To będzie pierwszy wpis, który prawie w całości oddaję Karolinie!!! 🙂 Powitajcie ją zatem brawami, grzecznym czytaniem i oczywiście zrobieniem swoich bajgli ;)) Dlaczego „prawie w całości”??? Bo zdjęcia robiłyśmy razem i razem te bajgle jadłyśmy! I Baaaardzo dobrze, bo są boskie!!! 🙂 Oddaję głos Karolinie:)

 

Karolina:

 

Lubię proste i szybkie w przygotowaniu śniadania. Takie, które nie wymagają ode mnie użycia miliona przyrządów i sprzętów kuchennych, dlatego często rano zjadam po prostu kanapkę 🙂 Jest jednak taka kanapka, którą uwielbiam od wielu, wielu lat. Kanapka mistrz … mój mistrz… 😉 Chociaż czy bajgla można nazwać kanapką???? 🙂

Połączenie kremowego serka, wędzonego łososia, cebuli, kaparów i świeżego ogórka to dla mnie miłe wspomnienie nowojorskich śniadań. Takich właśnie „na szybko” lub w drodze do zwiedzania kolejnej atrakcji. W Nowym Jorku jest mnóstwo piekarni i delikatesów specjalizujących się w bajglach, jedna ze słynniejszych to Katz’s Delicatessen. Jednak jak to zwykle bywa z tymi popularnymi miejscami, żeby się tam dostać, trzeba odstać swoje w długiej kolejce. My zazwyczaj bajgle kupowaliśmy w pobliskich „Deli” i przyznam szczerze, że było to moje ulubione śniadanie 🙂 Oryginalnie zamiast ogórka powinien znaleźć się pomidor, jednak ja wolę świeżość ogórka w połączeniu z cebulą.  Spróbujcie koniecznie! 🙂

 

Co ciekawe, ten nowojorski śniadaniowy klasyk ma….. polskie korzenie!! Bajgiel pochodzi z Polski. To właśnie żydowscy emigranci na początku XX wieku zaczęli wypiekać bajgle w Nowym Jorku. A kanapka z łososiem i kremowym serkiem była ich śniadaniową alternatywą na niekoszerne Eggs Benedict, które królowały wówczas w USA 🙂 (przepis na Eggs Benedict znajdziecie TU).

 

A teraz śmigajcie po bajgle!! 🙂

 

Składniki (dla dwóch osób):

– 2 bajgle

– opakowanie  kremowego serka (typu Philadelphia) – my korzystałyśmy z Twój Smak

– dwa opakowania wędzonego łososia (po 100 gram)

– 1 świeży ogórek

– 1 czerwona cebula

– kapary – garść

 

Przygotowanie:

 

1) Przekrawamy bajgle na pół i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 5 minut.

2) Po wyjęciu z piekarnika smarujemy je serkiem – obie połówki.

3) Kładziemy kolejno – kilka kaparów, pokrojony w plasterki ogórek, łososia wędzonego, czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, na wierzch kilka kaparów, przykrywamy górą bajgla i jemy 🙂 Jakie to jest pyszne!!!! 🙂