Gdy w kwietniu spisywałam moje pomysły na przepisy z podróży, które chcę zawrzeć w naszym kulinarnym ebooku, od razu wiedziałam, że znajdzie się w nim plum crumble, który lata temu zajadaliśmy w malutkim Howth w Irlandii. Był chłodny marzec 2013 roku, a my z małym Maksem ruszyliśmy po Irlandii na … Wielkanoc. Wiem, że to mało popularny kierunek na wiosnę, a tym bardziej na świętowanie Wielkanocy 😉 Ale wspominamy ten czas wspaniale! Wylądowaliśmy w niewielkim, klimatycznym miasteczku, pełnym rybnych restauracji, owoców morza i świetnego jedzenia. Zajadaliśmy fish& chips, małże św. Jakuba z brytyjskim black pudding, a na śniadanie jadaliśmy jajecznicę z wędzonym łososiem albo smażone ryby prosto z porannego połowu. Gdy teraz o tym piszę, tym bardziej wiem, że chcemy wrócić! 🙂 Ale, ale.. tym razem nie o rybach, tylko o crumble! Jabłkowe crumble było dostępne niemal w każdej restauracji, ale chyba tylko w jednej trafiłam na śliwkowe crumble z pekanami. Miało cudownie kardamonowy posmak, chrupiącą kruszonkę z orzechami, a do tego lody waniliowe. Takie właśnie jest crumble z naszego przepisu. Staraliśmy się odtworzyć właśnie tamten smak…

 

plum crumble

 

Chętni na taki przysmak? 🙂 Na jesień jest po prostu idealny, bo śliwki to jeden z najważniejszych jesiennych smaków. Śliwkowe crumble robi się banalnie, a efekty zachwycą każdego 🙂 Gotowi? 🙂

Składniki:

Nadzienie śliwkowe:
-1 kg świeżych lub mrożonych śliwek
– 30 g masła
– 3 łyżki cukru trzcinowego 
– 1⁄2 łyżeczki cynamonu
– 1⁄2 łyżeczki kardamonu
– 1 łyżka mąki kukurydzianej

Kruszonka:
– 150 g zimnego masła
– 250 g mąki
– 100 g cukru trzcinowego
– 200 g orzechów pekan – część posiekanych, część w całości (opcjonalnie – bez pekanów też będzie pycha, ale z pekanami bardziej pycha;)))

 

PRZYGOTOWANIE:

 

1) Rozgrzej piekarnik do 190°C, grzanie góra – dół.

2) Śliwki przekrój na pół i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

3) Posyp śliwki cukrem, mieszanką cynamonu i kardamonu, a na wierzch rozłóż masło pokrojone w cienkie płatki lub kostkę.

4) Wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut – tak, aby śliwki zmiękły i puściły sok.

5) W międzyczasie przygotuj kruszonkę – wymieszaj mąkę, cukier i masło, ugniataj do połączenia, na koniec dodaj orzechy pekan.

6) Do miseczki wsyp mąkę kukurydzianą. Wyjmij śliwki z piekarnika i przelej sok spod śliwek do mąki kukurydzianej. Mieszaj tak, aby mąka rozpuściła się w soku i z powrotem dodaj tę mieszankę do śliwek.

7) Na wierzch podpieczonych śliwek dodaj kruszonkę z pekanami i włóż je do piekarnika na kolejne 25 minut. Pod koniec pieczenia trzeba kontrolować crumble i sprawdzać czy orzechy się nie przypalają.

Śliwkowe crumble jak w Irlandii to jeden z przepisów z naszego kulinarnego ebooka, który zabierze Was w podróż przez różne europejskie kraje. Do Włoch, do Grecji, do Francji, do Hiszpanii, ale również do Wielkiej Brytanii czy do Szwecji 🙂 Ebooka znajdziecie w naszym sklepie – o TU!!! 🙂  Gwarantuję, że umila jesień i cudownie przypomina o podróżach 🙂

 

zdjęcie do posta na blogu