Gdy ostatnio wrzucałam relacje i pisałam Wam o Polpo, od razu zaczęliście pisać, że to nie jedyny stosunkowo młody lokal z pizzą neapolitańską na Ursynowie i Kabatach. A wiadomo – jak słyszymy o dobrej pizzy, to śmigamy!

Do Piccolo Pizzaiolo ruszyłam z dzieciakami w Dzień Kobiet! Cóż – wolałabym pójść na fajną kolację do restauracji, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma! Ruszyliśmy na pizzę w samochodzie. A co!

 

Piccolo Pizzaiolo Pizzeria Napoletana znajdziecie na Ursynowie, w nowym bloku przy Dereniowej 60. Dobra wiadomość na wiosnę i na lepsze czasy – obok jest plac zabaw 🙂 Dobra wiadomość na teraz? Wczoraj wyskoczył mi ich post na Facebooku, że w piątki i soboty działają do 24.00!!! 🙂 To jest przydatna wiadomość dla wszystkich Nocnych Marków i nocnych Łakomczuchów.

 

Piccolo Pizzaiolo_lokal

 

Piccolo Pizzaiolo wnętrze

 

Piccolo Pizzaiolo, jak sama nazwa wskazuje, to pizzeria, więc w menu znajdziecie w podziale na czerwone (z sosem pomidorowym) i białe (bez sosu pomidorowego).  Są oczywiście klasyki jak Marinara (22 zł), Margherita (25 zł) czy Margherita con Cotto (z szynką gotowaną – 27 zł). Są też bardziej wyszukane pomysły – mi od razu w oko wpada Piccante (35 zł) – niby też klasyka, ale menu sugeruje, że ta tutejsza jest fajnie podkręcona – pomidory San Marzano, mozzarella fior di latte, spianata piccante, ‘nduja, ricotta cytrynowa i miód chili. Dla hiper mięsożerców jest też Quattro Salumi (37 zł), na której poza pomidorami i mozzarellą, znajdziecie szynkę cotto, spianata piccante, mortadelę, guanciale i czerwoną cebulę.

Dla równowagi jest też pizza wegetariańska i wegańska. Vegetariana to pomidory San Marzano, mozzarella fior di latte, portobello, oliwki, cukinia, pieczona papryka, pesto bazyliowe, konfitowany czosnek i pecorino (34 zł), a wegańska Solo Verdu (26 zł) to pomidory San Marzano, portobello, oliwki, cukinia, pieczona papryka, karczochy i sałatka ze świeżych ziół.

W menu pizza czerwona występuje zatem w 11 wersjach plus 6 różnych pizze bianche – np. cotto e funghi (z szynką cotto, portobello i tymiankiem) czy Quattro Formaggi. Dla mnie z białych bardzo ciekawie brzmi Roma i Salsiccia e Patate. Roma to creme fraiche, mozzarella fior di latte, mortadela, pesto bazyliowe, gorgonzola, pistacje i zest z cytryny (37 zł). Salsiccia e Patate to creme fraiche, mozzarella fior di latte, domowe salsiccia, ziemniaki z rozmarynem, pecorino, karmelizowana cebula i szczypiorek (34 zł). To chyba będzie mój plan na następny raz!

Tym razem idziemy w klasyki – Margherita, Cotto i Piccante. Dzieciaki zachwycone pochłaniają swoje pizze, a mnie zachwyca cudowny mix różnych smaków w Piccante – z jednej strony pikatna ‘nduja, z drugiej słodki miód, a z trzeciej jeszcze delikatna ricotta. Pycha!

 

Cotto_pizza, Piccolo Pizzaiolo

 

Zdjęcia jak to zwykle w covidowych czasach nie są najlepsze, bo o 18.30 w samochodzie światło to jednak nie to 😉 Ale smakowo pizza z Piccolo Pizzaiolo nas zachwyciła i czuję, że jeszcze tam wrócimy! 🙂  Fajnym akcentem jest też Hot Tip, który pojawia się po otwarciu pudełka z pizzą! 🙂 W dzisiejszych czasach na wynos, takie porady są bardzo w cenie!!! 🙂 Nam się co prawda nie przydały, bo klasycznie zjedliśmy od razu w samochodzie, ale myślę, że taka notatka to świetny pomysł! 🙂

Ja wracam po więcej… może po Salsiccia e Patate? 🙂

 

Piccolo Pizzaiolo_hot tip

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Piccolo Pizzaiolo Pizzeria Napoletana

ul. Dereniowa 60

tel. 500 474 493

godziny otwarcia:

(wg informacji na ich Facebooku)

pon  – 16.00 – 22.00

wt – czw 9.00 – 22.00

piątek – sobota 12.00- 00.00

niedziela 9.00 – 21.00