To miejsce znalazł Łukasz. Wbrew pozorom to ważna informacja, bo od dłuższego czasu to ja jestem głównym szperaczem nowych miejsc 🙂 Bottega Napoli znalazł na jednej z włoskich grup na Facebooku. Świeżo otwarte, menu brzmi obiecująco, więc nawet się nie zastanawiamy i ruszamy tam rowerami na niedzielny obiad. A musicie wiedzieć, że włoskich restauracji wcale nie odwiedzamy w Warszawie często. Pizza neapolitańska? Tak, oczywiście! Zresztą przecież to wiecie, bo co rusz donosiłam Wam ostatnio o nowych miejscach na neapolitańską pizzę. Ale raczej nie wypatrujemy już nowych włoskich miejsc, bo makarony zwykle nas zawodzą. Tu jednak zachęca nas Napoli, zachęca nas pizza fritta, której nigdzie indziej w Warszawie zjeść nie można (chyba??), zachęcają mnie neapolitańskie przekąski, w których się zakochałam, gdy byliśmy w Neapolu. Jedziemy!!!

 

Bottega Napoli znajdziecie na Oboźnej 9/105, tuż obok Nonna Pizzeria.. robi się zatem przyjemny włoski zakątek w centrum miasta. Bottega jest bardzo wygodna na wyjście z dzieciakami – ma spory ogródek, stosunkowo daleko od ulicy, więc dzieciaki bezpiecznie mogły karmić gołębie brzegami od pizzy. Wnętrze proste i włoskie – włoska muzyka, włoski klimat, włoski Pizzaiolo. Brzmi obiecująco, prawda? 🙂

 

Bottega Napoli

 

 

Bottega Napoli wnętrze

Bierzemy się za menu! Menu jest dość długie i trzeba chwilę nad nim spędzić, by zdecydować się, co wybrać.  Jest pizza (kilkanaście rodzajów, w tym również pizze Gourmet i Calzone), są różnorodne antipasti, makarony (w tym gnocchi), sałatki i przystawki na ciepło. Przegląd zaczynamy klasycznie od antipasti – szukamy czegoś do wspólnego pogryzania, czyli jak to mówią Hiszpanie “para picar”. Na początek można wybrać talerz włoskich wędlin i serów z suszonymi pomidorami, prosciutto crudo di Parma z mozzarellą di bufala czy większy set Chill ‘e casa, w którym znajdziecie i włoskie wędliny, i sery, i neapolitańską montanarę, i ziemniaczane krokieciki, i focaccię na ciepło z mortadelą.

 

My decydujemy się na Parmigianę di melanzane, czyli zapiekankę ze smażonych bakłażanów z sosem pomidorowym, mozzarellą fior di latte, bazylią i parmezanem (26 zł). Ceny antipasti wynoszą od 16 zł do 52 zł. Na początek dobieramy również zestaw A tiell (28 zł) z całą masą neapolitańskich hitów. Ten zestaw znajdziecie w dziale I Fritti. To tam są neapolitańskie uliczne klasyki takie jak montanara fritta (12 zł), Cuoppo di zeppoline (16 zł), czyli rożek ze smażonymi specjałami z Neapolu – zajrzyjcie TU, do naszej neapolitańskiej relacji, to zobaczycie, jak to się prezentuje na ulicy w Neapolu! 🙂 To właśnie na te przekąski czekam najbardziej!

 

parmigiana alle melanzane

 

zestaw neapolitańskich przekąsek_2Zestaw A tiell zdecydowanie robi robotę! Szczerze mówiąc przy stole niemal awantura, bo nagle okazuje się, że Maks i Jagoda chcą spróbować wszystkiego! 🙂 Pysznie smakuje smażona montanara z sosem pomidorowym, rozpustnie wypada idealny comfort food, czyli frittatina di pasta patate e provola, a zeppoline dzieciaki porównują do malutkich pączków. Na koniec po kawałeczku mozzarelli in carrozza! Można powiedzieć, że to smażony tost z mozzarellą 🙂 Milion kalorii, ale jakie dobre! 🙂

 

Smakowo również parmigiana di melanzane wypada rewelacyjnie! Idealnie miękki bakłażan, prostota smaków. Tylko ten talerz i te mazy… i te kropki.. i te zasuszone kawałki makaronu, i te płatki kwiatków? Kompletnie niepotrzebne! Łukasz ten styl nazywa “Fajn dajningiem from Raszyn”, nawiązując do sławnego “Faszyn from Raszyn” 😉  Czyżby Szef Kuchni chciał pozować na “fajn dajning” w knajpie z pizzą i neapolitańskim street foodem?  🙂 To zła droga, nie idźmy nią.  Nie psujmy super smaku parmigiany takimi zabiegami! Proszę!

 

Jako drugie danie, ja wybieram pizza fritta. To danie, które niezmiennie kojarzy mi się właśnie z Neapolem, a w Warszawie jeszcze go nie widziałam, więc po prostu muszę je zjeść!

 

Są dwie wersje – Mbuttunata z neapolitańskim sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią (27 zł) oraz Diretto z ricottą, mozzarellą fior di latte, neapolitańskim salami i bazylią (30 zł). Wybieram tę z salami. TU możecie zobaczyć pizzę frittę prosto z Neapolu. Dzieci idą w klasyczne pizze. Do wyboru kilkanaście rodzajów, w tym również pizza gourmet i calzone. Jako, że u nas jedzą pizzę dzieciaki, wygrywa prostota – Margherita i Margherita z szynką Cotto.  Łukasz jako jedyny idzie w makaron i wybiera Linguine z domowym pesto rybnym, pomidorkami semidry i opiekanymi migdałami (45 zł). Mi bardzo podobają się gnocchi zapiekane w piecu z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią (28 zł) – mam nadzieję, że będzie okazja spróbować przy kolejnej wizycie.

 

makaron z owocami morza

pizza cottopizza frittapizza margherita

Bardzo fajnie wypada Łukasza makaron, chociaż znów mazy i krople na talerzu aż proszą się o porządek. Smakowo jednak i makaron wypada bardzo dobrze, i domowy sos rybny. Zdecydowanie linguine godne polecenia! Mi baaaardzo smakuje moja pizza fritta, chociaż po przystawkach jest to zdecydowanie za duże danie na 1 osobę. Najchętniej wzięłabym pizza fritta do podziału! Dzieciaki ze smakiem zajadają swoje pizze, ale niestety pod względem ciasta nie jest to nasz ideał. Wygląda na to, że Polacy w Warszawie wyprzedzili Włochów w konkurencji pod nazwą “pizza neapolitańska”. W tej kategorii nadal wygrywa dla mnie Nonna, Salsiccia, Dziurka od klucza czy Dwa Osiem. Powiem więc szczerze: na pizzę tu nie wrócę. Pomimo, że pod względem smaków i składników, pizze, zwłaszcza te Gourmet, robią wrażenie! Ale ciasto wolimy inne – bardziej miękkie, bardziej puchate na brzegach…

Wrócę natomiast na pizza fritta, na neapolitańskie przekąski, na makaron (zapiekane gnocchi!!) i spróbować neapolitańskich deserów, bo tym razem już kompletnie nie było na nie miejsca! 🙂 A kusiły…zwłaszcza neapolitańska Babba al rum i Babbamisu! A dzieciaki oczywiście chciały spróbować Mamma ma, czyli kawałków smażonej pizzy z nutellą. Nadrobimy to! 🙂

Wybierzcie się, jeśli szukacie czegoś włoskiego, a jednak nowego… lub, gdy tak jak ja, tęsknicie za Neapolem 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

BOTTEGA NAPOLI

ul. Oboźna 9 / 105

tel. 22 407 34 14

godziny otwarcia:

poniedziałek 12.00-22.00

wtorek ZAMKNIĘTE

środa – czwartek 12.00 – 22.00

piątek – sobota 12.00 – 23.00

niedziela 12.00-22.00

 

Bottega Napoli_rachunek_obiad 4 osoby