Taki cykl marzył mi się od dawna! 🙂 Mam na niego gotowy pomysł, mam masę małych inspiracji na desery, przekąski, śniadania, które chciałabym w tym cyklu Wam pokazać, ale… ciągle brak mi czasu (albo Osoby, która mi w tym pomoże?:)), by te plany zrealizować 😉

Można powiedzieć, że pierwsze kroki w tym kierunku zrobiliśmy podczas pierwszego lockdownu… Mocno niepewni, nieco przerażeni, co będzie dla nas oznaczać zamknięcie gastro, myśleliśmy o przeróżnych sposobach! To wtedy pojawił się na blogu np. post z przepisami na 2 różne serniki Matcha, do którego wykorzystaliśmy matchę od Moya Matcha, którą możecie dostać u nas w DESEO oraz w naszym esklepie. W domu do chlebka bananowego oraz do muffinów wykorzystywałam wytrawne dropsy czekoladowe i czasem wspominałam Wam o tym na stories… Tak samo jak o polewaniu owsianki z jabłkami praliną z orzechów pekan (to jest sztos –  mówię Wam!!!).

 

Od 03.2020 wiele się zmieniło –  w DESEO pojawiła się masa super produktów, które produkujemy sami, a które możemy wysyłać w Polskę czy nawet w inne miejsca na świecie. To produkty bardzo wysokiej jakości, które naprawdę robią różnicę i potwierdza to każdy, kto ich spróbował. Pasty orzechowe 100 %, praliny z orzechów pekan czy orzechów laskowych, dropsy czekoladowe na bazie czekolady bean – to – bar – takie dropsy robi niewiele firm na świecie! A będzie tego pewnie jeszcze więcej… Będę Wam zatem przedstawiać tutaj te produkty i pokazywać przepyszne rzeczy, które można z nimi zrobić. A pomysłów mam multum, tylko doby brak! Z dobrych newsów – nasze czekolady, pasty i wszystko inne, co możemy wysyłać kupicie teraz w dwóch miejscach – w naszym esklepie oraz na Allegro – o TUTAJ!

 

Potraktujmy to zatem jako początek cyklu, a zarazem potwierdzenie, że obok siebie mam Super Ludzi! Tę tartę przygotowała dla Was Asia Matyjek. Tak, to Ona robi dla nas wszystkie zdjęcia ciastek, tortów, czekolad i wszystkich produktów, które spotkacie  w DESEO. Ale Asia, nim zajęła się zawodowo fotografią kulinarną, gotowała, piekła i prowadziła bloga Odczaruj Gary – nadal to robi, gdy znajdzie czas 🙂  Mam nadzieję też, że znajdzie czas i dla naszych szalonych pomysłów! Ten przepis zrodził się podczas rozmowy – Asia opowiadała mi o tarcie z białą czekoladą, a ja… to może dodać do niej pralinę z orzechów pekan? Tak powstała pyszna, jesienna tarta! Uwaga – jest słodko! Ale jeśli kochacie białą czekoladę i orzechy pekan – oj, będzie szał!

 

TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PRALINĄ Z ORZECHÓW PEKAN

 

tarta z białą czekoladą i praliną z orzechów pekan_1 (2)

Robimy ? 🙂 Łapcie listę składników:

UWAGA: korzystamy tu z formy do tarty o średnicy 20 cm

Kruche ciasto:

– 300 g mąki pszennej

 – 200 g masła

– 100 g cukru pudru

 

Krem z białej czekolady:

– 150 g śmietanki 30%

– 100 g masła

– 200 g dropsów biała czekolada – znajdziecie je TUTAJ

Dodatkowo:

4 łyżki praliny z orzechów pekan DESEO (podrzucam LINK)

 

tarta z białą czekoladą i praliną z orzechów pekan_1 (3)

 

Robimy!

1) Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i cukier puder. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chowamy na 30 minut do lodówki.

2) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

3) Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.

4) W garnuszku podgrzewamy śmietankę i masło. Kiedy masło rozpuści się  i wszystko zacznie delikatnie bulgotać, wyłączamy gaz i dodajemy dropsy z białej czekolady. Zostawiamy wszystko na 1-2 minuty i po tym czasie porządnie (trzepaczką) łączymy wszystko. Masę zostawiamy do przestygnięcia.

5) Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i brzegi tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut na złoty kolor.

6) Studzimy ciasto.

7) Na ostudzone ciasto wylewamy masę z białej czekolady. Tak przygotowaną tartę chłodzimy około 3 godzin w lodówce. Wtedy będzie najlepsza! 🙂

8) Przed podaniem (lub po schłodzeniu) na wierzch tarty nakładamy łyżką pralinę z orzechów pekan – idealnie pasuje do białej czekolady!

 

tarta z białą czekoladą i praliną z orzechów pekan_1 (4)

 

 

Asia do przygotowania tarty wykorzystała dropsy BIAŁA CZEKOLADA, które produkujemy od zera w naszej Pracowni na Suwak w Warszawie! 🙂 Nie są to oczywiście dropsy produkowane z ziaren kakaowca – zakładam, że wszyscy już wiecie, że biała czekolada nie powstaje z ziaren, ale ma w sobie masło kakaowe. Na zdjęciach widzicie słoiczek 200 gramów, ale obecnie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są dropsy w torebkach – wychodzi znacznie taniej, a przed nami długa zima! 🙂 Macie torebki 500 g po 55 zł (TUTAJ!!!) oraz 1 kg dropsów w cenie 90 zł (klikamy TU).  Dodam jeszcze, że mi się ogromnie podobają te kraftowe torby! Pięknie się prezentują na półce i na kuchennym blacie 🙂

 

dropsy biała czekolada DESEO

 

Kolejny “must have” nie tylko do tego przepisu to PRALINA Z ORZECHÓW PEKAN. Pralina z orzechów pekan kiedyś znajdowała się we wnętrzu ciastka Pecan Bomb (ptysia z kremem na bazie orzechów pekan). Wszystkim tak bardzo smakowała, że zdarzało się, że przyjeżdżał do nas znajomy z Olsztyna, a Łukasz biegł na Pracownię podbierać Cukiernikom pralinę z pekanów, bo nie mieliśmy jej oficjalnie w sprzedaży…Uznaliśmy zatem, że takich Wariatów jest więcej i dlatego pojawiła się pralina w słoiczkach!:) Tutaj wykorzystacie 4 łyżki, resztę możecie zostawić do naleśników, owsianki, jaglanki lub jeść prosto ze słoika!  Ostatnio nasza Czytelniczka Agata doniosła mi, ze jej Mąż PIJE pralinę ze słoika. Co prawda z orzechów laskowych, ale czuję, że tę by też pił! 😉 Możliwości jest zatem wiele… na razie posmarujcie tartę i smacznego!!! 🙂

 

pralina z orzechów pekan