Mamy dla Was kolejny przepis z naszego cyklu: Zrób to sam w domu: tym razem bananowo – orzechowe kulki w czekoladzie! Zdrowe i PRZE-PY-SZNE! Jestem pewna, że jeden ze składników totalnie Was zaskoczy i ciężko będzie innym zgadnąć, że to właśnie TO jest w środku naszych kulek!
 
W tym cyklu publikujemy sprawdzone przepisy na bardzo proste przepisy na super smaczne, słodkie przekąski! Tydzień temu wrzucałyśmy przepis na mrożone banany, dajcie znać czy ktoś już próbował 🙂
 
 
Bananowo – orzechowe kulki w czekoladzie są banalnie proste w przygotowaniu. Do wspólnego gotowania zaproście dzieciaki, rozpuszczanie czekolady, a potem maczanie w niej kulek to świetna zabawa 🙂 
Kulki bardzo dobrze się przechowują, możecie zamknąć je w szczelnym pojemniku i podjadać, kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego.  My swoje zabraliśmy również w podróż pociągiem z Warszawy do Sopotu – były idealną przekąską w trasie! Pamiętajcie tylko, że podczas upałów może być to bardziej ryzykowne 😉
 
 
 
kulki_2

czekolada

pasta z orzechów laskowych

Co będzie potrzebne?

 
Kulki (u nas 16 sztuk – liczba zależy, jakiej wielkości kuleczki zrobicie) :
 
– 2 banany
– 8 wafli ryżowych bez żadnych dodatków
– 8 daktyli miękkich suszonych
garść pistacje prażonych lub innych ulubionych orzechów
 
 
Polewa czekoladowa:
– 1 szklanka dropsów czekoladowych  Nikaragua 70%. Jeżeli wolicie mniej wytrawne smaki możecie użyć czekolady Dominikana 52%
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
 

Bananowo- orzechowe kulki w czekoladzie – jak zrobić?

 
Miksujemy składniki na kulki na gładką masę. U nas zmiksowane w Termomixie, ale oczywiście możecie to zrobić każdym mikserem. Formujemy kulki w dłoniach. W międzyczasie rozpuszczamy dropsy z olejem kokosowym. Maczamy wcześniej uformowane kulki w czekoladzie. Posypujemy posiekanymi orzechami (u nas pistacje). Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Czekamy NIECIERPLIWIE!
 
Zjadamy ze smakiem 😉
 
kulki_4.