Kochamy pistacje i wiemy, że Wy też! Przepisy z wykorzystaniem pasty pistacjowej cieszą się ogromną popularnością, a sernik pistacjowy z tego przepisu na dobre zagościł się w Waszych domach. I słusznie! Jest BOSKI! 🙂  Teraz mamy dla Was kolejny HIT! Uwielbiana przez wszystkich panna cotta, ale z pistacjowym twistem – przed Wami pistacjowa panna cotta z truskawkami! Zróbcie ją w wysokich kieliszkach, a otrzymacie niezwykle efektowny deser! Idealny na nadchodzące Walentynki czy inne romantyczne okazje. 

 

Gwarantujemy, że randka z pistacjową Panna Cottą nie może się nie udać 🙂 

 

Przepis znajdziecie poniżej, a do jego przygotowania będziecie potrzebować pasty pistacjowej 100 %!   Na czym polega sekret pasty pistacjowej 100 % DESEO? 🙂 Po pierwsze to tylko starannie wyselekcjonowane wysokojakościowe orzechy pistacjowe. Te, na których pracujemy, pochodzą z Turcji lub z Iranu. Pochodzenie pistacji to jednak nie wszystko, by stworzyć idealną pastę pistacjową. Odpowiedni piec (zwany roasterem), czas i temperatura prażenia, a następnie mielenie uprażonych pistacji w młynie kulowym sprawia, że pasta pistacjowa 100 % DESEO ma doskonałą, jedwabistą konsystencję. Idealną właśnie do wypieków czy deserów. Podjadana wprost ze słoiczka też smakuje wybornie i znika w oka mgnieniu 🙂 No dobra, owsiankę też wznosi na inny poziom 😉

 

Pistacjowa panna cotta z truskawkami – co będzie potrzebne?

 

Porcja na 4 kieliszki

300 ml śmietanki 30%

300 ml mleka

200 g pasty pistacjowej DESEO

150 g cukru

1,5 łyżeczki agaru (lub 6 łyżeczek żelatyny)

1 łyżka wody różanej

0,5 kg truskawek

4 łyżki świeżych pistacji

 

pistacjow_panna

pistacjowa

 

Pistacjowa panna cotta z truskawkami – przygotowanie

 

Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu i mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Dodajemy wodę różaną i agar, gotujemy na małym ogniu 7-10 minut.

Po tym czasie dodajemy pastę pistacjową i porządnie wszystkie mieszamy rózgą.

Przed rozlaniem do kieliszków, możemy całość zmiksować blenderem. Unikniemy ewentualnych grudek.

Masę rozlewamy do kieliszków, pucharków lub szklanek i chodzimy w lodówce (kilka godzin).

Przed podaniem panna cottę ozdabiamy świeżymi, umytymi, pokrojonymi w kawałki truskawkami i posypujemy posiekanymi pistacjami.

I voilà ten piękny deser gotowy! 

 

Więcej przepisów na pistacjowe cuda znajdziecie w naszym e-booku, który pobierzecie za darmo z naszej strony. 

 

panna cotta