Powiem Wam, że kokosowe trufle Bounty to jest totalny sztos! Banalne do przygotowania, a znikają w okamgnieniu! Jeśli w dzieciństwie (lub później też!) lubiłeś batonik Bounty, to oszalejesz na punkcie tych trufli. To Bounty, ale o jakościowym, prostym składzie i zdecydowanie w wersji premium!
My do ich przygotowania wykorzystałyśmy DESEO dropsy czekoladowe bean-to-bar Togo 60 %, które dodały truflom fajnej wytrawności. Jeśli wolicie bardziej słodką wersję i kochacie mleczną czekoladę, skorzystajcie z Togo 42 %. Jeśli natomiast uwielbiacie hiper wytrawne czekolady, możecie pójść w bardzo intensywne dropsy Nikaragua 70 %. Szczerze? Myślę, że każda wersja Was zachwyci! Wszystkie dropsy czekoladowe DESEO znajdziecie TUTAJ.
SKŁADNIKI na 12 kokosowych trufli BOUNTY:
100 g – wiórki kokosowe
150 g – mleko skondensowane słodzone
200 g – czekolada TOGO 60 % w dropsach (jeśli wolicie bardziej słodką wersję, wybierzcie czekoladę TOGO 42%)
*dodatkowo odrobina wiórek kokosowych do posypania trufli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1) Do miseczki wsypujemy wiórki kokosowe.
2) Dodajemy do nich 150 gramów mleka skondensowanego i dokładnie mieszamy.
3) Zwilżonymi rękoma formujemy kuleczki z masy kokosowej.
4) Kuleczki układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
5) Gotowe kokosowe kulki wstawiamy do zamrażarki na 1-1,5 godziny.
6) W garnuszku rozpuszczamy 200 gramów dropsów czekoladowych.
7) Płynną czekoladę przelewamy do dość szerokiej szklanki i maczamy w niej kokosowe kulki. Zanim czekolada zastygnie, posypujemy je wiórkami kokosowymi.
8) Wkładamy do zamrażarki na kolejne 10 minut!
9) GOTOWE! SMACZNEGO!
Gotowe trufle kokosowe Bounty możecie przechowywać w lodówce, ale szczerze? Nie wiem, jak długo, bo u nas dotrwały tylko do wieczora! 😛 Niech to będzie najlepszy znak, że WARTO! 🙂
Na blogu znajdziecie więcej postów z kategorii ZRÓB TO W DOMU! Latem szczególnie polecam Wam:
– PISTACJOWE CZEKOLADKI Z MALINAMI
– BANANOWO – ORZECHOWE KULKI W CZEKOLADZIE! SMACZNEGO!
0 Comments