W Wielkiej Brytanii byliśmy kilka razy. Zwykle wiosną lub jesienią. W Irlandii w okolicach Howth pod Dublinem, na północy Szkocji, w Walii. Te wyjazdy wspominamy baaaardzo magicznie – zwłaszcza cudowne, puste krajobrazy na północy Szkocji czy kolorowe jesienne liście, spacery i rowery w Walii. O wszystkich tych miejscach pisałam Wam na blogu i znajdziecie je TU. Warto rozważyć jako kierunek na przyszłość! 🙂 Dzisiaj jednak skupimy się na JEDZENIU!!! 🙂

 

Szkocja

 

 

Szkocjafish & chips

Jeśli Wielka Brytania, to co? 🙂 Zawsze pobyty tam zaczynamy od fish & chips! Nie ma innej opcji! Fish & chips zajadaliśmy w różnych miejscach – czasem elegancko podane w dobrej restauracji, czasem zawinięte w papier i jedzone na ławce. To właśnie fish & chips jest dla nas najważniejszym kulinarnym wspomnieniem z tamtych miejsc, chociaż jedliśmy tam wiele innych ciekawych rzeczy jak chociażby smażone ostrygi czy małże świętego Jakuba podawane z black pudding i jabłkami. Wiedziałam zatem, że fish & chips musi znaleźć się w naszym kulinarnym, europejskim ebooku 🙂 Nie było innej opcji!

 

Już wcześniej, gdy robiliśmy je w domu, korzystaliśmy z przepisu Wojtka Nawrotka, który jest Szefem Kuchni w restauracji Harbour Lights w Lossiemouth w Szkocji. Z tego właśnie przepisu wychodzą dokładnie tak, jak zapamiętaliśmy! 🙂 Dzięki Wojtek za przywrócenie w domu tych smaków, zwłaszcza teraz! 🙂

 

Przepis ten znajdziecie w ebooku – a ebook znajdziecie TU 🙂 Ale wrzucam Wam go dziś też tutaj! 🙂 Może jutro obiad w brytyjskim stylu??? 🙂 U nas wszyscy byli zachwyceni – dzieciaki też!!:) Robimy?:)

 

CZEGO POTRZEBUJECIE, BY ZROBIĆ FISH & CHIPS? 

FISH:

– 2 duże kawałki dorsza podzielone na mniejsze kawałki do panierowania – w Wielkiej Brytanii najczęściej jedliśmy fish & chips zrobione właśnie z dorsza lub z łupacza (po angielsku – haddock)

– 200 ml jasnego zimnego piwa

-1/2 łyżeczki kurkumy

– 140 gram mąki pszennej uniwersalnej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– olej rzepakowy do smażenia

 

CHIPS:

– 6-8 ziemniaków

– olej rzepakowy do smażenia

– sól do smaku

 

SOS TATARSKI

-1/2 filiżanki majonezu

-1/2 filiżanki posiekanych ogórków konserwowych

– garść posiekanych kaparów

– 1 łyżka soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku

 

JAK PRZYGOTOWAĆ?

 

1. FISH – Wyjmujemy z lodówki rybę, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na takie kawałki, jakie chcemy serwować. Rybę solimy i pieprzymy. Odkładamy.

2. CHIPS  – Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na słupki. Słupki wrzucamy do miski z wodą i zostawiamy tak na 10-15 minut.

3. SOS – najłatwiejszy moment 🙂 Wersji sosu tatarskiego jest sporo – my dzielimy się tym, który nam najbardziej smakuje, ale jak macie swój sprawdzony przepis, to na pewno również będzie do ryby pasował 🙂 My robimy tak:

w misce mieszamy majonez, posiekane ogórki konserwowe, posiekane kapary, sok z cytryny – doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli szykujecie 4 porcje fish & chips i wszyscy lubią sos tatarski, zróbcie go najlepiej od razu dwa razy więcej 🙂

4. CHIPS: Ziemniaki wyjmujemy z wody, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Doprowadzamy wodę do wrzenia, ale gotujemy tylko przez 2-3 minuty. Przerzucamy ziemniaki na durszlak.

5. FISH: Szykujemy panierkę do ryby. W misce mieszamy piwo, mąkę, kurkumę i proszek do pieczenia – najlepiej użyć trzepaczki (my korzystaliśmy z trzepaczki elektrycznej). Panierujemy kawałki ryby w cieście.

6.  FISH: Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy 2 szklanki oleju rzepakowego. Rozgrzewamy do 180 stopni. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy kawałki ryby i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.

7. CHIPS: Rybę wyjmujemy, a na ten sam olej wrzucamy frytki – pamiętajcie – musi być mocno rozgrzany. Smażymy 4-5 minut. Sprawdzamy czy gotowe. Po wyjęciu (najlepiej na papierowy ręcznik) solimy.

 

Efekt? Idealny zestaw jak w Wielkiej Brytanii! 🙂 Możecie też dodać do tego puree z zielonego groszku 🙂 Bo tak jest często podawane w Wielkiej Brytanii. Ja przyznam się szczerze – zielony groszek nie jest moim przyjacielem 🙂 Najlepiej smakuje jak polejecie rybę i frytki tzw. malt vinegar, czyli octem słodowym! 🙂 100% smaku Wielkiej Brytanii! 🙂 Nasz fish & chips możecie zobaczyć na zdjęciu tytułowym! Był obłędny – już czekam na powtórkę! 🙂

A po więcej brytyjskich, ale też francuskich, hiszpańskich, włoskich, greckich, a nawet szwedzkich smaków, zapraszamy Was do naszego nowego ebooka! 🙂  Będzie pysznie! 🙂

 

ebook Tasteaway Gotuj i podróżuj kulinarnie