Nowe miejsce na mapie Warszawy, gdy gastronomia znów działa tylko na wynos i nie wiadomo, kiedy wróci do normalnej działalności????  Taka decyzja może dziwić! Otwarcie w takich czasach?? Jak rozkręcić nową działalność w tak trudnym okresie? Czy jest sens zaczynać czy lepiej czekać na lepsze czasy? Na szczęście Pizzaiolo nie czekało. Ruszyli… i bardzo dobrze, bo możemy się rozkoszować ich rewelacyjną pizzą już teraz, a nie… czekać na lato 😉

 

Pizzaiolo na Kruczej 16/22 (przy skrzyżowaniu z Wilczą) to całoroczna odsłona Dwa Osiem, które od kilku lat karmi świetną pizzą neapolitańską nad Wisłą. O Dwa Osiem wspominałam Wam wiele razy – uwielbiamy ich pizzę i latem, jeśli tylko byliśmy w Warszawie, zaglądaliśmy tam bardzo często. I z dzieciakami, i ze znajomymi, i nocą na nocne żarcie, bo pizzę w Dwa Osiem swego czasu można było zjeść nawet o 2.00 w nocy! Czy może być coś lepszego, gdy w imprezową noc szukasz jedzenia niż idealna neapolitańska pizza? 🙂 Dwa Osiem działało jednak w niewielkim kontenerze nad Wisłą i zwykle zaczynało swoje działania w maju, a kończyło we wrześniu. Pizzaiolo to ich propozycja na stałe! Na lato, ale też na jesień i zimę 🙂 Jak sami piszą – ten sam piec, ci sami ludzie, ta sama pizza.

 

Pizzaiolo_3

Pizzaiolo_2

 

Ruszamy na testy z Maksem, bo to z nim pierwszy raz jadłam pizzę w Dwa Osiem i oboje jesteśmy jej wielkimi fanami.  Jak zamawiać pizzę z Pizzaiolo w czasach gastro lockdownu? Najlepiej telefonicznie – pod numerem 795 479 433. My zadzwoniliśmy, dogadaliśmy dokładny termin odbioru i w momencie, gdy weszliśmy do lokalu, nasze pizze właśnie wychodziły z pieca! 🙂 Idealny moment! 🙂 Chyba każdy wie, że właśnie taka pizza smakuje najlepiej! 🙂

 

Pizzaiolo_4

 

My wybraliśmy Margheritę (Maks) i Piccante (ja). Piccante to od zawsze mój faworyt w Dwa Osiem – uwielbiam ją! I rzadko biorę coś innego, bo po prostu nie mogę się powstrzymać 🙂 W menu Pizzaiolo dominują pizze czerwone – z sosem pomidorowym. Do wyboru macie 11 rodzajów – cenowo od 24 do 39 zł. Niemal każda pizza brzmi kusząco. Do mnie najbardziej mówi Marinara con Alici z pomidorami, anchois, czosnkiem, sycylijskim oregano, bazylią i olejem słonecznikowym (26 zł) oraz Cetarese z pomidorami, anchois, oliwkami, kaparami, czosnkiem, oregano, bazylią i oliwą (33 zł). Ale to na kolejny raz, bo pierwsza wizyta to oczywiście Piccante – pomidory, mozzarella, pecorino, salami piccante, bazylia, oliwa, chili, czosnkowy miód (36 zł). Smak tej pizzy to sztos, a czosnkowy miód dodaję jej fajnego twistu. Margherita to klasyk  – pomidory, mozzarella, pecorino, bazylia i olej słonecznikowy – zakładam, że to trop prosto z jednej z najbardziej znanych pizzerii w Neapolu.

Białe pizze w menu są trzy – Nduja, Giaca, Spinaci.Spinaci to od lat miłość Łukasza – mozzarella, parmezan kozi, sezonowana pancetta, czosnek, szpinak, oliwa, pieprz (36 zł). Nduja to połączenie mozzarelli, nduji, bazylii, pecorino i oliwy, a Giaca – mozzarella, pecorino, chlebowiec, bazylia, oliwa (33 zł).

Obie nasze pizze były rewelacyjne! Od wczoraj wszystkim mówię wow, więc mówię i Wam! 🙂 Śmigajcie tam asap!!!

Pizzę możecie zamówić telefonicznie lub przez stronę https://pizzaiolo.goorder.pl/.  SMACZNEGO!! #wspieramgastro

 

Pizzaiolo_pizza Piccante

Pizza Margherita

 

…..

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

PIZZAIOLO

ul. Krucza 16/22 (róg z Wilczą)

telefon: 795 479 433 – polecam dzwonić i zamawiać z odbiorem osobistym, póki gastronomia nie wróci do działalności stacjonarnej