Hot dog – banał powiecie. O czym tu pisać??? 🙂 A jednak!!! Amerykańskie hot dogi potrafią być naprawdę świetne, a do tego są bardzo różnorodne… Inne znajdziecie w Nowym Jorku, inne w Chicago, inne w San Francisco czy w Atlancie! My hot dogi zajadaliśmy w legendarnym Pink’s w Los Angeles. To był nasz pierwszy wieczór w Stanach! 🙂 Łaziliśmy po Hollywood, spacerowaliśmy po Venice Beach, chłonęliśmy każdy moment.. aż dzieciaki zmęczone jet lagiem i całym dniem zwiedzania ok. 19.00 zasnęły w aucie. Szukałam czegoś smacznego w okolicy i tak trafiliśmy na sławne Pink’s Hot Dogs.

 

PINKS HOT DOG

 

PINKS HOT DOG_2Początki Pink’s to rok 1939 – wtedy Paul i Betty Pink zaczęli sprzedawać z wózka swojego hot dogi.  Już wtedy można było tam kupić chili doga, którego również my po latach zjedliśmy!  Nie mamy nawet żadnego zdjęcia, bo nie dość, że było ciemno, to na hot dogi czekaliśmy dłuuuugo i byliśmy mega głodni! 🙂 To właśnie to chili lata temu pozwoliło Państwu Pink rozwinąć biznes! 🙂 Obecny budynek wybudowali w 1946 roku!! Zajrzyjcie tam koniecznie jak będziecie w LA!

 

Wspomnienia z hot dogami ma też Karolina, z którą wspólnie szykowałyśmy hot dogi i testowałyśmy przepisy 🙂 Dla niej to wspomnienie z Nowego Jorku. Tak pisze o tamtej podróży 🙂

 

Karolina: „W Nowym Jorku byłam dawno, bo prawie 7 lat temu i przyznam szczerze, że bardziej skupiałam się wtedy na zwiedzaniu, niż jedzeniu. Jednak przemierzając miasto wzdłuż i wszerz moją uwagę zwróciło wiele stoisk z hot dogami, praktycznie na każdej ulicy stał charakterystyczny wózek z ogromnym parasolem i zdjęciami hot dogów. Z oczywistych powodów najwięcej stało ich przy głównych atrakcjach turystycznych. Mojego pierwszego prawdziwego nowojorskiego hot doga zjadłam na schodach prowadzących do Metropolitan Museum Of Art 🙂 Pamiętam to doskonale, ponieważ po kilkugodzinnym zwiedzaniu muzeum, byłam strasznie zmęczona i strasznie głodna. Usiedliśmy na schodach i naszym oczom ukazały się ONE – dwa stoiska z hot dogami!! Wybawienie!! Ja zamówiłam klasycznego nowojorskiego hot doga z parówką, kapustą kiszoną i musztardą, mój partner wybrał z parówką i wołowiną w sosie chilli. Pamiętam, że wtedy jedzenie hot doga z kapustą kiszoną lub wołowiną wydawało mi się dziwne, ale właśnie dzięki temu też zapamiętałam ten posiłek 🙂 Co ciekawe, niedawno wyczytałam w jednym z artykułów,  że roczny czynsz – licencja na sprzedaż hot dogów w tym miejscu (The MET) wynosi nawet $200 000 i jest to jedno z najbardziej lukratywnych miejsc na sprzedaż jedzenia. A wynika to z prostej rzeczy –  braku restauracji w okolicy. Biorąc pod uwagę, że hot dog kosztuje około $1,70, łatwo policzyć, że musi się tam sprzedawać ich baaaardzo dużo :)”

 

Dobra, koniec tych wspominek! 🙂 Łapcie 3 przepisy na NAPRAWDĘ SMACZNE HOT DOGI! Najpierw zabieramy Was do Nowego Jorku!!!:)

 

NEW YORK HOT DOG

 

 

 

Składniki (2 sztuki):

– 2 bułki do hot dogów

– 2 parówki – rodzaj wg uznania (oryginalnie z mięsem wołowym)

– ok. 100 g kapusty kiszonej (bez marchewki)

– 2 łyżki oleju

– 1 cebula biała

-1/4 łyżeczki soli

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka przecieru pomidorowego

– 100 ml wody

– 1 łyżeczka cukru

– 2 łyżki czerwonego octu winnego

– 1/2 łyżeczka sosu chilli (można zastąpić płatkami chilli)

– pikantna musztarda

 

Przygotowanie:

Nowojorskiego hot doga szykowałyśmy wg przepisu Marthy Stewart. Możecie przygotować go właśnie tak lub pominąć cebulę i podać go tylko z kapustą kiszoną 🙂

 

1) Rozpoczynamy od przygotowania cebuli w sosie pomidorowym:
 – cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju (ok. 10 min), aż lekko zbrązowieje, w czasie smażenia dodajemy sól,
 – dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę,
 – dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, łyżeczkę cukru, 2 łyżki octu winnego i 1/2 łyżeczki sosu chilli i wodę, 
 – podsmażamy chwilę, aż zgęstnieje.

2) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy bułki do hot dogów (wcześniej je nacinamy) na ok. 5 min, aż będą ciepłe i lekko chrupiące. To bardzo ważne! 🙂 Niby banał, ale właśnie to dodaje im smaku 🙂

3) Podgrzewamy parówki w wodzie.

4)Kapustę kiszoną kroimy.

5) Składamy hot doga – najpierw bułkę smarujemy lekko musztardą, wkładamy gorącą parówkę, kładziemy kapustę kiszoną (ilość wg uznania), następnie cebulę w sosie pomidorowym i wszystko polewamy musztardą. Jemy ciepłe 🙂

 

CHILLI HOT DOG JAK W LOS ANGELES

 

Składniki:

-2 bułki do hot dogów

-2 parówki – rodzaj wg uznania (oryginalnie z mięsem wołowym)

-200 g mielonej wołowiny

-3 łyżki przecieru pomidorowego

-1 łyżeczka musztardy

-1 łyżeczka brązowego cukru

-1 łyżeczka sosu Worcestershire – ja kupowałam w dużym Carrefourze w dziale z kuchniami świata 🙂

– 1 łyżeczka płatków chilli

-1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku

-1/2 łyżeczki cebuli suszonej – opcjonalnie

– sól i pieprz do smaku

– tarty ser cheddar

– drobno posiekana cebula

Przygotowanie:

 

1) Najpierw przygotowujemy sos z wołowiną:

– na rozgrzanej patelni podsmażamy wołowinę (ok. 6 minut),

– dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy z mięsem – podsmażamy przez 3-4 minuty

– dodajemy musztardę, cukier brązowy, sos Worcestershire, chilli,  suszony czosnek i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
– mieszamy wszystko do połączenia składników

2) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy bułki do hot dogów (wcześniej je nacinamy) na ok. 5 min, aż będą ciepłe i lekko chrupiące.

3) Podgrzewamy parówki w wodzie.

4) Do ciepłej bułki wkładamy podgrzaną parówkę, nakładamy wołowinę chilli, posypujemy posiekaną cebulą i tartym cheddarem. Uwaga: nie dla dzieci, jest ostre 🙂

 

SAN FRANCISCO BLT HOT DOG

 

Składniki:

-2 bułki do hot dogów

-2 parówki –  – rodzaj wg uznania (oryginalnie z mięsem wołowym)

-2 plastry wędzonego boczku

-kilka listków sałaty rzymskiej

– pomidor

– ogórek konserwowy pokrojony w plastry

 

Przygotowanie:

1) Piekarnik nagrzewamy do 22o stopni C, parówki owijamy plastrami boczku, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 – 20 minut – trzeba sprawdzać czy boczek się nie przypala. Można też podsmażyć parówki na patelni.

2) Jak boczek zrumieni się na parówkach wyjmujemy je z pieca, temperaturę obniżamy do 180 stopni i wkładamy bułki do podgrzania na ok. 5 minut.

3) Ciepłe bułki smarujemy majonezem, układamy listki sałaty, pokrojonego pomidora i ogórka konserwowego, na koniec wkładamy ciepłą parówkę i jemy! 🙂

 

SMACZNEGO!!! 🙂

 

 

To jak? Który wybieracie? 🙂 🙂