Uwielbiamy greckie jedzenie. Każdy pobyt na greckich wyspach to wielki zachwyt tamtejszymi smakami. Fetą, oliwą, warzywami, rybami i owocami morza. Każdy obiad czy kolacja to wielka grecka uczta i masa przepysznych kulinarnych wspomnień. Gdy planowałam listę naszych ulubionych dań z podróży, którymi bardzo chciałam się podzielić z Wami w naszym ebooku kulinarnym (znajdziecie go TU!), dakos zapisałam na greckiej liście jako pierwsze! Do dziś pamiętam zachwyt, gdy zamówiliśmy je w niewielkiej restauracyjce na Krecie. Właśnie we troje (z Maksem, jeszcze przed Jagodą) jeździliśmy po wyspie w poszukiwaniu pięknych miejsc i pustych plaż. Zatrzymaliśmy się na obiad.. obowiązkowo na sałatkę grecką i na tzatziki, ale gdy przeczytałam o dakos, od razu wiedziałam, że biorę!!! To właśnie te z Krety widzicie na zdjęciu poniżej! Pamiętam, że potem ruszyliśmy dalej zobaczyć piękne Kournas Lake, jedyne słodkowodne jezioro Krety. Zajrzyjcie tam, jak będziecie na wyspie 🙂

 

A tym czasem zróbcie sobie dakos w domu!

 

 

Dakos KRETA

 

kuchnia grecka_kretakreta Kournas Lake

Dakos (ntakos) to takie kreteńskie. Oryginalnie robi się je na twardych sucharach (tzw. paximadia), które przed przygotowaniem dakos są namaczane. U nas te suchary można zastąpić np. grahamką 🙂  Tradycyjnie podawane są z serem feta lub mizithra (wytwarzanym z mleka owczego, koziego lub mieszanego). Robimy? 🙂

 

 

CO POTRZEBUJEMY?

 

 

NA DWIE PORCJE (porcja zakłada tutaj 2 grzanki na głowę, ale.. ostrzegam – szybko znikają i warto od razu mieć więcej, więc możecie od razu wszystko pomnożyć przez 2;)):

– 2 grahamki

– 2 – 3 dojrzałe pomidory / pomidory malinowe

– 100 gram sera feta

– oliwa z oliwek

– oregano do posypania dakos

– oliwki Kalamata

 

 

JAK PRZYGOTOWAĆ?

 

 

grecka uczta

 

1) Jeśli działamy na polskich grahamkach (a nie na tradycyjnych kreteńskich sucharkach, paximadia), zaczynamy od rozgrzania piekarnika Góra- Dół do 200 stopni.

2) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy przekrojone na pół grahamki i opiekamy przez kilka minut.

3) Pomidory myjemy, obieramy i następnie ścieramy na tarce. Następnie przelewamy je przez sitko, by pozbyć się nadmiaru soku.

4) Fetę również ścieramy na tarce.

5) Z piekarnika wyjmujemy chrupiące grahamki. Polewamy każdą oliwą. Następnie smarujemy pomidorami, a na pomidory nakładamy fetę. Oprószamy grzanki oregano, znów polewamy oliwą i na każdej układamy po 1 oliwce 🙂 Są boskie!!

 

 

 

Ostrzegam, że jeśli zrobicie za mało, będzie walka o ostatnią! 🙂 Są idealne na kolację, bardzo fajne na śniadanie, na przekąskę lub jako dodatek do grillowania! Spróbujcie koniecznie! 🙂

Dakos to jeden z przepisów, które znajdziecie w naszym kulinarnym ebooku 🙂 „Gotuj i podróżuj kulinarnie” to nasz ulubione smaki z różnych europejskich krajów. Z Grecji, z Włoch, z Hiszpanii, z Francji, Szwecji czy Wielkie Brytanii. Jest różnorodnie, jest sporo pomysłów na obiady, kolacje, śniadania czy na wieczory ze znajomymi… I co najważniejsze:  JEST PYSZNIE!!! 🙂 Polecam bardzo, nie tylko po to, by umilić sobie czas oczekiwania na kolejne zagraniczne podróże!! 🙂 Ebook znajdziecie w naszym sklepie  – o TU!

 

zdjęcie do posta na blogu