Pistacje <3 Uwielbiamy wszystko, co pistacjowe i wiemy, że Wy też! To teraz wyobraźcie sobie Wasze ulubione tiramisu, ale z pistacjowym twistem! Brzmi dobrze, prawda? Jeśli szukacie pomysłu na deser – przepyszny i w oryginalnej formie, to oto on! 🙂 Sprawdzi się również na święta! 🙂

Zapraszamy! Przed Wami obłędny przepis na pistacjowe tiramisu! To również kolejny przepis z wykorzystaniem naszej pasty pistacjowej 100 %, którą wielu z Was już miało okazję przetestować. Wiem, że to jeden z Waszych ulubionych produktów. I wcale się nie dziwię! 🙂

 

Na czym polega sekret pasty pistacjowej 100 % DESEO? 🙂

 

Po pierwsze to tylko starannie wyselekcjonowane wysokojakościowe orzechy pistacjowe. Te, na których pracujemy, pochodzą z Turcji lub z Iranu. W Gaziantepie, pistacjowej stolicy Turcji, pistacje są wszędzie, a ich pistacjowe desery nie mają sobie równych. Tamtejszy klimat sprawia, że pistacje tureckie i irańskie mają intensywny i głęboki smak i są uznawane za najlepsze pistacje na świecie.  Pochodzenie pistacji to jednak nie wszystko, by stworzyć idealną pastę pistacjową. Odpowiedni piec (zwany roasterem), czas i temperatura prażenia, a następnie mielenie uprażonych pistacji w młynie kulowym sprawia, że pasta pistacjowa 100 % DESEO ma doskonałą, jedwabistą konsystencję. Idealną właśnie do deserów:)

 

Nasz pistacjowy sernik z tego przepisu na dobre już zagościł na Waszych stołach!  No to mamy dla Was kolejny przepis na wagę złota. Oto PISTACJOWE TIRAMISU. 

 

DESEO_prazone-pistacje_

 

 

PISTACJOWE TIRAMISU

 

pistacje

 

Pora na włoski klasyk, pewnie jedliście je milion razy. A czy ktoś z Was zastanawiał się kiedyś co oznacza nazwa tiramisu? „Tira mi su” – dosłownie „podnieś mnie”, troszkę mniej dosłownie „popraw mi humor”.

I wiadomo, że dobry deser właśnie to robi! Nasza pistacjowa wariacja to BAJKA! Do warstwy biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem brandy i aksamitnej warstwy mascarpone, dodaliśmy krem pistacjowy, również na bazie mascarpone. Rozpusta totalna!

 

SKŁADNIKI –  na 3 szklanki-desery po 200 ml

120 g malutkich biszkopcików

200 ml espresso

4 żółtka

50 g cukru pudru

szczypta soli

50 ml brandy

250 g mascarpone

200 g śmietanki 36%

70 g pasty pistacjowej DESEO

3 łyżki świeżych pistacji

 

WYKONANIE

 

pictacjjowe_tiramisu

 

W misce miksera ucieramy żółtka z cukrem – na puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, mascarpone śmietankę – ubijamy całość aż krem zgęstnieje. Krem dzielimy na dwie części. Białą część zostawiamy w osobnej misce, a do drugiej części dodajemy pastę pistacjową i powolutku, na niewielkich obrotach łączymy całość.

 

Oba kremy przekładamy do rękawów cukierniczych. Dzięki temu będziemy mogli schludnie nakładać krem do szklanek. Zaparzone espresso łączymy z alkoholem.

Na spód szklanek układamy biszkopty (około 10-15 dg). Polewamy je dwiema łyżkami kawy z brandy.

Wyciskamy biały krem. Ponownie układamy biszkopty, polewamy je kawą z brandy i wyciskamy pistacjowy krem.

Układamy biszkopty – polewamy je kawą z brandy, wyciskamy biały krem, ponawiamy czynność z biszkoptami i wyciskamy na koniec pistacjowy krem.

Tiramisu chłodzimy w lodówce kilka godzin, a przed podaniem posypujemy pistacjami.

 

BOSKIE? 🙂 NIE MA ZA CO 🙂

Więcej przepisów na obłędne pistacjowe desery znajdziecie TUTAJ!