Zacznę trochę na przekór… Bo tu przecież szyszki z masłem orzechowym i morelami, a ja zacznę od … sernika pistacjowego! 🙂 Kto nie zna, ten śmiga po sernik TUTAJ! Wiedziałam, że sernik jest boski, ale nie sądziłam, że zagości na tak wielu świątecznych stołach! Dziękuję serdecznie za wszystkie insta oznaczenia i prywatne wiadomości, w których pisaliście, że wyszedł świetnie, a Goście byli zachwyceni! 🙂 Potwierdzam – to jest HIT totalny… i totalna pistacjowa rozpusta! 🙂

Obiecałam więcej słodkich przepisów, w których wykorzystujemy produkty DESEO i po serniku pistacjowym, tarcie z białą czekoladą i praliną z orzechów pekan oraz brownie z sernikiem gianduja (też bardzo polecam – sprawdźcie TUTAJ!), mam dla Was też słodką przekąskę, ale z nieco innej kategorii 😉 Brownie, sernik i tarta z czekoladą to rozpusta sama w sobie… totalna!

Tym razem idziemy w słodkie, ale z kategorii zdrowe przekąski – w sam raz dla dzieciaków do szkoły 🙂 Inspiracją do szyszek z masłem orzechowym,  były batoniki z Thermomixa, które robiłam dzieciakom, a Asia (już ją znacie – to Fotograf, z którą pracujemy od 2017!) zamiast batoników przygotowała szyszki – w sam raz do szkolnej śniadaniówki 😉

 

W szyszkach wykorzystujemy masło orzechowe (pastę z orzechów arachidowych) DESEO, które znajdziecie zarówno w naszym esklepie, jak i na Allegro (tutaj macie link do wszystkich produktów DESEO na Allegro). Początkowo zastanawialiśmy się, czy robić w DESEO masło orzechowe do sprzedaży dla Gości. My i tak robimy pastę z orzechów arachidowych 100% na nasze potrzeby – wykorzystujemy ją przy produkcji ciastek i lodów, ale czy jest sens wprowadzać na rynek kolejne masło orzechowe 100%?  Kto próbował nasze, ten wie, że sens jest! Konsystencja to bajka – pokazywałam Wam kiedyś na stories! 😉 Masło możecie dostać w słoiczku 200 g, ale ja zdecydowanie polecam wiaderko 1 kg – na bank się przyda! 🙂

A teraz czas na SZYSZKI! 🙂

 

szyszki z masłem orzechowym i morelami_4

 

Szyszki z masłem orzechowym i morelami

 

Co potrzebujemy?

120 g suszonych moreli

250 g masła z orzechów arachidowych DESEO – łapcie namiar do esklepu i do masła na naszym Allegro

100 g miodu

120 g miękkiego masła

szczypta soli

70 g preparowanego orkiszu

50 g płatków migdałowych

20 g nasion chia

20 g wiórków kokosowych

 

Jak działamy?

Zaczynamy od moreli – morele zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10  minut. Po tym czasie odcedzamy.

Miękkie morele, masło orzechowe, miód, masło i sól miksujemy aż powstanie gęsta masa.

W drugiej misce mieszamy preparowany orkisz, migdały, chia i wiórki kokosowe. Dodajemy do tego masę morelowo-orzechową, którą przygotowaliśmy najpierw.

Mieszamy aż do połączenia składników w całość. Chłodzimy masę przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy i formuje z masy szyszki / kulki 🙂

 

Preparowany orkisz możecie zastąpić również preparowanym ryżem. Rano wrzucamy dzieciakom do śniadaniówki 😉 Albo sami zjadamy! 🙂

 

 

 

szyszki z masłem orzechowym i morelami_2

szyszki z masłem orzechowym i morelami_5

masło z orzechów arachidowych DESEO