Hey Pistachio Lovers! 🙂 Przed Wami kolejny już przepis z wykorzystaniem pasty pistacjowej 100%. Tym razem przed wami pistacjowa tarta krówka! Rozpustna, łatwa w przygotowaniu i… codzienna! 🙂 Nie musicie mieć żadnych konkretnych powodów, by taką tartę przygotować. Wystarczy chcieć! Będzie idealna na podwieczorek, a może nawet na śniadanie do ulubionej kawy? 🙂

 

Wiemy, że uwielbiacie pistacjowe przepisy. Niekwestionowanym HITEM jest przepis na sernik pistacjowy, który co rusz pojawia się w Waszych relacjach!  Wiele z Was zachwycało się pistacjowym tiramisu , a przy okazji Walentynek polecałam Wam zaszaleć z totalnie rozpustną pistacjową panna cotta! Też dziękuję za piękne zdjęcia na IG! Dzisiejszy przepis dedykujemy Wszystkim, którzy w dzieciństwie uwielbiali ciągnące się  krówki! Ta tarta to połączenie intensywnego smaku pistacji oraz konsystencji ciągnących się krówek – PYCHOTA!

 

Przepis  znajdziecie poniżej, a do jego przygotowania będziecie potrzebować pasty pistacjowej 100 %!  Na czym polega sekret naszej pasty pistacjowej 100 % DESEO? 🙂 Po pierwsze to tylko starannie wyselekcjonowane wysokojakościowe orzechy pistacjowe. Te, na których pracujemy, pochodzą z Turcji lub z Iranu. Nigdy nie pracujemy na pistacjach kalifornijskich, które przez pistacjowych Specjalistów i Koneserów kojarzone są z gorszą jakością i mniej wyrazistym smakiem. Pochodzenie pistacji to jednak nie wszystko, by stworzyć idealną pastę pistacjową. Odpowiedni piec (tzw. roaster), czas i temperatura prażenia, a następnie mielenie uprażonych pistacji w młynie kulowym sprawia, że nasza pasta pistacjowa ma doskonałą, jedwabistą konsystencję i pełny pistacjowy smak. Jest idealna do produkcji lodów czy deserów w cukierniach (i coraz więcej cukierni z niej korzysta, więc może jedząc gdzieś lody pistacjowe jecie też naszą pastę!), jest super do domowego użytku. My dodajemy ją do owsianek, placuszków i naleśników!

 

tarta_krowka

pasta pistacjowa

 

Pistacjowa tarta krówka – składniki

Przepis na okrągłą formę o średnicy 26 cm.

 

Spód:

200 g ciasteczek (np. owsianych lub kruchych)

100 g roztopionego masła

 

Góra: 

200 g białej czekolady

200 g śmietanki 30%

100 g masła

100 g pasty pistacjowej DESEO

szczypta soli

4 łyżki prażonych pistacji

wiórki białej czekolady

 

Pistacjowa tarta krówka – jak zrobić?

 

Tarta_krówka

 

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub cieniutko smarujemy roztopionym masłem. Ciastka miksujemy w blenderze (lub wkładamy je do foliowego worka, zamykamy go i kruszymy ciastka wałkiem). Ciastka łączymy z roztopionym masłem i wylepiamy nimi spód tarty, chowamy do lodówki.

 

W garnuszku rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia i połączenia się składników – na małym ogniu, stale mieszamy. Przekładamy masę do misy miksera i dodajemy pastę pistacjową. Miksujemy wszystko na małych obrotach.

Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Tartę chłodzimy przez kilka godzin (całą noc) w lodówce.

Przed podaniem tarte ozdabiamy wiórkami czekolady i pistacjami!

Jemy i mruczymy z rozkoszy!! 🙂