Początkowo planowałam jeden post o greckiej wyspie Naxos. Post, w którym pokażemy Wam miejsca warte zobaczenia, fajne plaże, podrzucimy namiary na naszą bazę (albo dwie) i namiary na restauracje, w których warto zjeść. Nasz pobyt na Naxos jednak się przedłużył (zgodnie z naszym życzeniem) i polecajek kulinarnych zrobiło się całkiem sporo 😉

 

Dlatego na początek łapcie pyszny przewodnik – poradnik Gdzie zjeść na Naxos?. Kolejność opisanych poniżej miejsc nie jest przypadkowa, ale też lista nie zaczyna się od naszego numeru 1. Tym razem nasze kulinarne wrażenia opisywałam totalnie na bieżąco, więc wymieniam kolejno te, w których jedliśmy podczas pobytu na Naxos. Nasz bezapelacyjny faworyt jest jednak jeden! To położone na południu wyspy Faros Tou Alyko. Zjedliśmy tam 3 posiłki i spróbowaliśmy wielu dań z karty i niemal wszystkie były świetne! Szczegóły znajdziecie poniżej!

Łapcie naszą listę! 🙂

 

NAXOS: GDZIE ZJEŚĆ?

 

Taverna “O Giannoulis”

 

O Giannoulis_NAXOS_1

 

Jeśli miałabym wskazać najbardziej popularną restaurację na Naxos, to na pewno Taverna O Giannoulis wylądowałaby bardzo wysoko! Zanim tu dotarliśmy, było to miejsce najczęściej rekomendowane przez Was, naszych Czytelników. Ba! Było to jedyne miejsce, które rekomendowała więcej niż jedna Osoba 😉 Gdy jednak spojrzeliśmy na Google Maps, przestało nas to dziwić. Taverna O Giannoulis ma ponad 1600 opinii i wysokie 4,7! Imponujący wynik!

Znajdziecie ją przy dość turystycznej uliczce, pełnej kawiarni, knajpek i sklepików w Aghios Prokopios. Dla nas okolica aż nazbyt popularna wśród turystów odwiedzających Naxos, ale ruszamy sprawdzić O Giannoulis na własnej skórze! 🙂

W sierpniu w porze obiadu większość stolików jest zajęta, ale bez problemu dostajemy miejsca dla naszej czwórki. Podobno wieczorami zdobycie stolika tutaj to większe wyzwanie i czasem trzeba odstać swoje w kolejce.

 

Menu klasyczne: od tzatzików, pasty z bakłażana i taramosalaty przez sałatki i smażone przystawki takie jak zucchini balls czy feta smażona w cieście filo po tradycyjne greckie dania i owoce morza. Jeśli szukacie tych bardziej ciekawych propozycji, zajrzyjcie do działu Naxian Specialities – tam znajdziecie giouvetsi, gulasz z królika z cebulą i pomidorami, soutzoukakia (mięsne klopsiki w sosie pomidorowym) czy gemista (nadziewane papryki i pomidory).

My wybieramy na początek Assorted Dip Plate (9 euro), a potem Fried Calamari (14,50 euro – podawane z frytkami) oraz Pork Souvlaki dla dzieciaków. Przyznam, że talerz dipów nie robi na nas zbyt dużego wrażenia – pasty są poprawne, ale podczas naszych pobytów w Grecji jedliśmy znacznie lepsze – zarówno pastę z bakłażana, jak i taramosalatę czy spicy cheese dip. Souvlaki oraz smażone kalmary są smaczne. Zacne! Frytki również! Nie są wybitne, nie są wyjątkowe na tle innych miejsc. Są po prostu smaczne 🙂 Czy stałabym do nich w kolejce i walczyła o stolik? Nie 🙂  My zatem podrzucamy Wam O Giannoulis, bo jeśli będziecie w okolicy, zjecie tu smaczne greckie dania, ale kompletnie nie widzimy sensu, by jechać tu przez pół wyspy i czekać w kolejce na stolik. To już na własną odpowiedzialność 😉

 

O Giannoulis_NAXOS_3

O Giannoulis_NAXOS_2

 

Na minus: dla mnie?  tanie zagrywki pod turystów, czyli dopytywanie, skąd jesteś i “dzień dobry” łamaną polszczyzną oraz “oferowane przez nas”, gdy na stół wjechało czekadełko 😉 Chyba już za starzy jesteśmy na takie zagrania..  I Wy chyba też 😉

Cenowo: dipy – 4 – 7 euro, sałatki 6 – 14 euro, przystawki na ciepło  – 6,50 – 13,50 euro, dania główne 9 – 14 euro, owoce morza 9,00 – 15,50 euro

Adres: Aghios Prokopios, Naxos

 

O Giannoulis_NAXOS_4

 

VLAHOS

 

Vlahos_1

 

Vlahos znajdujemy wg naszego klucza 😉 Zaznaczamy wybrany teren i szukamy restauracji na Google Maps. Sprawdzamy ocenę, liczbę ocen, zdjęcia, ale szukamy czegoś dalej od miejsc, w których aż tłoczno od turystów. Vlahos spełnia te założenia – po zdjęciach i opiniach sprawia wrażenie zwykłej, rodzinnej tawerny. By w niej zjeść, robimy dwa podejścia. Najpierw ruszamy na obiad, po 14.00 – okazuje się jednak, że wbrew informacjom w Google, że restauracja jest czynna od 16.00. Wracamy więc na kolację. 

Tawerna położona jest przy drodze, w małym Glynado, ale ma piękny taras i przyjemny widok, zwłaszcza o zachodzie słońca. Tu i ówdzie wylegują się leniwie koty. Menu raczej z tych krótkich. Przystawki i sałatki, Homemade specialities, a tam m.in. mousaka, imam czy spetzofai (pikantna grecka kiełbasa podawana z papryką i sosem pomidorowym) oraz dania z grilla (wieprzowina, wołowina, jagnięcina i kurczak).

My z przystawek wybieramy Dakos Salad (6 euro), grillowane papryki nadziewane serem graviera (6 euro) chociaż kusi mnie też Cheese pie oraz Saganaki with jam.

 

Jako danie główne ja wybieram mousakę (9 euro), a Łukasz i dzieciaki wieprzowinę grillowaną na wielkim szpikulcu. Dakos Salad to zdecydowanie  top of the top dakos, jakie kiedykolwiek jedliśmy w Grecji! Zamiast fety, lokalny, przyjemnie kremowy ser. Zamiast oliwek, kapary. Świetne pomidory. Rewelacja. Grillowane papryki z serem smaczne, ale dakos nie wygrały. Dzieciaki zajadały wieprzowinę, a mnie zachwyciła świetna musaka. Zdecydowanie warto podjechać po lokalne smaki i  autentyczną atmosferę greckiej tawerny 🙂

 

Vlahos_3

Vlahos_4

Vlahos_5

Vlahos_6

Cenowo: przystawki i sałatki  – 3,50 – 6 euro, dania główne – 8,50 – 13 euro, dania z grilla 9,50 – 19 euro

Adres: Glynado, Naxos

 

Vlahos_2

 

STOU VASILARAKIU

 

Vasilarakiu_6

 

Kolejne smaczne miejsce wewnątrz lądu. Baaaardzo oblegane, więc zdecydowanie warto mieć zrobić rezerwację. Mało stolików, klimatyczne otoczenie niewielkiej górskiej wioski.

Głównym bohaterem jest tu mięso – głównie jagnięcina i wieprzowina, ale oczywiście znajdziecie też przystawki i sałatki.

Wśród przystawek klasyki takie tzatziki, serowa pasta tirokafteri, saganaki, smażona cukinia, smażone bakłażany, wśród sałatek oczywiście grecka i dakos. W restauracji można też zamówić przeróżne lokalne sery lub zestaw serów z Naxos.

W kluczowym dziale mięsnym kotleciki jagnięce, ale też wieprzowina, wołowina czy souvlaki. Dla szukających bardziej oryginalnych wrażeń kozina, a z ciekawostek domowa kiełbasa z serem gruyere. My decydujemy się na zestaw serów z Naxos, lamb chops, pork pancetta oraz na lokalną kiełbasę.

Wszystkie dania mięsne serwowane są z frytkami w klasycznym greckim stylu 😉 (cienkie frytki posypane oregano). Dania smaczne, miejsce fajne, ale… tutejsza jagnięcina zdecydowanie przegrywa w rankingu z jagnięciną zajadaną w Turcji 😉

 

Vasilarakiu_2

Vasilaraikiu_4

Vasilarakiu_3

 

Cenowo: przystawki – 3,50 – 6,50 euro / sałatki 4,50 – 6 euro / dania mięsne 7 – 12 euro

Adres: Kinidaros, Naxos

 

NAXOS GRILL

 

Naxos Grill_1

 

 

 

Naxos Grill to prosta miejscówka na gyros. Pita z gyrosem to jeden z naszych “must eat” w Grecji i myślę, że nie tylko naszych! 🙂 To p0 prostu klasyk! Gyros, tzatziki, pomidor, frytki, a wszystko zawinięte w pitę. Zwykle miejscówki serwujące to danie podają też inne mięsne smakołyki na czele z gyrosem w formie dania – na talerzu z frytkami, pitą, pomidorami i tzatzikami. Tym razem jednak stawiamy wszyscy na pitę! 🙂

W Naxos Grill możecie dobrać do tego sałatkę czy pasty, jeśli obawiacie się, że pita to za mało. Pita z gyrosem to też bardzo tani posiłek 🙂 Tutaj kosztuje 3,30 euro.

Naxos Grill znajdziecie nieco na obrzeżach miasteczka Naxos (Chora). W centrum miejsc na gyros jest więcej – my celowo wybraliśmy właśnie to, nieco dalej od tłumy turystów zalewających Naxos od strony portu 😉

Cenowo: sałatki – 5 – 8 euro (my wybraliśmy klasyczną Tomato – Cucumber), dipy – 4 euro, sery – 5,50 euro, pita z dodatkami w różnych wersjach  – 3,30 – 3,50 euro, dania 9 – 15 euro

Adres: Andrea Papandreou, Naxos 843 00

 

Naxos Grill_2

 

FAROS TOU ALYKO

 

Faros Tou Alyko_1

 

Zdecydowany faworyt tego rankingu i jak na razie nasze ulubione miejsce podczas ostatnich 10 dni spędzonych w Grecji! Faros Tou Alyko znajdziecie na południu wyspy w okolicy plaży w Kastraki, Hawaii Beach, Alyko Beach i sławnych ruin hotelu w Alyko. Warto połączyć obiad tutaj ze zwiedzaniem właśnie Hotel Ruins Alyko lub plażowaniem.

Restauracja sama w sobie jest przyjemna i urokliwa. Położona tuż przy drodze, ale południe Naxos jest na tyle spokojne, że ta lokalizacja kompletnie nie przeszkadza w rozkoszowaniu się tutejszym klimatem. Zgodnie stwierdzamy, że w Faros Tou Alyko panuje fajny, wakacyjny klimat. Albo jak to obecnie mówią: fajny, wakacyjny vibe. Z okien widać turkus wody w oddali, a wieczorem aż ciężko oderwać wzrok od różowego zachodu słońca.

Menu raczej klasyczne. W starterach znajdziecie tzatziki, favę, lokalne sery czy pastę z bakłażana. Dla szukających ciekawszych propozycji – marynowana cukinia z serem xinomizithra oraz z miętą.

 

Z działu ciepłe przystawki koniecznie zamówcie Saganaki (Naxos cheese served with traditional Naxos jam) oraz Eggplant saganaki. Bakłażan w tym wydaniu jest rewelacyjny – rozpustnie mięciutki, w smakowitym, lekko pikantnym pomidorowym sosie. Do tego kawałeczki sera kefalotiri i odrobina cynamonu. Bez obaw, jeśli nie lubicie cynamonu w wytrawnych daniach – jest niemal niewyczuwalny. My na początek zamawiamy również Mix plate appetizers dla 2 osób, ale akurat to danie bym podczas kolejnej wizyty odpuściła. Był smaczny, ale w tej cenie (18 euro) to chyba nie ma sensu.

Zdecydowanie lepiej wybrać ośmiornicę w winegret albo cienkie plasterki smażonej cukinii. Idealne przekąska! Świetnie wypada też pieczona feta oraz sałatka Naxos Salad z pomidorami, kaparami, ziemniakami i lokalnym, kremowym serem.

Podczas każdego z 3 posiłków zamawiamy również nasze ukochane smażone kalmary. Ich nigdy dość, a tu są świetne! 🙂

Cenowo: przystawki – 5,40 – 12 euro / ciepłe przystawki – 7,30 – 7,90 euro / dania główne 10,80 – 18,60 euro

Adres: Kedrodasos Alykou Alyko, Naxos island 843 02

 

Faros Tou Alyko_6_zapiekana feta

Faros Tou Alyko_3_seafood platter

Faros Tou Alyko_2_eggplant saganaki

Faros Tou Alyko_4_fried zucchini

 

Rotonda Cafe Bar Restaurant

 

Rotonda_1

 

Powiem szczerze – obawiałam się tego miejsca 😉 Bo to miejsce z pięknym widokiem, a one często poza widokiem nie oferują zbyt wiele i smakiem nie zachwycają. Nie miałam jednak innego pomysłu, gdzie zjeść na trasie Chalkio, Filoti, Apirantos i uznałam, że ocena 4,7 gwarantuje nam, że będzie co najmniej dobrze. To była dobra decyzja!

Rotonda faktycznie robi wrażenie położeniem i niesamowitym widokiem, który rozpościera się z tutejszego tarasu. Wbrew oczekiwaniom, ceny nie odbiegają zbytnio od innych miejsc. Menu to miks klasyków i oryginalnych propozycji takich jak na przykład… greckie tacos! 🙂

To jedna z pozycji, którą zamawiamy. Greckie tacos (9,50 euro) to pita z dodatkiem lokalnej kiełbasy, papryki, sosu pomidorowego i jogurtu. Można powiedzieć, że mają charakter nieco wiejskiej przekąski, ale bardzo udanej. Zjadamy ze smakiem! Fajnie wypadają też krokiety z bakłażana (7,50 euro), ale zmieniłabym im panierkę – czy tylko mi ta obecna przypomina paluszki rybne? 😉 Z dań głównych zdecydowanie polecamy musakę (12 euro) – jest świetna! Łukasz zamawia tutejszy specjał, czyli jagnięcinę ziemniakami i warzywami w pergaminie (18 euro), ale z musaką przegrywa.

Dzieciaki zachwycone swoim penne w sosie pomidorowym – najlepsze podczas podróży! O dania dla dzieciaków dopytajcie Obsługę – nie ma ich w karcie. Na deser banoffee – uwaga: duża porcja! 🙂

 

Rotonda_2

Rotonda_3

Rotonda_5

Rotonda_4

 

Gdzie na kawę?

 

Naxos kawa

 

Kawa w Grecji jest wszędzie! Na każdym rogu, w mniejszych i większych kawiarniach, w piekarniach, cukierniach, w restauracjach. Artos Lagogianni Plaka Naxos jednak od razu zwróciło naszą uwagę, gdy obok przejeżdżaliśmy. To nie tylko miejsce z dobrą kawą, ale zjecie tu też śniadanie, wypieki, w przyjemnych okolicznościach. Jak będziecie się przemieszczać z północy na południe Naxos, będzie jak znalazł 🙂

 

Smacznego Naxos!