To będzie pierwszy wpis, który prawie w całości oddaję Karolinie!!! 🙂 Powitajcie ją zatem brawami, grzecznym czytaniem i oczywiście zrobieniem swoich bajgli ;)) Dlaczego “prawie w całości”??? Bo zdjęcia robiłyśmy razem i razem te bajgle jadłyśmy! I Baaaardzo dobrze, bo są boskie!!! 🙂 Oddaję głos Karolinie:)
Karolina:
Lubię proste i szybkie w przygotowaniu śniadania. Takie, które nie wymagają ode mnie użycia miliona przyrządów i sprzętów kuchennych, dlatego często rano zjadam po prostu kanapkę 🙂 Jest jednak taka kanapka, którą uwielbiam od wielu, wielu lat. Kanapka mistrz … mój mistrz… 😉 Chociaż czy bajgla można nazwać kanapką???? 🙂
Połączenie kremowego serka, wędzonego łososia, cebuli, kaparów i świeżego ogórka to dla mnie miłe wspomnienie nowojorskich śniadań. Takich właśnie “na szybko” lub w drodze do zwiedzania kolejnej atrakcji. W Nowym Jorku jest mnóstwo piekarni i delikatesów specjalizujących się w bajglach, jedna ze słynniejszych to Katz’s Delicatessen. Jednak jak to zwykle bywa z tymi popularnymi miejscami, żeby się tam dostać, trzeba odstać swoje w długiej kolejce. My zazwyczaj bajgle kupowaliśmy w pobliskich “Deli” i przyznam szczerze, że było to moje ulubione śniadanie 🙂 Oryginalnie zamiast ogórka powinien znaleźć się pomidor, jednak ja wolę świeżość ogórka w połączeniu z cebulą. Spróbujcie koniecznie! 🙂
Co ciekawe, ten nowojorski śniadaniowy klasyk ma….. polskie korzenie!! Bajgiel pochodzi z Polski. To właśnie żydowscy emigranci na początku XX wieku zaczęli wypiekać bajgle w Nowym Jorku. A kanapka z łososiem i kremowym serkiem była ich śniadaniową alternatywą na niekoszerne Eggs Benedict, które królowały wówczas w USA 🙂 (przepis na Eggs Benedict znajdziecie TU).
A teraz śmigajcie po bajgle!! 🙂
Składniki (dla dwóch osób):
– 2 bajgle
– opakowanie kremowego serka (typu Philadelphia) – my korzystałyśmy z Twój Smak
– dwa opakowania wędzonego łososia (po 100 gram)
– 1 świeży ogórek
– 1 czerwona cebula
– kapary – garść
Przygotowanie:
1) Przekrawamy bajgle na pół i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 5 minut.
2) Po wyjęciu z piekarnika smarujemy je serkiem – obie połówki.
3) Kładziemy kolejno – kilka kaparów, pokrojony w plasterki ogórek, łososia wędzonego, czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, na wierzch kilka kaparów, przykrywamy górą bajgla i jemy 🙂 Jakie to jest pyszne!!!! 🙂
3 Comments
K.
Wszystko fajnie tylko, gdzie w WWA znaleźć sensowne bajgle?! Do tej pory zawsze mam wrażenie trafiałem na gumowate 😉
Natalia
w piekarni Aromat mają bardzo dobre bajgle 🙂
Maria
Hallo Natalia, wyprobowalam Twoje Pancakes. Sa naprawde doskonale. Troche wiecej przepisow, prosze!!! Pozdrawiam! Warszawianka mieszkajaca w Niemczech.