Gdy pod koniec stycznia lecieliśmy do Stanów, po prostu wiedziałam, że będę tam zajadać amerykańskie pancakes 🙂 Ja, od zawsze fanka słodkich śniadań, widziałam siebie z górą pankejków lub ewentualnie z amerykańskimi goframi z dużą ilością owoców i syropu klonowego… Tak też zaczynaliśmy naszą przygodę w Los Angeles! 🙂 Pierwsze amerykańskie śniadania były dla mnie fascynujące. Wcale nie miałam poczucia: o bleee, amerykańskie jedzenie! Wręcz przeciwnie… Zawsze siadałam do menu podekscytowana i równie podekscytowana szukałam miejscówek na śniadanie zarówno w Los Angeles, w Miami, w Las Vegas czy w małych miasteczkach w Utah czy Arizonie.

 

blueberry pancakes_los angeles

 

Blueberry pancakes_MoabPankejki z borówkami, czyli sławne blueberry pancakes polecili mi nasi dobrzy znajomi, Zuza i Kamil z Nierozpakowani. Szukałam ich wszędzie, ale wcale nie było tak łatwo!  🙂 Wiedziałam jednak, że musimy je odtworzyć w domu! Ostatnio wzięłyśmy się za nie z Karoliną i wyszły absolutnie boskie!!!:) Powiem Wam nawet, że lepsze niż te prosto z Hollywood czy Arizony 🙂

 

Składniki ogólnodostępne, więc będą jak znalazł na sobotnie śniadanie!!! 🙂 Gotowi? 🙂

 

Składniki:

 

– 150 g mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 łyżki cukru

– 225 ml maślanki

– 2 duże jajka

– 2 łyżki roztopionego masła (może być też olej roślinny)

– 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 1 szklanka świeżych borówek

– syrop klonowy do polania 

 

Przygotowanie:

 

1) W dużej misce łączymy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier, mieszamy.

2) W drugiej misce łączymy maślankę, ostudzone masło, jaja i ekstrakt z wanilii, mieszamy do połączenia i przelewamy do miski z suchymi składnikami.

3) Mieszamy trzepaczką aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany i dodajemy borówki, delikatnie mieszamy.

4) Rozgrzewamy patelnię – my do smażenie pancakes użyłyśmy patelni do naleśników i nie smarowałyśmy jej tłuszczem.

5) Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Możemy przekładać na drugą stronę w momencie, w którym na powierzchni placków pojawią się bąbelki. Placki powinny być złoto- brązowe.

6) W zależności od osobistych preferencji, możecie smażyć duże, klasyczne pancakes lub mniejsze placuszki.

7)  Układamy jeden na drugim i przed podaniem polewamy je syropem klonowym i posypujemy borówkami. Są boskie!!!

 

Smacznego!