O tym, że weekendowe śniadania w Shuku są świetne wie już chyba całe miasto! Ba! Ta wiedza sprawia, że jest tłoczno i ciężko wybrać się tam w sobotę czy w niedzielę bez rezerwacji. Ba! Pod Shukiem nawet pojawiła się ławeczka, jak to my mówimy “japanese style”, by ułatwić życie tym, którzy nie zarezerwowali i czekają w kolejce na stolik… Ale ja dzisiaj nie o weekendach, tylko o śniadaniach w tygodniu!

 

SHUK śniadania w tygodniu wprowadził jeszcze przed pierwszym lockdownem i wtedy je uwielbiałam! Mieli rewelacyjne kanapki np. z tofu BBQ czy z tofucznicą. Potem wiadomo.. jednak lockdown, kilka miesięcy działania, kolejny niekończący się lockdown. Po otwarciu gastronomii w maju 2021, wrócili bez śniadań w tygodniu. W weekendy oczywiście, ale w tygodniu od 12.00, od lunchu. Na szczęście obecnie sytuacja się zmieniła i są codziennie! I obiecuję – to zdecydowanie jedno z najlepszych śniadań w mieście i świetna, szeroka oferta śniadaniowa. Od poniedziałku do piątku śniadania serwują w godzinach 9.00 – 11.30 (a weekendy 10-13.00). Idziemy jeść? 🙂

 

W tygodniu w śniadaniowym menu znajdziecie 9 różnych propozycji. Są tutejsze klasyki, czyli Shakshuka z jajkiem podawana z hummusem i brioche własnego wypieku (25 zł) oraz wegańska Shakshuka z bakłażanem podawana z hummusem i pitą (24 zł). Są typowe w Shuku śniadania składające się z przeróżnych pyszności i wiem, że następnym razem spróbuję właśnie któregoś z nich. Do wyboru macie:

STAMBUŁ – cilbir z jajkiem poche i serkiem labneh polane masłem ghee, kaymak z miodem, oliwki, pomidor, ogórek, papryka, ser turecki krowi, grillowana brioche (28 zł) – już sam opis przypomina tureckie śniadania!

BEIRUT – hummus, labneh z sosem shatta (pikantny!), jajko sadzone, halloumi, oliwki, rzepa marynowana, pomidor, ogórek, rzodkiewka, chlebek manakish z za’atarem (26 zł)

TYR – labneh z sosem shatta, jajko na twardo, oliwki, rzepa marynowana, pomidor, ogórek, rzodkiewka, manakish z serem akawi, jajkiem i za’atarem oraz manakish z fetą i za’atarem (27 zł)

MARAKESH – placuszki baghrir, konfitura z pomarańczy, melasa z granata z mieloną pistacją, owoce (25 zł) – śniadanie wegańskie

SALONIKI – twarożek z tofu i suszonych pomidorów,  hummus z marynowaną rzepą, pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka, owoce, wegańska feta, grillowana grecka pita (26 zł) – to również opcja vegan

Wszystkie propozycje brzmią kusząco, ale my tym razem wybieramy coś innego! 🙂 Sami widzicie, że aż ciężko się zdecydować! 🙂 Obie z moją Mamą mamy ochotę na tofucznicę, która w Shuku od zawsze jest absolutnie świetna! 🙂 Finalnie bierze ją moja Mama, a ja idę chyba w największe Shukowe śniadanie, czyli w Burgera Śniadaniowego.

 

tofucznica_SHUK

burger śniadaniowy

 

Tofucznica jak zawsze wypada idealnie! Pamiętam, jak pierwszy raz jedliśmy ją kilka lat temu właśnie tutaj i byliśmy zachwyceni! Ja to chyba nawet bardziej lubię taką tofucznicę niż jajecznicę! Podawana z bakłażanem, hummusem, oliwkami, piklami plus konfitura z pomarańczy i chlebek manakish z za’atarem! Już wiem, że następnym razem chyba ja wybiorę tę opcję.

Teraz wybrałam Burgera Śniadaniowego  – to maślana brioche wypiekana na miejscu, a w niej jajecznica, smażony ser halloumi (pycha!), labneh z harissą, plastry awokado, trochę szpinaku i szczypioru (25 zł). Bardzo pożywna i bardzo smaczna opcja! Polecam!

 

Ja tam wracam po więcej 😉 W tygodniu w Shuku jest spokojnie – nie ma problemu ze stolikiem, z czekaniem na zamówienie… a dzień jakby lepszy po takim śniadaniu! 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

SHUK

ul. Grójecka 107

telefon: 601 082 261

godziny otwarcia:

poniedziałek 9.00 – 22.00

wtorek – czwartek 9.00 – 23.00

piątek 9.00 – 00.00

sobota 10.00 – 00.00

niedziela 10.00 – 22.00

Śniadania serwowane są w tygodniu od 9.00 do 11.30, w weekendy od 10.00 do 13.00.
PS. Menu śniadań weekendowych nieco się różni – jeśli chcesz, sprawdź je wcześniej 🙂