami, a szczególnie w tak kontrowersyjnym temacie jak “najlepsza pizza” bywa różnie 🙂 W końcu każdy lubi coś innego. Dla jednych ideałem jest pizza w stylu „canotto” z grubymi wyrośniętymi rantami, inni wolą bardziej płaskie i mniej wyrośnięte ciasto, ciężko też dogodzić wszystkim co do dodatków. Jedni są team klasyka, inni team oryginalne pomysły 😉
Dlatego nie będziemy tutaj używać określenia, że to najlepsze miejsca na pizzę neapolitańską w Warszawie, takie rankingi niech każdy robi sobie sam w zależności od swoich upodobań. Prezentowane miejsca to nasze TOP 5 miejsc na pizzę neapolitańską – zaglądamy tam to z dzieciakami w ciągu dnia czy na wino i późną kolacje ze znajomymi lub we dwoje.
Przed Wami nasi faworyci w kategorii 5 miejsc na pizzą neapolitańską w Warszawie:
1) Pizzaiolo – ul.
Nasz pewniak w temacie świetnej pizzy neapolitańskiej w Warszawie. Kiedyś zajadaliśmy się naszą ukochaną pizzą w nadwiślańskim Dwa Osiem. Ta sama ekipa, która serwowała tam jedną z pierwszych pizz neapolitańskich na takim poziomie, odpowiedzialna była za otwarcie Pizzaiolo. Pizzaiolo powstało w trudnym dla gastronomii okresie – jesienią 2020 roku, do teraz pamiętam, jak z Maksem jedliśmy pizzę w samochodzie przed lokalem – jak dobrze, że te czasy już za nami 🙂
Pizzailo serwuje klasyczną pizzę neapolitańską. To dokładnie pizza jaką pamiętam z Neapolu – świetne ciasto, niewielkie ranty i najlepsze, jakościowe składniki. Jeżeli jeszcze nie znacie tego miejsca to koniecznie zaplanujcie wizytę na Kruczej! Dla wielu to najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie.
My kochamy tam chodzić niezależnie od pory dnia (i nocy). Czy to rano na świetne Panuozzo (więcej we spisie o śniadaniach w Warszawie) czy w ciągu dnia z dzieciakami na ich ukochaną pizzę Margherita Antica (30 zł) – warto wspomnieć, że w Pizzaiolo szansa na zjedzenie spokojnego obiadu w gronie bąbelków jest całkiem duże. Dla najmłodszych dostępne są krzesełka do karmienia, a starsze dzieci można zająć dostępnymi na miejscu kolorowankami i kredkami, a latem rysowaniem kredą na chodniku. Ale przyznam, że najchętniej przychodzimy tu późnym wieczorem! Co prawa (szczególnie w weekendy) swoje trzeba odstać w oczekiwaniu na stolik, ale to jedna z najbardziej pozytywnych kolejek w Warszawie 🙂 W oczekiwaniu na miejsce możecie zamówić drinka przy barze i poczekać przy kilku stolikach barowych rozstawionych wzdłuż Kruczej. I chociaż drinki, i wino mają tu znakomite to skupmy się na pizzy.
PIZZAIOLO – CO W MENU?
Ja zawsze zamawiam moją ukochaną Piccante. Jestem chyba od niej uzależniona! Pomidory, mozzarella, pecorino, salami piccante, bazylia, oliwa, chili sycylijskie, czosnkowy miód (39 zł). Ten miód w połączeniu z chili zdecydowanie robi robotę! Warto spróbować też Classica con burrata z pomidorami, ręcznie robioną burratą, czosnkiem, bazylią, oregano, zest z cytryny i oliwą (45 zł). W menu dostępna też jest zawsze pizza sezonowa, obecnie to “placek Zucca” z puree z dyni Hokkaido, tofu, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi prażonymi z miso, dynią muszkatołową, cebulą piklowaną, kolendrą, oliwa Plakias i zest z cytryny. Świetne są też ich focaccie, ale to już chyba materiał na inny post 😉
Pizzaiolo trzyma bardzo równy poziom przy każdej wizycie, a byliśmy tu łącznie kilkanaście razy, za każdym razem zarówno ciasto, jak i dodatki są doskonale! Warto wspomnieć, że pizze możecie zamawiać tutaj do 1.00, a w weekendy do 3.00 w nocy ! Już wiecie, gdzie zjeść w weekend, wracając z imprezy 😉
Godziny otwarcia: niedziela – czwartek: 9.00-1.00, piątek – sobota: 9.00-3.00
Adres:
2) Nonna – ul. Oboźna 11 oraz ul. Solec 50
Do Nonny nie zaglądamy niestety tak często jakbyśmy chcieli. Rzadko bywamy w tych rejonach, a szkoda! To bardzo klimatyczny lokal z industrialnym wnętrzem na tyłach Krakowskiego Przedmieścia. Kolejne miejsce, które mogłoby z powodzeniem działać i karmić w Neapolu 🙂 Od niedawna Nonna ma dwie lokalizacje: pierwszą na Oboźnej oraz nowość – Nonna Take Away przy Solcu. Przez cały rok działa w dostawie i odbiorze osobistym, a w okresie letnim możecie zjeść na miejscu w ogródku – zarówno na Oboźnej, jak i na Powiślu.
Menu w Nonna jest krótkie i składa się z 5 przystawek w cenach 11-36 zł oraz pizz podzielonych na pizze czerwone i białe. Do tego codzienne inny deser dnia, a także kilka włoskich win do wyboru.
W lokalu na Oboźnej umówiłam się w tygodniu na spotkanie, w godzinach lunchowych jest tam dość gwarno, ale teraz z uwagi na ogródek bez problemu znalazłyśmy miejsce. Lokal ten jest malutki, składa się z jednej sali, której sercem jest oczywiście tradycyjny, neapolitański piec do pizzy oraz bar przy którym także można usiąść i obserwować proces powstawania pizz. Co jadłyśmy? Nie będę tu oryginalna i znowu pozostawiłam na ostre smaki 🙂 Na zdjęciu głównym widzicie pizzę Diavola z sosem pomidorowym, mozzarellą fior di latte, salami picante, chilli, bazylią (37 zł) i Pizza ‘Nduja z sosem pomidorowym, wędzoną provola, mozzarella di bufala, ‘nduja, bazylią (39 zł). Obie pizze na najwyższym poziomie ze świetnym pachnącym ciastem, słodkim i wyrazistym sosem pomidorowym i świetnymi, włoskimi dodatkami. Powyżej natomiast ich pizza z ziemniakami, którą zajadałam podczas pierwszej wizyty – jeszcze przed pandemią, na początku marca 2020 roku.
Jeżeli lubicie pizze bianche to zamówcie Pizza Tartufo z mozzarella fior di latte, salsa z trufli, prosciutto cotto, pecorino truflowe, oliwa (42 zł). Dla dzieciaków czy fanów klasycznych smaków dostępne w menu Pizza Margherita – sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, parmezan, bazylia, oliwa (30 zł) czy Pizza Cotto sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, parmezan, bazylia, oliwa (37 zł).
Postanowienie na nowy rok szkolny? Zaglądać częściej do Nonny!
Godziny otwarcia: poniedziałek-czwartek: 12.00-21.00, piątek-sobota: 12.00-22.00, niedziela: 12.00-20.00
Adres: ul. Oboźna 11 oraz ul. Solec 50
3) CIAO A TUTTI – Ciao a Tutti al. Niepodległości 217/ Ciao a Tutti Due ul. Merliniego 5 / Ciao a Tutti Żoli ul. Zygmunta Hübnera 2
Jedno z pierwszych miejsc, które rozkochało Warszawę w pizzy neapolitańskiej. Pamiętacie pierwsze wizyty w ich niepozornym lokalu przy Niepodległości? Teraz Ciao znajdziecie w aż trzech lokalizacjach w Warszawie. A co najważniejsze Ciao prawie 10 lat od otwarcia wciąż trzyma najwyższy poziom!
Przez lata często odwiedzaliśmy ich lokal przy Dąbrowskiego, teraz, po ich przeprowadzce, już kolejny raz wybraliśmy się na Merlinego, tuż obok Warszawianki. Idealne miejsce na obiad po wodnych szaleństwach.
Kiedyś obsesyjnie zamawiałam moją ulubioną mieszankę, czyli pizzę pół na pół – Piccante i Quattro Formaggi. Podczas ostatniej wizyty postawiłam na pizzę – PICCANTE pomidory San Marzano DOP, mozzarella fior di latte, salami Ventricina, suszone pomidory, pepperoncino, płatki chilli, bazylia (41 zł). Uwaga! Ta pizza jest pikantna nie tylko z nazwy 🙂 Moje dzieciaki uwielbiają ich margheritę, a Mama, z którą często odwiedzamy Ciao, Vegetarianę z pomidorami, mozzarellą fior di latte, pieczonym bakłażanem, karczochami, piklowaną cebulą, cukinią i pietruszkowym pesto (38 zł).
W menu zaciekawiło mnie także pizza TARTUFO – mozzarella fior di latte, Salame con Tartufo, sos Pecorino Romano DOP, carpaccio z czarnej trufli, puder truflowy, prażony orzech włoski – 52 zł. Muszę spróbować następnym razem! Oprócz pizzy zjecie tu także przystawki w cenie od 15 do 21 zł oraz desery.
Dwa lata temu to właśnie Pizzeria Ciao a Tutti pojawiła się w europejskim rankingu “50 top pizza”.
Z ciekawostek pizze Ciao możecie kupić w kilku popularnych sklepach oferujących zakupy internetowe w formie mrożonek – więcej info znajdziecie na stronie www. My jeszcze nie próbowaliśmy, ale mamy w planach 🙂
Adresy: Ciao a Tutti al. Niepodległości 217/ Ciao a Tutti Due ul. Merliniego 5 / Ciao a Tutti Żoli ul. Zygmunta Hübnera 2
Godziny otwarcia konkretnych lokalizmach znajdziecie TUTAJ.
4) Polly pizza Neopolitan – ul. Puławska 24
Polly Pizza urzekła nas od pierwszej wizyty. Ciekawe wnętrze w klimacie lat 70tych, dopracowany wystrój i super klimat!
Od razu zakochaliśmy się w ich przystawkach, a szczególnie Sunny Queen (burrata, sycylijska pomarańcza, orzech laskowy, puder z truskawki, kwiaty, oliwa) – 32 zł. Ale to pizza gra tu główną rolę 🙂 Tradycyjnie próbowaliśmy Margheritę (pomidory San Marzano DOP, mozzarella, bazylia) – 28 zł, wzbudzającą wiele kontrowersji 🙂 Pineapple Pride (pomidory san marzano DOP, mozzarella, spianata, karmelizowane carpaccio z ananasa) – 33 zł oraz Ninja Turtles (pomidory San Marzano DOP, podwójna mozzarella, podwójne salami piccante) – 34 zł.
Wszystkie pizze są wybitne, a składniki różnią się od innych miejsc z pizzą neapolitańską. Ode mnie wielki plus za pizzę z ananasem, chociaż wiem, że nie wszyscy są jej fanami 🙂 W menu także pizze sezonowe, obecnie jest to MUSHROOM HIGH z kurkami, szałwią, czosnkiem, creme fraiche, mozzarella, czosnek, boczek, oliwą i czarnym pieprzem.
Przy okazji wizyty koniecznie zamówcie przepyszne tiramisu (domowy biszkopt, krem mascarpone, marsala, sos espresso) – 18 zł. Jak wiecie, w temacie deserów poprzeczkę mamy postawioną bardzo wysoko, a to tiramisu zostało pochłonięte w sekundę. To najlepsze tiramisu, jakie jedliśmy od dawna. Recenzję Pollypizza Neopolitan znajdziecie TUTAJ.
To zdecydowanie jedna z lepszych pizz neapolitańskich w Warszawie i świetne miejsce zarówno na lunch w trakcie dnia, weekendowe wyjście z rodziną (są foteliki dla dzieciaków i kolorowanki) czy randkę.
Adres: Puławska 24
Godziny otwarcia: Codziennie od 12.00-22.30
5) Mąka i Woda – Chmielna 13A / ul. Duchnicka 3
Mąka i Woda to klasyk. Nasz pierwszy post o nich powstał wkrótce po otwarciu, w maju 2013 roku. Potem do ich lokalu na Chmielnej zaglądaliśmy regularnie na lunche – zresztą oferta lunchowa w obu lokalach Mąki i Wody wciąż jest bardzo atrakcyjna i smaczna 🙂 Teraz ze względu na zmianę lokalizacji biura w godzinach lunchowych jesteśmy tu coraz rzadziej, ale regularnie zaglądamy na Chmielną, a ostatnio pierwszy raz wybraliśmy się na Duchnicką. Co prawda, przez prawie 10 lat działalności Mąka i Woda nie zawsze zbierała tylko pochwały, ale podczas naszych ostatnich wizyt zastrzeżeń nie mieliśmy żadnych! Pizza, którą zjadłyśmy w ostatnich dniach na Duchnickiej była świetna! Mąka i Woda po latach to wciąż nasz warszawski TOP!
Na zdjęciu widzicie pizzę Burrata – mozzarella di bufala, burrata pugliese, salami dolce, oliwa, parmezan, świeża bazylia (40 zł) oraz pizza Formaggi – mozzarella di bufala, taleggio, domowa ricotta, parmezan (38 zł). Rozważałyśmy także pizzę Bologna. To połączenie Ragu bolognese, mozzarelli di bufala, domowej ricotty, bazylii i parmezanu (38 zł). Tutaj również menu podzielone jest na pizze czerwone z sosem na bazie pomidorów San Marzano i na pizze białe. Wśród białych mnie najbardziej kusi Carbonara z mozzarellą di bufala, pecorino romano, pancettą, jajkiem, szczypiorkiem i czarnym pieprzem (36 zł). W menu dostępna jest również pizza miesiąca. Pizzę znajdziecie też w tygodniu w ich menu lunchowym. Zawsze do wyboru macie przystawkę lub zupę i makaron lub pizzę.
Obie lokalizacje Mąki i Wody mają bardzo przyjemne ogórki i niezobowiązującą atmosferę.
Adres: Chmielna 13A / ul. Duchnicka 3
Godziny otwarcia:
Chmielna: pon.-czw: 12:00-22:00, pt.-sob.: 12:00-23:00, niedz.: 12:00 – 20:00.
Duchnicka: pon.-czw.: 12:00-21:00, pt: 12:00-22:00, sb: 12:00-22:00, niedz.: 12:00 – 20:00
Czekamy na Waszych faworytów!!!:)
7 Comments