Sposobów na radzenie sobie z podłą pogodą za oknem jest całkiem sporo… Tak przynajmniej większość z nas myśli w październiku czy na początku listopada, gdy jesień dopiero nadchodzi. Troszkę nawet z utęsknieniem czekolady na ciepły koc, ulubiony kubek rozgrzewającej herbaty, zupę dyniową, wycinanie lampionów i ulubiony szalik. Mniej wesoło robi się, gdy podła pogoda jest z nami od kilku miesięcy, a zimy prawie nie widać.. za to ciągle towarzyszy nam szare niebo, wiatr i deszcze…

My zwykle polecamy ucieczkę do ciepła – staramy się to zawsze stosować zimą! 🙂 Ale wiadomo – nie zawsze się da… Jak się nie da uciec, to trzeba sobie pomóc w domu, a ja znam super sposób! 🙂

 

Mam dla Was taaaakie przepisy na gorące czekolady, że po prostu padniecie!!! 🙂 5 różnych – dla dorosłych, dla dzieci. Bardziej wytrawnie, bardziej słodko! Bardziej elegancko, bardziej dla zabawy! Wszystkie czekolady powstał na bazie czekolad bean-to-bar produkowanych u nas w DESEO. Co to oznacza? 🙂 Że wszystkie powstały na czekoladowych dropsach, które od zera powstają w naszej Pracowni w Warszawie na ul. Suwak 3. Od zera, czyli od ziarenka kakaowca, które przyjeżdża do nas w tym przypadku z takich krajów jak Dominikana czy Nikaragua. O tym, dlaczego czekolady bean-to-bar są lepsze niż te przemysłowe rozpisywać się nie będę – już o tym pisałam (zajrzyjcie TUTAJ, by zobaczyć relację z plantacji i przeczytać więcej, jak powstaje czekolada!). Jedno jest pewne – ich smak jest wyjątkowy – bardziej wyrazisty, ma więcej wyczuwalnych nut, bo ziarna kakaowca różnią się zależnie od tego, gdzie są uprawiane, jak długo prażone, jak konszowane. Tego po prostu trzeba spróbować! 🙂 A czekolady bean-to-bar w Polsce poza DESEO, robi 2-3 producentów. I nie, nie jest to Wedel – oni nie pracują obecnie już wcale na ziarnach, tylko na dropsach, które dostarcza im duży producent czekolady 😉 Ale dobra, nie to jest dzisiaj ważne. Dzisiaj kluczowa jest GORĄCA CZEKOLADA! 🙂

Zaczynamy! 🙂 Łapcie 5 PRZEPISÓW – z przygotowaniem czekolad i cudownymi zdjęciami znów pomogła mi Asia Matyjek! To Ona robi zdjęcia produktów DESEO, ale też szykowała dla Was przepis i zdjęcia np. sernika pistacjowego czy brownie z sernikiem gianduja! 🙂

 

1) WYTRAWNA CZEKOLADA Z BEZĄ WŁOSKĄ

 

czekolada gorąca z bezą włoską

 

 

Oj to jest bajka! I wygląda jak bajka, prawda? 🙂 Połączenie wytrawnej czekolady Nikaragua 70 %, a na wierzchu puszysta beza włoska! Rozpusta w każdym calu! 🙂

Większość produktów macie już w domu, więc łapiecie dropsy wytrawne i do dzieła! 🙂

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

Gorąca czekolada:

160 g wytrawnych, czekoladowych dropsów DESEO Nikaragua 70%

120 g wrzątku

Beza włoska:

2 białka

120 g cukru

30 ml wody

Sposób przygotowania:

Najpierw szykujemy bezę włoską:

W garnuszku przygotowujemy syrop cukrowy. Łączymy wodę z cukrem i podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru i osiągnięcia temperatury 121 stopni. W tym czasie zaczynamy ubijać białka. Kiedy białka będą lekko ubite, rozpoczynamy proces dodawania syropu cukrowego, który osiągnął temperaturę 121 stopni. Syrop wlewamy do ubitych białek powolutku, cienkim strumieniem.

Białka z syropem cukrowym ubijamy na najwyższych obrotach, aż cała piana będzie sztywna i lśniąca. Cały proces może potrwać około 15 minut.

Szykujemy czekoladę. W garnuszku łączymy czekoladowe dropsy oraz wrzątek. Mieszamy aż do rozpuszczenia się dropsów, a następnie gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek/kubków.

Na czekoladę nakładamy ubitą pianę. Pianę opalamy palnikiem aż będzie zrumieniona/brązowa.Jeśli nie mamy palnika, kubki, które wytrzymają wysoką temperaturę, możemy włożyć do mocno rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) do momentu, aż beza zacznie się ładnie rumienić.

Dropsy wytrawne Nikaragua 70 % znajdziecie zarówno w esklepie DESEO, jak i na Allegro – w 3 opcjach, jeśli chodzi o pojemność – słoiczki 200 g, torebki 500g oraz torby 1 kg czeko dropsów 😉 Podrzucam link do działu czekoladowego w naszym esklepie.

 

gorąca czekolada z bezą_2

 

2) GORĄCA MLECZNA CZEKOLADA Z MASŁEM ORZECHOWYM

 

gorąca czekolada z masłem orzechowym 4

 

Czekolada z masłem orzechowym to rozpusta dla dzieciaków, ale też dla tych, co kochają masło orzechowe i mogą dodawać je do wszystkiego! 🙂 Wygląda jak deser, prawda? 🙂 I jest też bardzo prosta do przygotowania! 🙂

Składniki na 1 porcję:

70 g dropsów czekolady mlecznej DESEO Dominikana 52%

80 g gorącej wody

2 łyżki masła orzechowego DESEO – masło orzechowe znajdziecie TUTAJ – ja polecam wiaderka 1 kg – ja zawsze z tych właśnie korzystam!:)

100 ml śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:

Do garnuszka nasypujemy 70 g dropsów czekoladowych, dolewamy 80 g gorącej wody oraz dodajemy łyżkę masła orzechowego – najlepiej, gdy jest to masło 100 % o przyjemnie płynnej konsystencji.

W misce ubijamy śmietanę kremówkę.

Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanki. Wierzch ozdabiamy ubitą śmietaną kremówką, a całość polewamy łyżką masła orzechowego. Pychota! 🙂

Dropsy mleczne Dominikana 52% znajdziecie w DESEO w 3 wersjach – w słoiczku 200 g, w torebce 500 g oraz w torbie 1 kg 🙂 Możecie je wykorzystać nie tylko do zrobienia gorącej czekolady, ale też do polew, deserów czy wypieków 🙂

 

gorąca czekolada z masłem orzechowym przepis

 

3) MEKSYKAŃSKA CZEKOLADA NA GORĄCO… DLA DOROSŁYCH 🙂

 

Mexican Chocolate

 

Można powiedzieć, że to klasyka! 🙂 Meksykańskie połączenie czekolady z chili! Rozgrzewające i wyraziste w smaku! 🙂 Idealne na wieczór we dwoje 😉

Składniki na 2 porcje:

100 g wytrawnych dropsów czekoladowych DESEO Nikaragua 70%

120 g gorącej wody

200 g spienionego mleka

2 szczypty suszonego chilli

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

W garnuszku mieszamy ze sobą wytrawne dropsy czekoladowe, gorącą wodę, spienione mleko, chilli i cynamon.

Gorącą czekoladę przelewamy do kubka/filiżanki. Pijemy pod kocem w zimnym wieczór, najlepiej w super towarzystwie! 🙂

 

Mexican Chocolate_1

 

4) GORĄCA CZEKOLADA Z BLISKOWSCHODNIM AKCENTEM

 

gorąca czekolada z tahini_2

 

To chyba najbardziej oryginalny z przepisów w tym poście! 🙂 Tahini do gorącej czekolady? 🙂 Czemu nie! Dodajemy przyjemnego, bliskowschodniego posmaku, a smak tahini przywodzi na myśl chałwę. Jeśli dodamy do czekolady odrobinę kawy, dostajemy cudowne połączenie sezamu, wytrawnej czekolady z delikatnym kawowym posmakiem.

Składniki na 2 porcje:

100 g dropsów czekoladowych DESEO Nikaragua 70%

120 g gorącej wody

200 g spienionego mleka (może być roślinne)

2 łyżeczki pasty sezamowej tahini

2 szczypta cynamonu

40 ml espresso (opcjonalnie) – po 20 ml na porcję

2 łyżki ubitej śmietany kremówki 36%

ziarna sezamu do dekoracji

Przygotowanie:

W garnuszku porządnie mieszamy ze sobą dropsy czekoladowe, gorącą wodę, spienione mleko, cynamon oraz pastę sezamową. Jeśli dodajemy kawę, do garnuszka dolewamy też espresso i wszystko mieszamy razem.

Gorącą czekoladę przelewamy do kubka/filiżanki. Ozdabiamy ją łyżką ubitej kremówki i ziarnami sezamu.

 

gorąca czekolada z tahini_1

 

5) S’MORES CHOCOLATE – AMERYKAŃSKI HIT DLA DZIECI I NASTOLATKÓW

 

gorąca czekolada_smores_1

 

S’mores, czyli pieczone pianki marshmallows lądują wśród dań modnych w 2022! 🙂 Już nie marshmallows, ale roztapiane marshamallows!  Dokładnie s’mores nie oznacza roztopionych marshmallows, ale deser z pianką przygotowywany na ognisku przez amerykańskich skautów – to połączenie herbatników / krakersów, czekolady oraz roztopionych pianek.

Teraz jednak s’mores pojawia się nie tylko w takim wydaniu. W Stanach jedliśmy brownie ze s’mores, w warszawskim Mr Pancake serwującym pornfoodowe amerykańskie pancakes zjecie S’mores Pancakes (Maks od razu wybrał właśnie je;)). Można zatem też wypić s’mores hot chocolate! 😉  Zróbcie ją w domu i wywołajcie wielkie WOW u dzieci! 😉

 

Składniki na 2 porcje:

140 g mlecznych dropsów czekoladowych DESEO Dominikana 52%

160 g gorącej wody lub mleka (może być roślinne)

2 garści pianek

Dodatkowo: brązowy cukier

Przygotowanie:

Ranty kubków lub filiżanek moczymy w mleku i obtaczamy je w brązowym cukrze. Odstawiamy.

W garnuszku łączymy dropsy czekoladowe z wodą lub mlekiem. Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek/kubków.

Na czekoladę nakładamy solidną porcję pianek.

Pianki opalamy palnikiem – zaczną się rumienić i topić. Jeśli nie mamy palnika, kubki, które wytrzymają wysoką temperaturę możemy włożyć do mocno rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) do momentu, aż pianki zaczną się rumienić i topić.

Podajemy dzieciom, które krzyczą z zachwytu! 😉

 

I jak? Która kusi Was najbardziej?:) Którą robimy najpierw? 🙂

 

smores gorąca czekolada