Przepisów z pastą pistacjową nigdy dość, prawda? Pistacjowe tiramisu czy pistacjowa Panna Cotta na dobre zagościły w Waszych domach i bardzo nas to cieszy 😉 Dzisiaj mamy dla Was super prosty w przygotowaniu deser!  To pistacjowa tarta z białą czekoladą!  To przepis, który idealnie sprawdzi się na nadchodzącą Wielkanoc! Ale tartę pistacjową  możecie zrobić też na co dzień. Do porannej czy popołudniowej kawy będzie idealna 🙂

 

Do tego przygotowanie tej tarty jest bardzo proste. Możecie we wspólne pieczenie zaangażować dzieciaki! Największe wyzwanie w jej przygotowaniu to kilka godzin oczekiwania, aż tarta się schłodzi ? Dla większego efektu polecamy udekorować ją jadalnymi kwiatami np. stokrotkami 😉 

 

tARTA_1.jpg

 

Pistacjowa tarta z białą czekoladą – co będzie potrzebne?

 

200 g ciastek (np. owsianych lub innych kruchych)
100 g roztopionego masła
100 g śmietanki 30%
100 g masła
Szczypta soli
Wiórki białej czekolady i stokrotki (do ozdoby)

 

Pistacjowa tarta z białą czekoladą – przygotowanie

 

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub cieniutko smarujemy roztopionym masłem. Ciastka miksujemy w blenderze (lub wkładamy je do foliowego worka, zamykamy go i kruszymy ciastka wałkiem). Ciastka łączymy z roztopionym masłem i wylepiamy nimi spód tarty, chowamy do lodówki.
 
W garnuszku rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia i połączenia się składników – na małym ogniu, stale mieszamy. Przekładamy masę do misy miksera i dodajemy pastę pistacjową. Miksujemy wszystko na małych obrotach. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy.
 
 
Tartę chłodzimy przez kilka godzin lub całą noc w lodówce.
Przed podaniem tartę ozdabiamy wiórkami czekolady i stokrotkami
 
 
Pięknie, prosto i bardzo smacznie!
 
Pamiętajcie, że więcej przepisów z wykorzystaniem pasty pistacjowej znajdziecie w e-booku DESEO!
 
 
Tarta_5.