Obiecałam Wam słodkie przepisy i pomysły na wykorzystanie produktów DESEO i powiem tak – mam już gotową serię 5 super przepisów! 🙂 Wspólnie wybierałyśmy pyszne rzeczy, które można stworzyć na bazie naszych czekolad i past orzechowych, a niezawodna ręka i oko Asi Matyjek sprawiły, że nie tylko mogę Wam powiedzieć, co z nimi zrobić, ale też pokazać Wam krok po kroku! 🙂
U nas z oczywistych względów nasze produkty są wykorzystywane do przeróżnych przysmaków… Ba, czasem się muszę powstrzymywać, by znów czegoś nie wynieść, wychodząc z biura 😛 Ostatni weekend to u mnie muffinki czekoladowe produkcji Maksa na bazie czekolady wytrawnej Nikaragua 70%, a teraz właśnie zajadam kakaową owsiankę, którą polałam praliną z orzechów pekan. Bajka! Jak to smakuje! 🙂
Dzisiaj mam jednak dla Was zdecydowanie bardziej wyjątkową propozycję! 🙂 Approved przez DESEO również! 🙂 Boskie połączenie brownie z sernikiem o czekoladowo – orzechowym aromacie. To właśnie gianduja – idealne połączenie czekolady i pasty z orzechów laskowych, wynalezione w Turynie podczas rządów Napoleona 😉
To co zaczynamy? 🙂
Co potrzebujemy? 🙂
1) forma – u nas forma kwadratowa o wymiarach około 21 cm * 21 cm
2) składniki na brownie
200g czekolady wytrawnej bean – to- bar DESEO NIKARAGUA 70% – znajdziecie ją zarówno w naszym esklepie (o TUTAJ!), jak i w naszym sklepie na Allegro – podrzucam namiary! 🙂
200g masła
6 jaj
150g cukru
80g mąki
szczypta soli
3) składniki na sernik gianduja
500g sera na sernik – np. twaróg do sernika Piątnica
250g mascarpone
150g cukru
100g czekolady mlecznej bean-to-bar DESEO w dropsach
150g pasty z orzechów laskowych DESEO – dostępna jest zarówno w małym słoiczku, jak i w wiaderku po 0,5 kg lub 1 kg
3 jaja
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zaczynamy!!!
Najpierw szykujemy brownie:
1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w garnuszku na małym ogniu.
2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier – całość ubijamy na puszystą masę.
3. Do ubitych na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, miksujemy.
4. Do masy wlewamy powolutku czekoladę połączoną z masłem.
5. Całość dokładnie mieszamy.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (bez termoobiegu). Masę wylewamy na blaszkę.
7. Ciasto pieczemy 20 minut.
8. Brownie studzimy.
Szykujemy sernik gianduja, który wyląduje na wierzchu brownie 🙂
1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
2. Ser, mascarpone, pastę z orzechów laskowych, rozpuszczoną czekoladę, cukier i mąkę ziemniaczaną włożyć do misy miksera i połączyć. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera.
3. Gotową masę wylać na ostudzone brownie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Studzić w uchylonym piekarniku.
Na wierzchu można posypać odrobiną soli morskiej! 🙂 I jeść!!!! 🙂 Smacznego! 🙂
Wszystkie nasze produkty znajdziecie w naszych lokalach w Warszawie, w esklepie oraz na Allegro 🙂
1 Comments
Agata
Jakiej mąki używasz do brownie?