Długo czekało to Va Bene, bym je opisała! Oj długo!! Przepraszam! I Was, i Va Bene, bo zdecydowanie zasługuje, by o nim napisać i to już!!! Ja wybrałam się tam … 1 grudnia! Dawno, co?? 🙂 Data zupełnie nieprzypadkowa, bo 1 grudnia mam imieniny. I niby nikt imienin teraz nie świętuje, ale ja od zawsze uważam, że kaażdy powód do świętowania jest dobry!!! Wzięłam Maksa, w ramach rozrywki po zdalnych lekcjach, i ruszyliśmy na Powiśle! Dlaczego nie pisałam o tym wcześniej?? A bo najpierw jak zwykle ilość obowiązków mnie przygniotła, potem wszyscy wpadli w świąteczny nastrój i na topie były pierogi i grzybowa, a nie pizza na kawałki jak w Rzymie. A potem śmignęliśmy do Meksyku i znów jakoś ta pizza nie szła w parze z tacos 😉 Ale jestem i nadrabiam zaległości!!! 🙂
Przyznaję szczerze: rzadko bywam na Powiślu zimą. Wiosną, latem wiadomo – jest inaczej! Wisła, rowery, długie spacery i włóczenie się po mieście. Zimą z powodu pracy, szkoły, przedszkola, temperatury, nocy trwającej od 16.00 i sytuacji covidowej poruszamy się po Warszawie mniej i niestety na Powiślu bywamy rzadko. A ja niezmiennie je lubię! Dla Va Bene jednak warto się tu przejechać nawet, jeśli mieszkacie trochę dalej.. tak jak my!:)
Va Bene Warsaw serwuje kuchnię włoską, ale to, co ma wyjątkowego to pizza w stylu RZYMSKIM, czyli tak właśnie: pizza al taglio / pizza na kawałki! Kto ma pyszne rzymskie wspomnienia z nią związane??? 🙂 Ja mam kilka bardzo pysznych!!! Zajrzyjcie do naszych rzymskich postów – TU i TU. Długo czekałam, by w Warszawie można było pizzę na kawałki zjeść. Coś tam się kiedyś pojawiało, ale szybko znikało. Va Bene już jakiś czas działa i mam nadzieję, że zostanie tu na dłużej 🙂 Oby!!!
W Va Bene znajdziecie pizzę na kawałki – różne opcje w cenie od 8 do 14 zł za kawałek w zależności od składników. Znajdziecie też makarony – bardzo klasyczne – m.in. Carbonarę, Cacio a Pepe, Gricia, Amatricianę czy Arrabbiatę. Makarony kosztują od 23 do 30 zł. Ja na pewno wybiorę się spróbować ich Cacio e Pepe jak już będzie można po ludzku zjeść przy stoliku. W czasach wynosów natomiast ta pizza jest genialna! 🙂 A nawet jak się gastro otworzy (czekamy bardzo!), będzie idealną przekąską podczas spacerów czy przejażdżek rowerowych 🙂 Pizzę w Va Bene kroi się nożyczkami i to tylko dodaje kolorytu i klimatu! Zawsze znajdziecie kilka różnych do wyboru! Mnie i Maksa zachwyciła ta z pomidorami i guanciale – boska! 🙂 Próbowałam też opcji z ziemniakami, w której zakochałam się w Rzymie, ale w tej kategorii ta z Rzymu z 96 ore nadal wygrywa! Następnym razem wchodzę w gorgonzolę z gruszką 🙂
Idźcie koniecznie i dajcie znać, która Wam najbardziej posmakuje! 🙂
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
VA BENE WARSAW
ul. Tamka 9
tel. 22 126 74 30
poniedziałek – ZAMKNIĘTE
wtorek 13.00 – 00.00
środa 11.00 – 01.00
czwartek 11.00 -01.00
piątek 11.00- 02.00
sobota 11.00 – 02.00
niedziela 11.30 – 00.30
2 Comments