Spis treści
Miami kulinarnie nas zachwyciło! Totalnie różnorodne, totalnie pyszne! Trochę jak Dubaj – jedno miasto, a masa różnych kuchni i masa miejsc, w których można zjeść autentyczne jedzenie… Meksykańskie, peruwiańskie, argentyńskie, kubańskie czy brazylijskie. My takie miasta uwielbiamy, a zwiedzanie ich kulinarnie to dodatkowa przyjemność…
Podczas pierwszego pobytu w Miami – w lutym 2020 roku – niektóre miejsca zachwyciły nas na tyle, że wiedzieliśmy, że będziemy do nich wracać. Jeszcze w Polsce planowaliśmy, gdzie zjemy obiad, a gdzie kolację… i tymi miejscami podzielimy się z Wami 🙂 Miami jest ogromne i możliwości jest maaasa, ale jeśli potrzebujecie szybkiej pomocy “Gdzie zjeść?”, to jesteście w dobrym miejscu! Co na początek? Tacos, ceviche, steki czy brazylijskie churrasco? A może key lime pie i kanapki z homarem?
Lecimy! 🙂
1) COYO TACO
Do Coyo Taco w Wynwood trafiliśmy jeszcze w lutym 2020 roku i muszę Wam powiedzieć, że było to jedno z miejsc, które po ponad 8 latach przekonały Łukasza, by wrócić do Meksyku 😉 Tacos w Stanach na czele właśnie tymi z Coyo Taco tak mu smakowały, że uznał – OK, dam Meksykowi jeszcze jedną szansę 😉
Coyo Taco znajdziecie w Miami w kilku miejscach – przy głównej ulicy w Wynwood – tam właśnie trafiliśmy za pierwszym razem, ale mają też lokale w innych dzielnicach – w Brickell, w Coral Gables, a zgodnie z informacjami na ich stronie www wkrótce otwierają lokal w South Beach. Co ciekawe, Coyo znajdziecie też w Paryżu, w Portugalii (w Lizbonie) czy na Dominikanie.
W menu Coyo rewelacyjne klasyki takie jak tacos al pastor, tacos de carne asada czy tacos de carnitas, ale są też inne wersje – np. z kurczakiem, ze smażoną lub grillowaną rybą, z pieczonym kalafiorem, awokado, piklowaną cebulą, z meksykańskim serem cotija i sosem pipian mole na bazie pestek z dyni albo z grzybami, sosem pico de gallo, serem cotijo.
W menu znajdziecie też quesadille z różnymi dodatkami, obowiązkowo guacamole (świetne!), kanapki, a na deser churros obficie posypane cukrem i cynamonem i podawane z czekoladą.
Adres Coyo Taco w Wynwood: 2300 NW 2nd Ave
Adres Coyo Taco w Brickell: 1111 SW 1st Ave
2) LA TIENDITA TAQUERIA – WYNWOOD
Do La Tiendita trafiliśmy dość przypadkowo… Byliśmy w Wynwood, planowaliśmy iść do Coyo Taco, ale z uwagi na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia okazało się, że są czynni dopiero od 16.00. Włóczyliśmy się dalej, podziwialiśmy murale i trafiliśmy na miejsce pełne ludzi, a zarazem pełne tacos, nachos i guacamole. Nie mieliśmy jeszcze kart SIM, więc nawet nie sprawdziliśmy oceny w Google jak to zwykle mamy w zwyczaju.
La Tiendita specjalizuje się w “tacos y margaritas”. Znajdziecie ich w Wynwood, ale też w Miami Beach i w Nowym Jorku. My siadamy na szybką przekąskę. W menu klasyki kuchni meksykańskiej i tex mex – bocadillos, tacos, burritos, flautas, quesadillas czy fajitas. Znajdzie się też kilka sałatek.
My idziemy w klasykę – guacamole z totopos i tacos. Do wyboru 9 rodzajów z wieprzowiną, wołowiną, z krewetkami, rybne czy wege. Bierzemy tacos al pastor z wieprzowiną, ananasem, cebulą i kolendrą oraz tacos de carnitas – z wieprzowiną, mozzarellą, pico de gallo, kolendrą i bardzo fajnym sosem na bazie pieczonego czosnku. Pysznie! Rewelacyjne guacamole – domawiamy drugą porcję! Bardzo zacne tacos.
La Tiendita znajdziecie dwa kroki od sławnych The Wynwood Walls. Dobre miejsce również na wieczór – są czynni do północy – 1 w nocy (pon – środa) lub nawet do 3.00 w nocy!
Adres: 218 NW 25th St
3) CVI.CHE 105
Ogromna gratka i totalny “must eat” dla fanów ceviche! Restauracja opisuje się jako “Miami’s Best Peruvian Restaurant”. Istnieje od 12 lat i obecnie mają swoje lokale w 3 miejscach – w okolicy Bayfront Park, w South Beach na Lincoln Road oraz w Aventura Mall. Słyną właśnie z ceviche i koniecznie musicie je tam zjeść. Najlepiej zamówicie klasyczne peruwiańskie ceviche, ale spróbujcie innych rybnych dań.
My odwiedziliśmy obie lokalizacje Cvi.che 105 w Miami i w obu było rewelacyjnie! Jedliśmy trilogia de ceviches (33,95 $), klasyczne ceviche (must eat!), tiraditos z tuńczyka.
W menu znajdziecie też inne peruwiańskie klasyki – papas a la Huancaina, Ají De Gallina, Lomo Saltado czy Tacu Lomo. Do picia koniecznie peruwiański klasyk, czyli Pisco Sour – koktajl na bazie pisco, soku z limonki, cukru, białka oraz likieru Angostura.
Adres Cvi.che 105 – Downtown: 105 NE 3rd Ave (okolice Bayfront Park)
Adres Cvi.che 105 – South Beach: 1245 Lincoln Rd, Miami Beach
4) JOE’S STONE CRABS
Joe’s Stone Crabs to chyba najbardziej znana i najczęściej polecana restauracja w Miami. Znajdziecie ich w Miami Beach, więc obowiązkowo do połączenia z plażowaniem 🙂 Historia restauracji sięga aż 1913 roku – wtedy Joe Weiss otworzył małą budkę przy Miami Beach. W tamtych czasach można było zjeść tu rybną kanapkę i frytki. Joe przybył na Florydę z Nowego Yorku (a i on, i jego żona pochodzili z Węgier!), bo z uwagi na astmę lekarz zalecił mu zmianę klimatu. Potem sprowadził też do Miami żonę i syna. Od 1918 roku zaczęli serwować swoje dania już w restauracji. O ich historii możecie poczytać TUTAJ.
Dopiero później do menu dołączyły sławne stone crabs podawane z hash browns, sałatką colesław i majonezem. Dalszy rozwój restauracji to zasługa syna Joe’go.
W menu znajdziecie oczywiście “stone crabs claws” – podawane schłodzone, z majonezem oraz świetny lobster roll, czyli kanapkę z homarem, ale jest też cała masa innych owoców morza – smażone kalmary, bisque z kraba, chowder, przegrzebki, crab cakes, ryby czy mac & cheese z homarem. Mają też świetny key lime pie!
Ceny: stone crabs claws (44 – 129 $ w zależności od porcji), lobster roll ( 34$), dania rybne (24-64 $).
Adres: 11 Washington Avenue
5) STEAK BRASIL CHURRASCARIA
Steak Brasil Churrascaria to bez wątpienia jedna z najlepszych w mieście miejscówek dla mięsożerców.
Jak sama nazwa wskazuje, to restauracja brazylijska. My odkryliśmy ją, gdy byliśmy w Miami pod koniec lutego 2020, tuż przed wybuchem pandemii i lockdownów. Restauracja działa na zasadzie brazylijskiego Rodizio, czyli “All you can eat”. Goście płacą ustaloną wcześniej cenę – w tym do dyspozycji macie bufet z sałatkami, warzywami, serami, dodatkami czy zupą, a różne rodzaje mięsa (np. polędwica, jagnięcina, żeberka, pałki z kurczaka, podroby, kiełbaski) są donoszone przez Obsługę do stolików. Kelnerzy (tzw. gauchos) ze szpadami pełnymi grillowanych przysmaków krążą między stołami, podchodzą do chętnych i skrawają przy Tobie kąski, na które masz ochotę. Jesz to, na co masz ochotę (sam wybierasz, czy z danej propozycji skorzystasz czy nie) i tyle, ile masz ochotę. By ułatwić działanie i Gościom, i Obsłudze każdy Gość ma na stoliku dwie karteczki – zieloną “Yes, Please” oraz czerwoną “No, Thank You”.
Jeśli zatem jesteś nadal głodny, wystawiasz “Yes, Please”. Gdy mówisz Stop, zmieniasz stronę na No, Thank you 🙂 Do mięsa Kelnerzy donoszą również frytki (bardzo smaczne) i ciepłe cheese balls (też bardzo smaczne – u nas smakowały bardzo również dzieciom).
Na deser do wyboru brazylijskie desery. Pełne info, co możecie zjeść w Steak Brasil Churrascaria znajdziecie TUTAJ.
Adres: 190 SE 1st Ave, Miami, FL
Godziny otwarcia: pon – piątek 11.30-22.00 / sobota 12.00 – 22.00 / niedziela 12.00 – 19.00
6) BAIRES GRILL – argentyński steakhouse w Brickell
Baires Grill to chyba najbardziej przypadkowe miejsce na tej liście 🙂 Co zabawne, byliśmy w nim dwukrotnie, chociaż wcale nie planowaliśmy. Pierwszy raz to nasz pierwszy wieczór w Miami w lutym 2020. Wychodzimy z apartamentu w Brickell i szukamy miejsca na kolację. W Baires w ogródku pełno, a menu wygląda smacznie – i dla nas, i dla dzieci – steki, żeberka, sałatki, ale też makaron czy gnocchi. Wtedy było bardzo smacznie, ale nawet nie zrobiłam zdjęć i niekoniecznie planowałam pisać o tym miejscu. Teraz, w grudniu 2021 roku, szukaliśmy miejsca na wczesny obiad w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. Masa miejsc zamkniętych lub jeszcze zamkniętych – z uwagi na jet lag chcemy zjeść wcześnie, około 12.00. I wtedy przychodzi z pomocą Baires.
W przystawkach crab cakes, ale też prosciutto z burratą, grillowane provolone z pomidorami i oregano, empanadas czy carpaccio z wołowiny. Wśród dań z grilla różne rodzaje steków (np. ribeye, flap steak, New York Steak, picanha) oraz żeberka. W menu również sałatki, ryby, “milanesas” (cienkie kotlety z wołowiny lub kurczaka), makarony czy gnocchi. Dyniowe gnocchi z sosem na bazie pleśniowego sera z redukcją z Malbeca i karmelizowanymi figami to wyjątkowa rozpusta.
Cenowo to raczej drogie miejsce – sałatki (16-24 $), makarony / gnocchi (24-25 $), dania z grilla (24 – 68 $).
Adres: Brickell – 1010 South Miami Ave
Baires znajdziecie też w innych lokalizacjach w Miami i okolicach – w Sunny Isles, Weston czy na Coral Gables.
7) AZUCAR ICE CREAM COMPANY
Azucar Ice Cream Company znajdziecie w samym centrum Little Havana. Nie mają za sobą długiej historii – powstali w 2011. Serwują lody rzemieślnicze i sorbety i sporo u nich ciekawych smaków. Na swojej stronie deklarują, że w swojej pracy inspirują się tradycyjnymi smakami popularnymi w Ameryce Środkowej, ale też różnorodnością kultur zamieszkujących południową Florydę.
W Azucar można spotkać takie smaki jak np. cafe con leche, dulce de leche, dojrzałe banany, masło orzechowe, wanilia z wiśniami, elvis (orzeszki ziemne i banany), pieczone marshmallows, key lime pie, cuatro leches (rodzaj ciasta). Czasem można spotkać tak nietypowe smaki jak słodkie ziemniaki z chili i czekoladą, sorbet margarita, apple pie, dynia, chocolate turron (znacie hiszpańskie turrony??? :)) czy awokado.
My polecamy dulce de leche! Spróbujcie też lody kokosowe bez cukru! 🙂 I idźcie dalej na spacer po Little Havana!
To tyle! 🙂 Przy kolejnych pobytach będziemy uzupełniać namiary 🙂 Dajcie znać, co Wy polecacie w Miami 🙂
5 Comments
Aneta
Hey
Fajnie by było abyście napisali cos o noclegami o fajnych miejscówkami do spania w Miami,bo z tym to tam różnie ! Generalnie bardzo drogo.a jak z tym u was? Ja szukam noclegu na luty .
Bede wdzieczna
Natalia
Hey Aneta! To prawda ceny noclegów w Miami są wysokie 🙁 My tym razem spaliśmy w Hyatt Centric Brickell – wspominałam o wrażeniach w tym poście – https://www.tasteaway.pl/welcome-to-miami-lot-do-stanow-i-spacer-z-brickell-do-wynwood/
Myślę, że w lutym ceny powinny być lepsze niż w okresie świąteczno – noworocznym 🙂
Mary
To wszystko brzmi wspaniale! W Ameryce naprawdę można spróbować kuchni z całego świata. Nie mogę się doczekać, kiedy uda mi się tam polecieć. Rozplanowuję sobie po kolei, o czym powinnam pamiętać, od kupienia nowej walizki po wymianę waluty. W Warszawie jest masa kantorów, jednak skorzystam ze sprawdzonego https://kantorsolec.pl/