Kreta to jedno z miejsc, na które cieszyliśmy się najbardziej właśnie, jeśli chodzi o kuchnię. Marzyła nam się kremowa feta, dojrzałe pomidory, marzyły nam się chrupiące calamares fritos (smażone kalmary), saganaki z krewetkami zapiekanymi w pomidorowym sosie, mule w białym winie czy nawet sałatka grecka – ta prawdziwa, bez zbędnych komplikacji, prosta i pachnąca latem.

 

Jedzenie na Krecie nie zawsze jednak jest miłe, łatwo i przyjemne. Dość łatwo można wpaść w pułapkę turystycznej machiny i trafić w miejsce, gdzie zapłacimy sporo, a smak potraw będzie pozostawiał wiele do życzenia. My też zaliczyliśmy 2 czy 3 wpadki, gdy w pierwszych dniach zależało nam, by szybko coś zjeść lub, by Maks miał coś, co lubi i najlepiej kącik z zabawkami, ale udało się nam też znaleźć kilka miejsc, do których najchętniej wracalibyśmy kilka razy w tygodniu. O miejscach wkrótce, najpierw o tym, czego koniecznie trzeba spróbować będąc na Krecie. Większość przysmaków oczywiście spotkacie też w innych regionach Grecji.

 

NA PRZYSTAWKĘ:

 

1)      SAŁATKA GRECKA

 

Kreta, Grecja, kuchnia grecka, sałatka grecka, feta

zdrowy lunch

 

Nie ma pobytu w Grecji czy na Krecie bez oryginalnej greckiej sałatki. Tym bardziej, jeśli upał sięga 35 czy 40 stopni! To, co najlepsze w tej sałatce to prostota: pomidory, ogórki, papryka, cebula, oliwki i wielki plaster fety posypanej suszonymi ziołami. Zalewamy oliwą i do dzieła!

 

2)      GRILLOWANA FETA / FETA SAGANAKI

 

grillowana feta, Kreta, Grecja, kuchnia grecka, feta

grillowana feta

Tu również prostota wygrywa. Feta, pomidor, zielona papryka, wszystko zapieczone z oliwą i ziołami. Idealny dodatek do chleba!

 

3)      SAGANAKI Z KREWETKAMI

 

Kreta, Grecja, saganaki, krewetki, kuchnia grecka

krewetki, feta i talerz do wylizania

 

Ulubiona potrawa Maksa 🙂 Czytaj: on wyjada krewetki, ja zjadam pyszny pomidorowy sos z fetą, który jeśli saganaki są dobrze zrobione, smakuje tak, że ma się ochotę wylizać miskę do ostatniej kropli! Przyzwoitość powstrzymuje, ale już „wytarcie” całego sosu kawałkiem chleba jak najbardziej wskazane.

 

4)      SAGANAKI Z MAŁŻAMI

 

saganaki, mule, Grecja, Kreta, kuchnia grecka, co jeść na Krecie

saganaki i mule

 

Tym razem wersja z małżami. Tak jak krewetki kocha Maks, tak mule kocha Łukasz. I znów ten sos, dla którego można się dać pokroić! Zresztą jeśli nie lubicie owoców morza, a macie ochotę na saganaki, chyba w każdej knajpce znajdzie się wersja z fetą lub innym serem. Koniecznie do spróbowania!

 

5)      DAKOS

 

Grecja, Kreta, kuchnia grecka, przystawki, dakos

pomidory, oliwa, feta i chrupiące grzanki – połączenie idealne

 

Jeden z moich faworytów, dość późno odkryty. Przypomina mój ukochany kataloński pan con tomate, tylko w greckiej wersji. Razowe chrupiące grzanki, posmarowane rozgniecionymi pomidorami z dodatkiem oliwy i cebuli, a na koniec posypane podrobioną fetą i ziołami. Pyszna przystawka lub przekąska w gorący dzień. Co więcej, inspiruje, by zrobić dakos w domu.

 

6)      ŚLIMAKI

 

ślimaki, Plakias, Grecja, Kreta, kuchnia grecka

ślimaki na kolację w Plakias

 

Ślimaki z masłem, winem i rozmarynem. Dla tych, co lubią w kuchni odrobinę szaleństwa jak Łukasz. Gdzie zjeść smaczne? Np. w Plakias, tuż przy plaży w tawernie Gio-ma.

 

DANIA GŁÓWNE:

 

1)      CALAMARES

 

kalmary, Kreta, Grecja, Chania, kuchnia grecka

świeże, smażone kalmary w porcie w Chanii

Mój absolutny numer jeden! Nie ma dnia bez smażonych kalmarów. Kocham je w Hiszpanii, we Włoszech, kocham je na Krecie. Chrupiące, z delikatną, złocistą skórką. Jak dla mnie symbol wakacji, lata i kolacji jedzonych przy szumie fal. Najlepsze wspomnienia.

 

2)      OŚMIORNICA

 

ośmiornica, Kreta, Grecja, kuchnia grecka

na upalny dzień

 

Ośmiornica na Krecie nie jest może tak charakterystyczna jak choćby w hiszpańskiej Galicji, gdzie wstyd nie zajadać się pulpo a la gallega z ziemniakami, posypaną ostrą papryką. Na Krecie smakowała nam ośmiornica w oliwie, z czerwonym vinagre, z kaparami i suszonymi pomidorami.

 

3)      MULE

 

Z nas dwojga mule zdecydowanie bardziej kocha Łukasz. Ja zajadam się z nimi w Belgii, gdy podawane są z wielkimi, chrupiącymi frytkami, tu wolę kalmary.  Ale dla Łukasza dzień na Krecie bez muli to niemal dzień stracony! Wersja w białym winie, jedzona w porcie w Chani czy Rethymnonie to zawsze dobry pomysł na lato!

 

4)      SOUVLAKI

 

souvlaki, Grecja, Kreta, kuchnia grecka, szaszłyk

chicken souvlaki – jeden z ulubionych obiadów Maksa

 

Souvlaki to nic innego jak greckie szaszłyki.  My zwykle zamawiamy wieprzowe lub z kurczaka, bo takie najbardziej smakują Maksowi. Delikatne, soczyste, a do nich tzatziki. Mięso z chicken souvlaki dla małego dziecka w sam raz!

 

5) JAGNIĘCINA

 

jagnięcina, fine dining, Kreta, Grecja, kuchnia grecka

jagnięcina w stylu fine dining

 

Kreta to oczywiście nie tylko ryby i owoce morza, mięsożercy też będą zadowoleni – chociażby z jagnięciny, która pojawia się zarówno grillowana w najzwyklejszych tawernach, jak i w bardziej wykwintnej wersji w restauracjach fine dining.

 Czy jest  coś jeszcze, czego na Krecie warto spróbować?

 

CHLEB I OLIWA

 

Niby banał, ale oliwa na Krecie to jedna z najlepszych. Z chlebem bywa różnie – raz lepszy, raz gorszy. Mnie najbardziej smakowały chlebowe grzanki, posypane suszonymi ziołami i polane właśnie oliwą. By pokazać Wam, jak pyszna jest tutejsza oliwa, powiem jedno: Maks wcześniej nie chciał słyszeć o maczaniu chleba w oliwie, na Krecie sam zaczął się tego dopraszać!

 A do chleba:

1)      TZATZIKI

 

Grecja, Kreta, tzatziki, kuchnia grecka, przystawka

typowo grecki początek – tzatziki

 

Jogurt z czosnkiem i ogórkiem, który znają chyba wszyscy, ale właśnie tu smakuje najlepiej! Podawane jako niezależna przystawka do chleba lub jako dodatek, chociażby do mięs. Numer jeden dla Łukasza – dla niego zdecydowanie nie ma posiłku w Grecji bez tzatzików.

 

2)      FAVA

 

Fava to puree z grochu. Żółta pasta o kremowej konsystencji. Można posmarować nią chleb, można potraktować jak dip do warzyw. Często pojawia się w ramach mezze. Nie jest to może mój numer 1, ale w połączeniu z grillowaną ośmiornicą, pomidorkami i ogórkami przypominającymi kiszone w Raki Ba Raki w Rethymnonie smakowała całkiem nieźle.

 

Kreta, Grecja, kuchnia grecka, fava, przystawki

fava z ośmiornicą i dodatkami

 

3)      TARAMOSALATA

 

taramosalata, Kreta, Grecja, kuchnia grecka, przystawka, Raki Ba Raki

taramosalata

 

Taramosalata to dip z rybiej ikry, kolejny tradycyjny element kuchni greckiej. Również podawana jako dodatek do chleba lub przystawka. My podobnie jak favę, taramosalatę smakowaliśmy w Raki Ba Raki z dodatkiem anchois i razowych grzanek. Dobry wstęp, ale głównie dla lubiących rybne smaki. Tradycyjne danie w pierwszy dzień wielkiego postu.

 

Zapytacie, a co na deser? Jogurt grecki z dodatkiem miodu i orzechów lub sfakia pie (sfakianopites), czyli cienkie chrupiące ciasto, nadziewane serem, polane miodem i posypane orzechami. 

 

jogurt grecki, Grecja, Kreta, jogurt, deser, kuchnia grecka

jogurt grecki, miód i orzechy

 

Jednym słowem: jedzenie na Krecie to sama przyjemność, jeśli tylko znajdziemy odpowiednie miejsca. Wielka grecka uczta! Aż żałujemy, że dziś czeka nas już ostatnia kolacja na Krecie 🙁  Teraz na pewno bardziej dokładnie będziemy tropić grecką kuchnię w Warszawie… i w Polsce 🙂

 

PS. Kuchnia grecka to oczywiście również keftedes, moussaka, pastitsio i cała masa mięs, ale my jesteśmy zdecydowanie bardziej “rybożerni” i “serożerni” niż mięsożerni. Taki też jest nasz przewodnik! Zresztą niezmiennie moussaka wydaje mi się być zbyt ciężki daniem w 30-40 stopniowym upale. Co innego feta czy kalmary 🙂