Spis treści
Hey Pistachio Lovers! 🙂 Przed Wami kolejny już przepis z wykorzystaniem pasty pistacjowej 100%. Tym razem przed wami pistacjowa tarta krówka! Rozpustna, łatwa w przygotowaniu i… codzienna! 🙂 Nie musicie mieć żadnych konkretnych powodów, by taką tartę przygotować. Wystarczy chcieć! Będzie idealna na podwieczorek, a może nawet na śniadanie do ulubionej kawy? 🙂
Wiemy, że uwielbiacie pistacjowe przepisy. Niekwestionowanym HITEM jest przepis na sernik pistacjowy, który co rusz pojawia się w Waszych relacjach! Wiele z Was zachwycało się pistacjowym tiramisu , a przy okazji Walentynek polecałam Wam zaszaleć z totalnie rozpustną pistacjową panna cotta! Też dziękuję za piękne zdjęcia na IG! Dzisiejszy przepis dedykujemy Wszystkim, którzy w dzieciństwie uwielbiali ciągnące się krówki! Ta tarta to połączenie intensywnego smaku pistacji oraz konsystencji ciągnących się krówek – PYCHOTA!
Przepis znajdziecie poniżej, a do jego przygotowania będziecie potrzebować pasty pistacjowej 100 %! Na czym polega sekret naszej pasty pistacjowej 100 % DESEO? Po pierwsze to tylko starannie wyselekcjonowane wysokojakościowe orzechy pistacjowe. Te, na których pracujemy, pochodzą z Turcji lub z Iranu. Nigdy nie pracujemy na pistacjach kalifornijskich, które przez pistacjowych Specjalistów i Koneserów kojarzone są z gorszą jakością i mniej wyrazistym smakiem. Pochodzenie pistacji to jednak nie wszystko, by stworzyć idealną pastę pistacjową. Odpowiedni piec (tzw. roaster), czas i temperatura prażenia, a następnie mielenie uprażonych pistacji w młynie kulowym sprawia, że nasza pasta pistacjowa ma doskonałą, jedwabistą konsystencję i pełny pistacjowy smak. Jest idealna do produkcji lodów czy deserów w cukierniach (i coraz więcej cukierni z niej korzysta, więc może jedząc gdzieś lody pistacjowe jecie też naszą pastę!), jest super do domowego użytku. My dodajemy ją do owsianek, placuszków i naleśników!
Pistacjowa tarta krówka – składniki
Przepis na okrągłą formę o średnicy 26 cm.
Spód:
200 g ciasteczek (np. owsianych lub kruchych)
100 g roztopionego masła
Góra:
200 g białej czekolady
200 g śmietanki 30%
100 g masła
szczypta soli
wiórki białej czekolady
Pistacjowa tarta krówka – jak zrobić?
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub cieniutko smarujemy roztopionym masłem. Ciastka miksujemy w blenderze (lub wkładamy je do foliowego worka, zamykamy go i kruszymy ciastka wałkiem). Ciastka łączymy z roztopionym masłem i wylepiamy nimi spód tarty, chowamy do lodówki.
W garnuszku rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia i połączenia się składników – na małym ogniu, stale mieszamy. Przekładamy masę do misy miksera i dodajemy pastę pistacjową. Miksujemy wszystko na małych obrotach.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Tartę chłodzimy przez kilka godzin (całą noc) w lodówce.
Przed podaniem tarte ozdabiamy wiórkami czekolady i pistacjami!
Jemy i mruczymy z rozkoszy!! 🙂
0 Comments