Oj sernik pistacjowy! Sernik pistacjowy to BAJKA! Wiem to od chwili, gdy zeszłej jesieni jedna z naszych Cukierniczek, Maryna, przygotowała swoją wersję sernika pistacjowego na jeden z naszych paneli degustacyjnych! Chyba nie było osoby, której by nie zachwycił – idealnie sernikowy, a zarazem idealnie pistacjowy!
Wiedzieliśmy od razu, że pojawi się w DESEO. To właśnie ON! Nasz sernik ląduje na kruchym pistacjowym ciastku, polewamy go też polewą na bazie białej czekolady, pasty pistacjowej 100% i kruszonych pistacji, a na górze ląduje krem chantilly z wanilią Bourbon z Madagaskaru i czekoladowa dekoracja ręcznie robiona przez naszych Cukiernków, ale… dla Was mam coś też idealnie sernikowego i idealnie pistacjowego, ale na tyle prostego, że można przygotować go w domu! 🙂 Chętni? 🙂
W przepisie i zdjęciach pomagała oczywiście cudowna Asia Matyjek, która nie tylko robi cudowne zdjęcia, ale też potrafi w słodkości! 🙂 Zrobiła sztos, który możecie mieć u siebie w domu!
Gotowi? 🙂
Łapcie listę, co będzie potrzebne! 🙂
Sernik pistacjowy – lista składników:
Forma: 18 cm średnicy
Spód sernika:
150 g ciastek maślanych
80 g roztopionego masła
Szczypta soli
Masa:
500 g sera na sernik
250 g mascarpone
200 g serka kremowego Philadelphia
200 g pasty pistacjowej 100% od DESEO – znajdziecie ją w naszym esklepie – TUTAJ 🙂
120 g cukru
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Sernik pistacjowy – przygotowanie:
Ciasteczka maślane zmielić za pomocą blendera, dodać masło i sól. Połączyć i wyłożyć na spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.
Ser, mascarpone, serek Philadelphia, pastę pistacjową 100%, cukier, sól i mąkę ziemniaczaną włożyć do misy miksera i połączyć. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera. Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 40 min. Studzić sernik w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej kilka godzin).
Wierzch sernika możemy ozdobić pistacjami, płatkami suszonej róży lub solą (np. Maldon). I gotowe! 🙂 SMACZNEGO!
21 Comments
Monika
A na wierzchu jest jakaś polewą?
Natalia
Hey – tutaj nie – róże i pistacje 🙂
Śladami włóczykija
Coś na słodko akurat mam ochotę
????
Dagmara Kaczmarczyk
Większość dostępnych past jest zielona a Wasza brązowa? Czy z tych zielonych tez wyjdzie? Czy lepiej nie ryzykować …
Natalia
Hey 🙂 Przepraszam, że dopiero teraz, ale jesteśmy w podróży i czasem nie nadążam z wszystkimi wiadomościami. Nasza pasta to 100% pistacji 🙂 Pastę robi się z pistacji prażonych, więc one nigdy nie mają wściekle zielonego koloru, tylko właśnie taki ziemisto – brązowo – zielonkawy 😉 Kluczowy jest zatem skład. Nasz przepis jest na pastę 100% pistacji, bez dodatków. Są różne pasty – jeśli jest to np. 50 % pistacji + olej, cukier, itd. to będzie mieć wpływ na przepis…
Jeśli natomiast to inna pasta pistacjowa, ale również 100 % pistacji powinno być OK 🙂
Ewa
Czy ser moze byc z wiaderka? 😉
Natalia
Tak, grunt by to był zmielony ser tak jak na sernik 🙂
Karola
Przepis świetny, dziękuję 🙂 posypałam karmelizowanymi pistacjami własnej roboty. Sernik zrobił wrażenie na wszystkich. Pozdrawiam
Natalia
Super! Bardzo nam to cieszy, kiedy testujecie nasze przepisy 🙂
Ola
Hej, czy myślicie że uda się go zrobić w formie miniserniczkow? Piec wtedy krócej? 😉 Pozdrowienia!
Anetka
Czekam na pastę pistacjową i do dzieła ?
Natalia
Super! Oby przesyłka szybko dotarła 🙂
Agata
Uwielbiam ten sernik. Moja rodzina za nim szaleje 🙂 Ja piekę nieco dłużej i przez to jest całkowicie ścięty (na zdjęciach widzę, że Twój ma konsystencję bardziej zbliżoną do wersji z Deseo). Dzięki wielkie !!!
Magda
Dzień dobry, czy z podanej ilości składników można zrobić sernik na większej blaszce? Mam tylko tortownicę 24 cm a nie zdążę już dokupić pasty. Wystarczy wtedy piec krócej? Pozdrawiam
Kasia
Sernik wyszedł właściwie wytrawny, jeśli ktoś lubi chociaż minimalnie słodki, to trzeba dodać min. 30-40g cukru.
Natalia
Dzień dobry 🙂 z przepisu na sernik pistacjowy skorzystały już dziesiątki albo i setki Osób i dotychczas nie spotkaliśmy się z komentarzem, że trzeba dodawać cukier. Zdaje się, że dla większości 120 gramów zapisane w przepisie jest zupełnie wystarczające, by zachować wyrazisty, pistacjowy smak 🙂 Natomiast, jeśli ktoś woli bardziej słodko, to oczywiście można zwiększyć ilość cukru 🙂