Mówiłam Wam już, że znalazłam Osobę, która pomoże mi jeszcze częściej donosić Wam o fajnych rzeczach, fajnych miejscach i dobrym jedzeniu! 🙂 I jak na razie Marlena czyta mi w myślach i wybiera się w miejsca, o których ja już dawno myślałam i miałam je na swojej liście, ale nie udało mi się tam dotrzeć 🙂 Ledwo się pojawiła to ruszyła do W DRZEWACH i opisała dla Was to magiczne miejsce w okolicy Nałęczowa i Kazimierza Dolnego – post o W drzewach znajdziecie TU.

 

A potem się okazało, że zna i lubi Cucina Povera, o której ja już słyszałam od niektórych z Was, ale nigdy tam nie dotarłam. Dzisiaj zatem Marlena zabiera Was na włoskie!!!! 🙂

Chodźcie!! 🙂

Początek marca to czas, w którym szczególnie brakuje mi ciepła. Marzę wtedy o podróżach do miejsc pełnych słońca, ale wiadomo  – teraz te podróże są utrudnione i w dużej mierze musimy się zadowolić podróżami kulinarnymi.  Moim ulubionym krajem, o którym myślę najczęściej i najcieplej, są Włochy.

W niedzielne popołudnie postanowiłam odwiedzić jedno z moich ulubionych miejsc, czyli Cucina Povera w Zalesiu Górnym. Z Mokotowa to trochę ponad 30 minut samochodem, z Kabat nieco krócej. Niech wyprawa do Zalesia Was nie zniechęca, bo do tego miejsca przyjeżdżają  na kulinarne wycieczki goście z całej Polski!!! Tratorię prowadzą Damian i Paweł, którzy z pewnością mają włoskie dusze. Cucina  Povera mieści się w niewielkim, skromnym pawilonie.  Wygląda zatem dość niepozornie, ale na kuchni dzieją się prawdziwe cuda!

 

Cucina Povera_Zalesie

Cucina Povera

 

Nazwa samej restauracji nawiązuje do określenia: „kuchnia biedaków”. I o to chodzi, bo właśnie w prostocie i korzystaniu ze świeżych, doskonałych składników tkwi sedno włoskiej kuchni. Ich pasty są dokładnie takie, jakie pamiętam ze swoich włoskich wojaży. Co roku zresztą Cucina Povera zamyka się we wrześniu na miesiąc, a właściciele ruszają w podróż do słonecznej Italii po nowe inspiracje.

W menu znajdziecie sporo włoskiej klasyki – wśród antipasti  – bruschetty (mix smaków – pesto rosso z suszonych pomidorów, ser taleggio z prosciutto crudo, pasta z ricotty i karczochów ), smażona polenta z prosciutto crudo i sosem z parmezanu, klasyczna zupa Pappa al pomodoro, a w dziale makarony chociażby Cacio e Pepe, Carbonara, gnocchi al quattro formaggi albo all’amatriciana. Jest też pizza  – kilka rodzajów (np. Margherita, Diavola, Parma, Quattro Formaggi), a wśród deserów panna cotta i tiramisu. Są też specjalne dania, które zmieniają się co tydzień.  Obecnie, do 14 marca, są to np. salmone con burro ai capperi, czyli łosoś duszony w maślano-cytrynowym sosie z kaparami z dodatkiem sałatki z rukoli, kopru włoskiego i pomidorów (dostępny od czwartku do niedzieli), gnocchi con salsiccia – gnocchi w sosie z włoskiej kiełbasy i gorgonzoli podkręcony koprem włoskim, a na deser – dolce al limone con pistacchi – krem z mascarpone i cytryn przekładany biszkoptami nasączonymi w limoncello z dodatkiem pistacji.

Jak wyglądają ceny w Cucina Povera? Antipasti kosztują od 16 do 29 zł, makarony 24- 35 zł, pizza 21 – 31 zł. W karcie znajdziecie też dwie propozycje dla dzieci – Mini pizzę w cenie 14 zł albo gnocchi z masłem lub sosem pomidorowym posypane Parmiggiano Reggiano w cenie 13 zł.

 

Zapytacie pewnie, gdy gastronomia działa tylko na wynos? Trzeba odebrać zamówienie, dowieźć do domu, a potem być może ponownie podgrzać, ale ja proponuję spożywać od razu, parkując w lesie tuż obok, w całkiem miłych okolicznościach przyrody.

 

CO JEMY W CUCINA POVERA?

 

Cucina Povera_pizza

 

Tym razem zamówiliśmy pizzę Margheritę (21 zł) dla dzieci, ale najbardziej polecam Wam spróbować ich najbardziej oryginalnej pizzy, czyli Cucina Povera (28 zł) z… mozzarellą, gorgonzola dolce, salsiccią, rozmarynem i …  sosem śliwkowym.

Z dań głównych wybraliśmy Salmone con burro ai capperi (38 zł), czyli danie dostępne właśnie teraz – łosoś duszony w maślano-cytrynowym sosie z kaparami po prostu rozpływał się w ustach, smakował doskonale i zupełnie nam nie przeszkadzało, że jedliśmy go z pudełka 🙂  W osobnym pudełeczku dostaliśmy sałatkę z rukoli, kopru włoskiego i pomidorów. 

Kolejnym punktem naszego niedzielnego menu było Gnocchi  con salsiccia (28 zł) w sosie z włoskiej kiełbasy i gorgonzoli podkręcone koprem włoskim. Chyba nie muszę Wam mówić, że było pyszne! Wiadomo, że na talerzu wyglądałoby lepiej, ale takie smaki warto jeść nawet w samochodzie 🙂

Na deser wzięliśmy znów propozycję z sezonowej wkładki – Dolce al limone con pistacchi – krem z mascarpone i cytryn przekładany biszkoptami nasączonymi w limoncello z dodatkiem pistacji.

 

gnocchi

Cucina Povera, łosoś

Wkładka sezonowa do karty jest zmieniana co dwa tygodnie. Stała karta jest krótka, ale wszystko co jest z niej przygotowane jest z bardzo wysokiej jakości i świeżych składników. W Cucinie jest też mały kącik „Mercato”, gdzie możecie nabyć wyselekcjonowane wina, oliwy, jak i domowej roboty likiery, np. limoncello, a także pasty do makaronów.

 

MERCATO

Jak z dziećmi?

 

Latem do dyspozycji jest mały ogród z małym placem zabaw, więc i dzieci się nie będą nudziły.

W weekendy oczywiście trzeba koniecznie rezerwować stoliki. Piszę o tym z nadzieją, że gdy nastanie ciepła wiosna, będziemy mogli korzystać z ogródków restauracyjnych. Na pożegnanie przy stacjonarnych wizytach dostaniecie domowej roboty limoncello. Czy może być jeszcze przyjemniej?

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Trattoria Cucina Povera

Jesionowa 16

05-540 Zalesie Górne

telefon: 518 758 920

godziny otwarcia:

pon – ZAMKNIĘTE

wtorek – 13.00-19.00

środa – piątek 13.00-20.00

sobota 12.00-20.00

niedziela 12.00 – 18.00