Ja wiem, że wszyscy teraz sernik, babka, mazurek i pascha. A tu jakaś wariatka wyskakuje z ciastem prosto z Florydy!! Na Wielkanoc??? A jak! Zawsze można coś zmienić, a key lime pie smakuje po prostu rewelacyjnie! My zakochaliśmy się w limonkowej tarcie podczas naszego pobytu na Florydzie w lutym – jeśli pamiętacie nasze relacje, na pewno pamiętacie również key lime pie, bo był czas, gdy testowałam je w każdej restauracji.. i cierpiałam, gdy nie mieli go w ofercie 🙂  Zresztą na limonkowy deser szykowałam się jeszcze przed przylotem – tyle osób mówiło: „koniecznie key lime pie! Musisz spróbować, uwielbiam je!”. Wypatrywałam zatem słynnej tarty już od pierwszych chwil w Miami!

 

Tak wyglądało nasze testowanie key lime pie na Florydzie… jedliśmy je w Miami, jedliśmy na Key West czy w przypadkowym dinerze, w którym zatrzymaliśmy się na śniadanie gdzieś na Key Largo.. To śniadanie będziemy dłuuuugo wspominać, bo w kompletnie niepozornym dinerze przy drodze zjedliśmy jedno z najlepszych śniadań i najlepszych deserów podczas całej podróży! Tak wyglądały nasze key lime pie perypetie 🙂 I wiecie co? To najbardziej imponujące wizualnie ciacho okazało się najsłabsze… Jak to powiedział Maks: co to za biała guma ?? 😉 Pozostałe smakowały mniej lub bardziej bosko i właśnie te postanowiliśmy odtworzyć 🙂

 

Sławny Key Lime Pie na Key West

nasz ulubiony key lime piekey lime pie - diner

 

Wiadomo jak jest – wielu z nas chętnie ruszyłoby po kie lime pie na Florydę. Wielu z Was miało bilety do Stanów, do Miami właśnie teraz lub zaraz – wiem to z Waszych wiadomości 🙁 Niestety na razie jednak jest to niemożliwe – nam też już odwołano lot na majówkę, a tak bardzo chcieliśmy po 8 latach znów zobaczyć Stambuł. Jeśli jednak lecieć nie można,  możecie sobie zrobić Florydę w Polsce. I to jaką pyszną!!!!

 

Gotowi na własny KEY LIME PIE? 🙂 Prawda, że taki pięknie by się prezentował na Wielkanoc??? 🙂 Jeszcze zdążycie go przygotować na jutro!

 

Key Lime Pie 3

 

 

CO POTRZEBUJESZ, CZYLI SKŁADNIKI:

 

Składniki na spód ciasta:

  • 160 g ciasteczek typu digestive
  • 120 g masła roztopionego 

Składniki na masę:

  • 4 żółtka jajek
  • 2 łyżeczki skórki otartej z limonki – w oryginale używa się specjalnej odmiany limonek key lime, która są mniejsze i bardziej kwaskowate w smaku – u nas jednak musimy zastąpić je klasyczną limonką
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 120 ml soku wyciśniętego z limonek

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Tak jak widzicie składników jest niewiele i można je bez problemu dostać (żadnych drożdży;)).. Masło, jajka, śmietanę, cukier puder pewnie macie. Skoczcie na szybko po kilka limonek, mleko skondensowane i ciasteczka i będzie jutro coś pysznego, a zarazem oryginalnego na Waszym Wielkanocnym stole 🙂 Składniki są, to działamy! 🙂

 

PRZYGOTOWANIE:

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180° C.
  2. W malakserze (lub ręcznie) rozdrabniamy ciasteczka – na piasek. Dodajemy roztopione i ostudzone masło, mieszamy. Powstałą masą ciasteczkową wykładamy dno foremki na tartę, ugniatamy (idealne zadanie dla dzieciaków;)). Następnie wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika, aby się lekko podpiekła.
  3. Masę limonkową możemy przygotować na dwa sposoby – na szybko, mieszając składniki ręcznie, lub z pomocą miksera ubijając masę, co sprawi, że po upieczeniu będzie bardziej puszysta.
    Sposób nr 1: W misce łączymy żółtka i skórkę otartą z limonki, dodajemy mleko skondensowane, mieszamy. Na końcu wlewamy sok z limonek i mieszamy energicznie do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy masę na bok, aby trochę stężała.
    Sposób nr 2: żółtka ubijamy z mlekiem skondensowanym przez ok. 5 minut, po tym czasie dodajemy sok i skórkę otartą z limonek, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy masę do stężenia. 
  4. Na ostudzony i podpieczony spód wlewamy masę limonkową, wyrównujemy i pieczemy ok. 15 min. 
  5. Studzimy ciasto i wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 
  6. Po leżakowaniu w lodówce możemy ozdobić tartę bitą śmietaną – śmietankę 30% lub 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Są różne wersje ozdabiania bitą śmietaną, jedni nakładają na całą powierzchnię tarty inni wolą  niewielkie „kleksy” –  my jesteśmy w grupie mniej bitej śmietany 🙂 Sama masa z mlekiem skondensowanym jest słodka, więc dodawanie dużej ilości bitej śmietany może sprawić, że będzie zbyt słodko 🙂

 

To co? Kto śmiga wkrótce wraz z key lime pie do Miami albo na Key West??? Przynajmniej nie będziecie mieć problemu ze znalezieniem noclegu ;)) Jeśli nie na święta, koniecznie zróbcie ją ot tak sobie! Jest świetna! Smacznego!

 

Przygotowanie tarty i zdjęcia by Karolina 🙂

 

Key Lime Pie_1