Pistacje <3 Uwielbiamy wszystko, co pistacjowe i wiemy, że Wy też! To teraz wyobraźcie sobie Wasze ulubione tiramisu, ale z pistacjowym twistem! Brzmi dobrze, prawda? Jeśli szukacie pomysłu na deser – przepyszny i w oryginalnej formie, to oto on! 🙂 Sprawdzi się również na święta! 🙂
Zapraszamy! Przed Wami obłędny przepis na pistacjowe tiramisu! To również kolejny przepis z wykorzystaniem naszej pasty pistacjowej 100 %, którą wielu z Was już miało okazję przetestować. Wiem, że to jeden z Waszych ulubionych produktów. I wcale się nie dziwię! 🙂
Na czym polega sekret pasty pistacjowej 100 % DESEO? 🙂
Po pierwsze to tylko starannie wyselekcjonowane wysokojakościowe orzechy pistacjowe. Te, na których pracujemy, pochodzą z Turcji lub z Iranu. W Gaziantepie, pistacjowej stolicy Turcji, pistacje są wszędzie, a ich pistacjowe desery nie mają sobie równych. Tamtejszy klimat sprawia, że pistacje tureckie i irańskie mają intensywny i głęboki smak i są uznawane za najlepsze pistacje na świecie. Pochodzenie pistacji to jednak nie wszystko, by stworzyć idealną pastę pistacjową. Odpowiedni piec (zwany roasterem), czas i temperatura prażenia, a następnie mielenie uprażonych pistacji w młynie kulowym sprawia, że pasta pistacjowa 100 % DESEO ma doskonałą, jedwabistą konsystencję. Idealną właśnie do deserów:)
Nasz pistacjowy sernik z tego przepisu na dobre już zagościł na Waszych stołach! No to mamy dla Was kolejny przepis na wagę złota. Oto PISTACJOWE TIRAMISU.
PISTACJOWE TIRAMISU
Pora na włoski klasyk, pewnie jedliście je milion razy. A czy ktoś z Was zastanawiał się kiedyś co oznacza nazwa tiramisu? „Tira mi su” – dosłownie „podnieś mnie”, troszkę mniej dosłownie „popraw mi humor”.
I wiadomo, że dobry deser właśnie to robi! Nasza pistacjowa wariacja to BAJKA! Do warstwy biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem brandy i aksamitnej warstwy mascarpone, dodaliśmy krem pistacjowy, również na bazie mascarpone. Rozpusta totalna!
SKŁADNIKI – na 3 szklanki-desery po 200 ml
120 g malutkich biszkopcików
200 ml espresso
4 żółtka
50 g cukru pudru
szczypta soli
50 ml brandy
250 g mascarpone
200 g śmietanki 36%
3 łyżki świeżych pistacji
WYKONANIE
W misce miksera ucieramy żółtka z cukrem – na puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, mascarpone śmietankę – ubijamy całość aż krem zgęstnieje. Krem dzielimy na dwie części. Białą część zostawiamy w osobnej misce, a do drugiej części dodajemy pastę pistacjową i powolutku, na niewielkich obrotach łączymy całość.
Oba kremy przekładamy do rękawów cukierniczych. Dzięki temu będziemy mogli schludnie nakładać krem do szklanek. Zaparzone espresso łączymy z alkoholem.
Na spód szklanek układamy biszkopty (około 10-15 dg). Polewamy je dwiema łyżkami kawy z brandy.
Wyciskamy biały krem. Ponownie układamy biszkopty, polewamy je kawą z brandy i wyciskamy pistacjowy krem.
Układamy biszkopty – polewamy je kawą z brandy, wyciskamy biały krem, ponawiamy czynność z biszkoptami i wyciskamy na koniec pistacjowy krem.
Tiramisu chłodzimy w lodówce kilka godzin, a przed podaniem posypujemy pistacjami.
BOSKIE? 🙂 NIE MA ZA CO 🙂
Więcej przepisów na obłędne pistacjowe desery znajdziecie TUTAJ!
9 Comments
Kasia
Chyba coś nie tak w proporcjach, bo wychodzi rzadka zupa a nie krem :/
Natalia
Być może krem się źle ubił. Proporcje sprawdzone i przetestowane. Czy śmietanka i mascarpone były zimne? To kluczowe, żeby krem wyszedł gładki i puszysty.
Mateo
Wszystko zimne, proporcje z przepisu i mi tez wyszła zupa. Mascarpone dobrej firmy. Słabo
Natalia
Krem po schłodzeniu w lodówce powinien nabrać odpowiedniej konsystencji.
Hanna
Nie polecam przepisu, probowałam dwa razy i za żadnym nie wyszło. Proporcje albo sam przepis jest nieprawidłowy, kremu wychodzi za rzadki i w żaden sposób nie da się go ubić na sztywno nawet jeśli mascarpone i śmietanka były dobrze zmrożone, bardzo prosiłabym stwórców o zmienienie przepisu na prawidłowy 🙁
Natalia
Przepis był przez nas testowany wielokrotnie i wielu naszych Czytelników też z niego korzystało 😉 Ważne, żeby krem schłodzić jeszcze przed ubiciem.
DONI
Przepis super, tiramisu wyszło boskie, dosłownie PALCE LIZAĆ!!!