Pamiętacie przepis na pieczoną owsiankę wg Ewy Chodakowskiej? Wiem, że strasznie Wam smakował, bo mega często oznaczacie nas na Instagramie, właśnie przy zdjęciach i relacjach z pieczoną owsianką – jeśli jeszcze nie próbowaliście – przepis znajdziecie TU! Ja uwielbiam przeróżne owsianki na śniadanie i to obecnie jem najczęściej, ale czasem można się znudzić 🙂

 

Dlatego dzisiaj podrzucam Wam HIT, którym mnie ostatnio nakarmiła Karolina 🙂 Też ma płatki owsiane, banany, orzechy, daktyle i wiórki kokosowe. Ostatnio przeczytałam “kim jest tajemnicza Karolina?” 🙂 Przypominam zatem, że to mój pierwszy blogowy taki prawdziwy Współpracownik, a zarazem nasza baaardzo dobra znajoma, z którą spędziliśmy sporo czasów na jedzeniu i zwiedzaniu magicznych i mniej magicznych miejsc ;))) Od lutego Karolina pomaga mi w dostarczaniu Wam jeszcze fajniejszych treści i jeszcze więcej pyszności! 🙂

 

Tym razem łapcie wegańskie batony śniadaniowe Donny Hay 🙂  Są zdrowe, smaczne i robi się jej baaardzo szybko!! 🙂 Powiedziałabym nawet, że uzależniają, bo już usilnie myślę, by je znów zrobić i zjeść 🙂  Składniki proste do zdobycia, nawet w czasach pandemii 😉

 

Składniki:

  • 225 g nerkowców 
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 300 g bananów – u mnie 3 nieduże
  • 200 g daktyli – suszonych lub świeżych 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g malin – świeże lub mrożone
  • 45 g płatków owsianych 

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, grzanie góra – dół
  2. Foremkę lub naczynie żaroodoporne (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wrzucamy do malaksera orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, pokrojone banany, pokrojone daktyle  (jeśli używamy suszonych, warto je wcześniej namoczyć), ekstrakt z wanilii i sodę i miksujemy na gładką masę, ok. 5 minut. 
  4. Do powstałej masy dodajemy połowę malin i płatków owsianych i delikatnie mieszamy łyżką.
  5. Przekładamy masę do foremki, górę posypujemy resztą płatków owsianych i malin, przyciskamy je do masy.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
  7. Po wyciągnięciu studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano mamy pyszne śniadanie 🙂

 

Proste? 🙂 Bardzo! 🙂 Szybkie? Również! A jakie pyszne!!! 🙂 Polecam bardzo!!! Smacznego!!! 🙂

 

batony śniadaniowe z malinami_3

batony śniadaniowe z malinami_1