O meksykańskiej kuchni serwowanej przez Santa Catrina na Powiślu już Wam kiedyś pisałam! 🙂 MÓJ POST z pierwszej wizyty znajdziecie TUTAJ! Było pysznie! Od razu ucieszyłam się, gdy dowiedziałam się, że Santa Catrina otwiera swój drugi punkt w gastro kompleksie przy Postępu 5. Mamy tu bardzo blisko i z domu, i z biura! 🙂 Zabieram Was zatem dziś na tacos, ale… nie tylko!
Santa Catrina to kolejne miejsce i kolejna kuchnia przy Postępu 5. Macie tu ramen od Yatta Ramen, pizzę z Tutti Colori, burgery i kanapki z szarpaną wieprzowiną czy makarony z La Mia Pasta. Bardzo fajnie, że pojawiło się meksykańskie w świetnym wydaniu!
Wystrój od razu wskazuje, że jesteśmy w Meksyku i tutaj wielkie brawa dla Właścicieli! W blaszanym baraku stworzyli magiczny, kolorowy świat, od razu przywodzący na myśl Meksyk i pełne barw Dia de Los Muertos. W ciepłe dni działa też niewielki ogródek i to właśnie tutaj siadamy na nasz tacos lunch!
SANTA CATRINA POSTĘPU 5 – CO W MENU?
W menu Santa Catrina na Postępu 5 znajdziecie oczywiście TACOS, o których zaraz napiszę Wam więcej, ale nie tylko! W przystawkach czekają klasyczne meksykańskie tamales, czyli ciasto kukurydziane na liściu z kolby kukurydzy zawijane z różnymi dodatkami, empanadas, guacamole z totopos czy coctel de camaron – krewetki w sosie pomidorowo – pomarańczowym, z pomidorami, chile japano, awokado i czipsami z totopos. Ceny przystawek: 22 – 38 zł.
W dziale zupy czekają Sopa Azteca, Sopa de frijoles czy Sopa Pozole. Jednym słowem klasyki!
My skupiamy się na TACOS. Do wyboru 4 opcje z mięsem i 2 opcje wege. Moje ulubione to Cochinita, czyli wieprzowina marynowana w pomarańczach i naturalnym barwniku “achiote”, serwowane z marynowaną cebulą (39 zł) oraz Al pastor, czyli również wieprzowina, ale tym razem marynowana w ananasie z dodatkiem papryki pasilla i “achiote” serwowana z ananasem i białą cebulą (39 zł). Na zdjęciach zobaczycie też Tacos Tinga z kurczakiem szarpanym w sosie z pomidorami i chipotle (37 zł) – też smaczne, ale dla mnie zbyt delikatne. Na fanów wołowiny czeka Barbacoa z wołowiną marynowaną w marynacie z adobo z suszonych papryk (42 zł). Jedliśmy ją wcześniej i jest świetna!
W wersji wege czekają na Was Tacos Nopales z kaktusem, papryką, pieczarkami i batatem (37 zł) oraz Tacos Milpa (37 zł) z kukurydzą, cukinią, pomidorami i fasolą.
Wszystkie powyższe smaki możecie zamówić również jako QUESADILLĘ (ceny 35 – 40 zł za porcję) czy BURRITO (37 – 42 zł za porcję).
CO JESZCZE W MENU?
Od dawna kusi mnie spróbować ich CHILAQUILES ! To moje ukochane meksykańskie śniadanie, ale przyznam, że zwykle jadam je wlaśnie na śniadanie, a tutaj czynne od 12.o0. Może jeszcze kiedyś się uda! Z pozostałych klasyczków meksykańskich zjecie tu również Fajitas z wołowiny i kurczaka (60 zł) oraz Enchiladas (44 zł).
To jak? Kto wpada na tacos i inne meksykańskie smakołyki?
INFORMACJE PRAKTYCZNE :
Santa Catrina Postępu 5
ul. Postępu 5
tel. 780 178 750
godziny otwarcia:
poniedziałek – czwartek 12.00- 21.00
piątek – sobota 12.00 – 22.00
niedziela 12.00 – 21.00
0 Comments