Oj sernik pistacjowy! Sernik pistacjowy to BAJKA! Wiem to od chwili, gdy zeszłej jesieni jedna z naszych Cukierniczek, Maryna, przygotowała swoją wersję sernika pistacjowego na jeden z naszych paneli degustacyjnych! Chyba nie było osoby, której by nie zachwycił – idealnie sernikowy, a zarazem idealnie pistacjowy!

 

Wiedzieliśmy od razu, że pojawi się w DESEO. To właśnie ON! Nasz sernik  ląduje na kruchym pistacjowym ciastku, polewamy go też polewą na bazie białej czekolady, pasty pistacjowej 100% i kruszonych pistacji, a na górze ląduje krem chantilly z wanilią Bourbon z Madagaskaru i czekoladowa dekoracja ręcznie robiona przez naszych Cukiernków, ale… dla Was mam coś też idealnie sernikowego i idealnie pistacjowego, ale na tyle prostego, że można przygotować go w domu! 🙂 Chętni? 🙂

 

W przepisie i zdjęciach pomagała oczywiście cudowna Asia Matyjek, która nie tylko robi cudowne zdjęcia, ale też potrafi w słodkości! 🙂 Zrobiła sztos, który możecie mieć u siebie w domu!

 

Gotowi? 🙂

 

Łapcie listę, co będzie potrzebne! 🙂

 

Sernik pistacjowy – lista składników:

 

Forma: 18 cm średnicy

Spód sernika:

150 g ciastek maślanych

80 g roztopionego masła

Szczypta soli

 

Masa:

500 g sera na sernik

250 g mascarpone

200 g serka kremowego Philadelphia

200 g pasty pistacjowej 100% od DESEO – znajdziecie ją w naszym esklepie –  TUTAJ  🙂

120 g cukru

4 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Szczypta soli

 

pasta pistacjowa DESEO 100%

 

Sernik pistacjowy – przygotowanie:

 

Ciasteczka maślane zmielić za pomocą blendera, dodać masło i sól. Połączyć i wyłożyć na spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

 

Ser, mascarpone, serek Philadelphia, pastę pistacjową 100%, cukier, sól i mąkę ziemniaczaną włożyć do misy miksera i połączyć. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera. Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 40 min. Studzić sernik w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej kilka godzin).

 

Wierzch sernika możemy ozdobić pistacjami, płatkami suszonej róży lub solą (np. Maldon). I gotowe! 🙂 SMACZNEGO!

 

sernik pistacjowy_3

sernik pistacjowy_4