Wiosna, wiosna…. wiosna, ach to TY!  Wreszcie! Długo kazała na siebie czekać w tym roku, prawda? 🙂 Ale już jest! Słońce, błękitne niebo, pierwsze rowery, pierwsze posiłki w ogródkach! 🙂 A jak wiosna i maj to również SZPARAGI !!! Zastanawiacie się, gdzie zjecie najlepsze szparagi w Warszawie? Ten wpis jest dla Was 🙂

 

Cały rok czekamy z utęsknieniem na sezon szparagowy, a potem trwa tak krótko.… Maj, kawałek czerwca i potem znowu musimy czekać na nie długie zimowe miesiące 🙂 Poniżej znajdziecie nasz  przegląd miejsc, które serwują dania ze szparagami. Nie zwlekajcie długo z wizytą, sezon na te warzywa jest krótki, a tych dań warto spróbować!

W zestawieniu znajdziecie szparagi we wszystkich odsłonach i wariacjach. Szparagi na pizzy, makaron ze szparagami, szparagi po azjatycku, szparagi w sałatce, szparagi w rolkach sushi! Dużo tego, a będzie jeszcze więcej, bo zestawienie będziemy uzupełniać przez cały sezon!

Do tego maj w Warszawie jest przepiękny! Warto wypuścić się na miasto, zasiąść w jednym z ogródków i rozkoszować się tym czasem… Szparagi, grzejące promienie słońca, pierwsze ciepłe wieczory!!! Korzystajmy 🙂

 

1) Bibenda –  ul. Nowogrodzka 10

 

Bibenda 3

 

To już nasza mała tradycja, że sezon szparagowy inaugurujemy w Bibendzie, więc to właśnie ona ląduje na szczycie naszego tegorocznego zestawienia 🙂  Majowe menu Bibendy to prawdziwa szparagowa uczta! Szaleństwo!! Szparagi znajdziecie tu w aż siedmiu daniach z nowej karty. Szał! Generalnie ich wiosenne menu jest bardzo zielone i jeśli macie ochotę najeść się warzywnie i sezonowo to najlepszy adres!

 

Co próbowaliśmy? Na pierwszym miejscu ląduje absolutnie zachwycająca focaccia z aioli, szparagami, ndują,  karmelizowaną cebulą, kaparami i fenkułem. Uwaga! To też jedyna mięsna pozycja w aktualnej  karcie Bibendy. Ale spokojnie, nawet Łukasz, który w teamie Tasteaway jest tym zamawiającym najczęściej pozycje mięsne, wyszedł z tej zielonej uczty zadowolony. Uspokajamy wszystkich mięsożerców – możecie bez obaw uderzać do Bibendy. A najlepszą recenzją focacci niech będzie to, że po zjedzeniu wszystkich naszych dań domówiliśmy drugą porcję na “deserek” 😉 

Obłędnie smakowały też serwowane na zimno zielone szparagi, z serem straciatella, zielonym pesto, zielonymi oliwkami i kremem z palonych pomidorów, a na górze posypane bazylią i orzechami laskowymi. Takich talerzyków szukamy, takich talerzyków chcemy więcej w naszym życiu! Na plus, chodź już bez takich zachwytów, pozycja – grillowane szparagi, ogórki, dymka, ajo blanco, winegret paprykowy i gazpacho. Najmniej podpasowało nam danie nieco podobne do tego z zeszłorocznej karty, czyli pici pasta z jarmużem, szparagami i selerem naciowym. W porównaniu do innych dań tu smaku było najmniej. 

Oprócz dań szparagowych polecamy jeszcze bardzo przyjemne – chrupiące ziemniaki, krem z fety, kiszona cytryna, chipsy z mięty. Idealne dopełnienie dań ze szparagami. 

 

Do Bibendy najlepiej wybrać się w większym gronie, zamówić dużo różnych talerzyków i delektować się smakami wiosny na ich pięknym patio!

 

 

Bibenda1

 

2) Pizzaiolo – ul. Krucza 16/22

 

Nasza ulubiona pizzeria neapolitańska też nie zapomniała o sezonie szparagowym! Do menu Pizzaiolo powróciła pizza, którą zajadaliśmy się już rok temu. To sezonowa pizza z puree ziemniaczanym, mozzarellą Fior di Latte, żółtko  z pecorino, szparagi zielone, pieprz i oliwa Plakias. Wygląda i smakuje obłędnie! Pizzaiolo rozstawiło już ogródek na Kruczej, więc miejmy nadzieję, że rozładuje to trochę kolejki do stolika. Ale na takie pyszności i tak warto chwilę poczekać! 

Więcej o Pizzaiolo pisaliśmy TUTAJ i niezmiennie to nasz TOP w kategorii pizza neapolitańska w Warszawie.

 

Obecnie mają też w karcie pizzę nawiązującą do jednej z najsławniejszy pizzy na świecie, czyli do Margherita Sbagliata stworzonej przez Franco Pepe w Pepe in Grani pod Neapolem – mieliśmy przyjemność próbować oryginał (pisałam o tym TUTAJ), chyba pora też na wersję by Pizzaiolo!

 

Pizzaiolo_szparagi

 

3) SUSHI SOUL – Fort Piłsudskiego

 

SUSHI_SOUL

Była nasza ulubiona pizza, pora na ulubione sushi! Mowa oczywiście o Sushi Soul w Forcie Piłsudskiego. O tym, że kochamy już wiecie – była rolka z Sushi Soul, była też recenzja (przeczytasz ją TU!), a my wracamy tam minimum raz w tygodniu! 🙂

 

Co zjecie tu w trakcie sezonu szparagowego? Np.  królewskie połączenia szparagów ze świeżą truflą czy grillowanego okonia serwowanego na blanszowanych szparagach. Zjecie tu też szparagowe rolki np.  sashimi maki ze szparagami w tempurze, grillowaną doradą królewską i dodatkami, futomaki ze szparagami i krewetami smażonymi na maśle czosnkowym (jadłam, pycha!!!!) oraz uramaki z blanszowanymi szparagami, a nawet akami z tuńczyka błękitnopłetwego, czosnkiem prażonym oraz muśnięciem oleju sezamowego chilli. Jak zawsze w tym miejscu – kreatywnie, a przede wszystkim super smacznie!

 

Na pewno będziemy tam wkrótce! 🙂

 

4) Nonna – ul. Oboźna 11

 

Kolejna pizza w naszym zestawieniu 🙂 W tym małym, ale uroczym lokalu na Oboźnej znajdziecie sezonową pizzę ze szparagami.  W składzie oprócz szparagów znajdziecie czosnek niedźwiedzi, mozzarellę di bufala, parmezan oraz tartą skórkę z cytryny.  Prosto, ale jak pysznie!

Więcej o Nonna pisaliśmy TUTAJ.

 

Nonna

 

5) Przegryź –  ul. Mokotowska 52

 

Przegryź to klasyk na warszawskiej gastro scenie! Pamiętam śniadania tutaj jeszcze z czasów “przed dziećmi”, a przypomnę Wam, że nasz syn 1.06 świętuje dorosłe 12 urodziny! 🙂 Przegryź zatem ma za sobą długą historię! Miejsce znane jest ze swoich sezonowych dań i prostej, nie przekombinowanej kuchni. Podobnie podeszli tu do tematu szparagów. Zjecie je z tu w menu śniadaniowym (serwowanym do 12) w postaci klasycznego połączenia z jajkami po benedyktyńsku lub w głównej karcie serwowane z młodymi ziemniaczkami, jajkiem i sosem holenderskim. Klasyka gatunku 😉 

 

 

Przegryz

 

6) Syty Chmiel – ul. Marszałkowska 10/16

 

Szparagi w wydaniu Pan Tasaka prezentują się znakomicie! Zjecie tu np. śmietanowy wywar na bazie palonych warzyw, a w nim zielone szparagi, młoda kapusta, szpinak, czosnek niedźwiedzi, kopytka, olej z czosnku niedźwiedziego oraz jajko na miękko. Bosko brzmi też chałka moczona w mleku z jajkiem z pastą ziołową i szparagami smażonymi na maśle z czosnkiem niedźwiedzim. Do tego żel żółtko, majonez szczypiorkowy i olej z czosnku niedźwiedziego. Sprawdźcie koniecznie czy to danie nadal jest w karcie! 🙂

Bądźcie też czujni, bo szparagi pojawiają się też w menu lunchowym. W tym tygodniu mogliście tu zjeść prawdziwie wiosenny lunch w postaci jajka sadzonego ze szparagami, maślanką z czosnkiem niedźwiedzim, a do tego ziemniaki puree oraz mizeria. 100% wiosny w wiośnie 😉 

 

SYTY

7) Mąka i Woda – ul. Chmielna 13a oraz ul. Duchnicka 3

 

Mąka i Woda oraz Mąka i Woda Żoliborz nigdy nie zawodzą w temacie sezonowych dań.

A ich ogródki czy to na tyłach Chmielnej, czy ten na Żoliborzu to idealne miejsce do świętowania pięknej wiosny 😉 Co w szparagowym menu? Np. Zielone szparagi z pesto z czosnku niedźwiedziego i fondutą parmezanową, pizza miesiąca Asparagi, ale szparagi znajdziecie też w ich menu lunchowym jako przystawkę, na pizzy lub makaronie. 

W tym tygodniu w ramach lunchowej przystawki serwowali np. białe szparagi z sosem szpinakowym i serem montasio.

mąka

 

8) Pańska 85 八十五 号院 – ul. Pańska 85 

 

Kolejny świetny ogródek na naszej  liście! Wiecie, że uwielbiamy i wracamy od lat! W ten weekend też jesteśmy umówieni na Pańskiej na obiad ze znajomymi – Can’t wait! 🙂

Co w wiosennym menu?

Np. te obłędnie wyglądające szparagi z woka z czosnkiem i orzechami nerkowca czy krewetki tygrysie z zielonymi szparagami, czosnkiem i imbirem. Polecam Wam spróbować szparagów przyrządzonych z azjatycką nutą, zresztą  na Pańskiej niemal wszystko smakuje wybornie. Ja też uwielbiam ich fasolkę szparagową w chińskim wydaniu!

To niezmiennie nasze ulubione chińskie w mieście i cudowna miejscówka na rodzinne obiady i specjalne okazje. O naszej miłości do Pańskiej pisałam TU.

Panska

 

9) Polana Smaków – ul. Emilii Plater 14

Jak sami piszą na swoim FB: “w maju lubimy odmieniać szparagi przez wszystkie przypadki, więc nic dziwnego, że i w naszej karcie pojawiają się kilka razy.”

Jest naprawdę ciekawie, bo znajdziecie w Polanie np. uszka w rosole szparagowym albo… w lodach szparagowych serwowanych z chrupiącym gofrem! W przystawkach czekają  Szparagi surowe – zdrowe z rzodkiewką, truskawkami i sosem owocowym, w dziale “po zupie” znajdziecie natomiast Jajo-placek ze szparagami, chrupiące okruchy i siemię lniane. Brzmi intrygująco, prawda? Pora chyba się wybrać! 🙂

Polana ma aż dwa ogródki – uliczny przy Emilii Plater i bardziej romantyczny, w podwórku 😉

 Polana

 

10) Paloma nad Wisłą – Wybrzeże Kościuszkowskie 47

 

Kolejne miejsce wymarzone do odwiedzenia podczas wiosennego spaceru albo wyprawy rowerowej. Paloma mieści się w budynku Muzeum Sztuki Nowoczesnej na Bulwarach Wiślanych, tuż obok znajduje się Centrum Kopernika czy ogrody na dachu BUW-U.

Paloma serwuje nowoczesną i pomysłową kuchnię wegetariańską. Szparagi zjecie tutaj w na dwa sposoby: na kremowej fecie (pozycja znana fanom Palomy z zeszłego roku) i  i z makaronem, w sosie serowo-śmietanowym. Zamówicie do tego jeden z ich szprycerów i przepis na udany majowy wieczór gotowy 😉

PS. polecamy też bardzo ich… frytki! 🙂 Pisałyśmy o nich we frytkowym zestawieniu TU.

 

Paloma_szparagi_1

 

11) Ósma Kolonia –  ul. Słowackiego 15

 

Restauracja, która przekonała do jedzenia warzyw niejednego warzywnego NIEJADKA 🙂 Np. mnie – Natalię S.! 🙂 

W ich karcie obecnie znajdziecie aż trzy szparagowe pozycje! Wszystko wygląda obłędnie, a znając smaki Ósmej Kolonii smakuje jeszcze lepiej! Zjecie tutaj szparagi z sosem aioli i chipotle albo te z sosem holenderskim, jajkiem w koszulce i boczniakiem mikołajkowym. Na deser podpłomyk ze szparagami i zielonym pesto. 

 

Kolonia_szparagi_1

 

12) Ciao a Tutti –  Al.Niepodległości 217 , ul. Merliniego 5 oraz ul. Hubnera 2

 

Pizza z sosem szparagowym – czemu nie! W we wszystkich Ciao przez cały sezon szparagowy zjecie Pizzę Verde. Skrywa w sobie mozzarellę fior di latte, sos szparagowy, pecorino peperoncino, Prosciutto San Daniele DOP (możecie również zamówić wersję wege) oraz carpaccio szparagowe z musztardą francuską i bazylię. Wygląda obłędnie!

 

Ciaoatutti_szparagi.

 

13) Żona Krawca –  ul. Kamionkowska 29

 

Szparagi na śniadanie! Tak – jajka i szparagi świetnie ze sobą komponuj! W Żonie Krawca zjecie sezonowy omlet ze szparagami, szpinakiem i szczypiorkiem! Wszystko, co zjadłyśmy z ich menu śniadaniowego było przepyszne, a ten sezonowy omlet wygląda obłędnie. To wiosna na talerzu w czystej postaci 🙂 

 

Zona-krawca_szparagi

 

14) Bianca – ul. Natolińska 3

 

Królestwo sera w sercu Warszawy 🙂 Miejsce, w którym zjecie ręcznie robione mozzarellę, burratę i całe mnóstwo innych pysznych serwów. W ich bistro na Natolińskiej możecie kupić produkty na wynos, ale zjeść też proste, sezonowe dania. W nowym menu znajdziecie szparagi alla veneta czyli szparagi serwowane z gniecionym jajkiem z octem, serem primo sale i chrzanem. 

Uwaga! Ważna informacja dla rodziców 🙂 Ogródek Bianca graniczy ze skwerkiem, na którym znajduje się boisko do koszykówki, plenerowa i siłownia, stoły do ping-ponga i odgrodzony plac zabaw. Sami wiecie co to oznacza – obiad lub kolację zjedzoną w spokoju 🙂

 

Bianca

 

15) LUPO – ul.Chmielna 132/134

 

W Lupo zjecie świetne, domowe makarony. My zachwycałyśmy się ich makaronami przy okazji zestawienia o 5 miejscach w Warszawie na najlepsze makarony. 

Szparagi zjecie tu oczywiście z makaronem jako reginette con asparagi, czyli falowany makaron z zielonymi szparagami, czarnym czosnkiem i oliwą. Ale też jako przystawkę – asparagi bianchi al tartufo, czyli białe szparagi, mus z ziemniaka i czarna trufla. 

 

LUPO

 

Dajcie znać, gdzie jeszcze na szparagi??? 🙂 O czymś zapomnieliśmy? 🙂

 A Wy gdzie jedliście w tym roku najlepsze dania ze szparagami!!!