Powiem Wam jedno! Sardynia jest przepyszna! Być może sami to już wiecie, bo sprawdziliście to na własnej skórze, a raczej na własnych kubkach smakowych. Być może czytaliście mój poprzedni post SARDYNIA – CO ZJEŚĆ? i już widzieliście te wszystkie pyszne dania! Cienkie ślinka, co? 🙂 Zdecydowanie tak! Ale, warto pamiętać, że Sardynia to również dość turystyczna wyspa i czasem można zaliczyć kulinarną wpadkę. Dlatego też łapcie nasz przewodnik SARDYNIA – GDZIE ZJEŚĆ?, a w nim same sprawdzone miejsca!

Wybieraliśmy je bardzo dokładnie, zarówno na bazie informacji i zdjęć w Google Maps, jak i na bazie przewodnika Gambero Rosso. Gambero Rosso to włoski przewodnik kulinarny, uznawany za jeden z najważniejszych w kraju. Ocenia restauracje, winiarnie, lodziarnie czy piekarnie oraz produkty spożywcze. Można w nim znaleźć sporo naprawdę dobrych poleceń! My oczywiście wszystkie opisywane poniżej miejsca zjedliśmy i sprawdziliśmy!

Miejsca będą rozrzucone po całej Sardynii, podobnie jak nasza podróż 🙂 Najlepiej zaznaczcie je sobie na mapie serduszkiem lub gwiazdką i gdy będziecie w okolicy, będziecie mieć gotowe miejsce na obiad czy kolację. Pamiętajcie, by uwzględnić włoską siestę, a stoliki najlepiej rezerwować telefonicznie.

 

SARDYNIA – GDZIE ZJEŚĆ? – TRATTORIA OPERA VIVA – STINTINO

 

Panafittas, Sardynia co zjeść, kuchnia sardyńska

Duża szansa, że to miejsce baaaardzo Wam się przyda! 🙂 Z prostej przyczyny: znajduje się w niewielkim rybackim Stintino, dwa kroki od jednej z najsławniejszych plaż Sardynii czy może całej Europy, czyli La Pelosa. Od restauracji La Pelosę dzieli 7 minut samochodem i niecałe 4 km trasy. Zdecydowanie warto tutaj zajrzeć, zamiast do przypadkowych barów przy zatłoczonej plaży 😉 My zajrzeliśmy tu w drodze na La Pelosę czy raczej na pobliską La Pelosettę, bo rezerwowanie miejsca na plaży nie leży w naszej naturze. A tak jest właśnie na La Pelosie. Jeśli jednak będziecie na Sardynii w spokojniejszym okresie niż lipiec, możecie to idealnie połączyć!

 

Trattoria Opera Viva znajduje się w spokojnym Stintino, a w menu znajdziecie sporo sardyńskich must have! Są też  włoskie klasyki jak cozze alla marinara (mule z białym winem, pietruszką i cytryną), zuppa di cozze czy parmiggiana di melanzane, tutaj dodatkowo z miecznikiem. BTW – jest pyszna!

 

Z sardyńskich klasyków czeka na Was makaron-kuleczki, czyli fregola z owocami morza, tallarinos z dodatkiem bottargi, cozze i vongole czy bardzo ciekawe danie panafittas! Panafittas najpierw kojarzy się z makaronem, potem okazuje się, że powstaje z chrupiącego chlebka pane carasau. Więcej pisałam o nim TUTAJ! Z klasyczków sardyńskich zjecie tu też pierożki Culurgiones.

Polecamy fritto misto, panafittas, a dla dzieci gnocchi a la sarda! Na deser koniecznie seada polana miodem!

 

Ceny przystawek: 10 – 25 euro. Ceny makaronów: 15 – 22 euro.

Adres: Trattoria Opera Vuva, Piazza dei 45, 07040 Stintino

 

Sardynia gdzie zjeść, Sardynia restauracje

Malloreddus, gnocchi alla sarda, Sardynia co zjeść

Sardynia co zjeść, Sardynia słodkości, seada

 

SARDYNIA – GDZIE ZJEŚĆ? – TRATTORIA VINERIA MARGIU

 

Sardynia gdzie zjeść, Sardynia restauracje

Oj, to zdecydowanie jeden z naszych najlepszych kulinarnych strzałów na Sardynii! Tak jak lubimy – lokalna trattoria w niewielkiej wiosce, z dala od turystycznych szlaków. Na Google Maps dumne 4,8 i ponad 500 opinii! Jedziemy do niej prawie 40 minut samochodem, bo Google w trakcie gubi drogę i prowadzi nas przez sad/ pole zamknięte bramą… trochę nawet chcemy zrezygnować, ale na szczęście tak się nie dzieje, bo to miejsce to SZTOS!

 

W menu rewelacyjne przystawki na bazie ryb i owoców morza na czele ze świetną insalata di polpo – z ośmiornicą i ziemniakami. Są też surowe krewetki, a na główne pyszny makaron z małżami vongole i dużą ilością sardyńskiego przysmaku, czyli bottargi!

Aha, nie wychodźcie bez tiramisu! Niestety chyba w ramach podniecenia tym cudownym jedzeniem, nie zrobiłam nawet fotki menu! Było spisane na tablicy – tak jak lubimy najbardziej! Obiecuję – będziecie zadowoleni!

 

Adres: Trattoria Vineria Margiu – Via XXIV Maggio 21, 07010 Tula

 

Sardynia co zjeść, bottarga, makaron z bottargą

 

SARDYNIA – GDZIE ZJEŚĆ? – MERIDIANA

 

Sardynia gdzie zjeść, Sardynia restauracje, Meridiana

Jeżeli będziecie wybierać się do najbardziej kolorowego miasteczka Sardynii, czyli do Bosy, Meridiana będzie cudownym pomysłem na kolację lub na obiad. Co prawda, od Bosy dzieli ją około 25 – 30 minut samochodem, ale zdecydowanie warto.

Gdy wjeżdżasz do malutkiego, sennego czy wręcz wymarłego Cuglieri, możesz się zastanawiać czy na pewno jesteś w dobrym miejscu? Możesz nadal o tym myśleć, gdy przemierzasz puste uliczki, na których nie ma prawie nikogo! A potem wchodzisz w urokliwy zaułek i oto znajdujesz Meridianę. Klimatyczny ogródek z kilkoma stolikami, klimatyczne niewielkie wnętrze ze stolikami na pierwszym piętrze. Bez rezerwacji wieczorem może być ciężko!

Tutaj również mamy menu wypisane na tablicy, ale tym razem mam zdjęcie! Krótkie i domyślam się, że sezonowo zmienne. Podczas naszych dwóch wizyt w przystawkach rybne “sałatki”, czyli insalate z kalmarów i z żabnicy, ośmiornica oraz bardzo fajne Fritto Croccante Verdure Gamberi. To frittura na bazie warzyw i krewetek, przypominająca wręcz japońską tempurę. Zresztą sos, który dostaniecie tu do fritto też idzie w tym kierunku! Pyszne!

Wśród makaronów 4 propozycje rybne, jedna wege – to ravioli z riccotą, pomidorami i bazylią. Idealne danie dla dzieci. Mnie zachwycają rybne ravioli z dodatkiem vongoli i pomidorków koktajlowych, a Łukasza anguleddas z dodatkiem małży, bottargi i bakłażana.

W głównych również rządzą ryby i owoce morza na czele ze świetnym fritto misto. Na deser tiramisu albo panna cotta z sosem karmelowym!

Przystawki:  13 euro. Makarony: 10,5 – 16 euro. Dania główne: 17 – 18 euro.

Adres: Meridiana, Via G. M. Angioy 11, 09073 Cuglieri

 

Sardynia co zjeść, ravioli

Sardynia gdzie zjeść, Sardynia restauracje, panna cotta

 

SARDYNIA – GDZIE ZJEŚĆ? – LUIGI POMATA – CAGLIARI

 

Sardynia restauracje, Cagliari restauracje, Luigi Pomata

Do Cagliari dotarliśmy nieco spontanicznie. Początkowo nie zakładaliśmy pobytu w Cagliari, bo uznaliśmy, że to takie miejsce, do którego jest sporo tanich lotów, więc można zostawić je na jakiś sardyński city break np. wiosną lub jesienią. Finalnie jednak zdecydowaliśmy się na nocleg i kilka godzin w Cagliari.

Dotarliśmy późno, dłuuuugo szukaliśmy miejsca do zaparkowania w stosunkowo niedalekiej okolicy od wynajętego mieszkania. Na szczęście restauracje polecane w przewodniku Gambero Rosso mieliśmy już zaznaczone. Tuż przy naszej uliczce, wypatrzyłam dość eleganckie Luigi Pomata. Mówię do Łukasza: “O! Właśnie to miejsce mam zaznaczone i było polecane w Gambero Rosso!”. Naszą bazę od restauracji dzieliło 50 metrów, więc zmęczeni uznaliśmy: dobra, zatem kolację zjemy tutaj!

 

Luigi Pomata to miejsce z tych bardziej eleganckich i serwujących kuchnię włoską z nowoczesnym twistem. Nazwisko Pomata (Luigi Pomata to imię i nazwisko Szefa Kuchni) nieco nas zdziwiło, bo przecież dopiero co przyjechaliśmy z Carloforte, gdzie zajadaliśmy się w Pomata Bistrot! Byliśmy jeszcze bardziej zdziwieni, gdy w menu zobaczyliśmy przystawki z tuńczyka i makaron Da Nicola – identyczny jak w restauracji Da Nicola w Carloforte! Okazało się, że to wszystko jedna rodzina, a Luigi Pomata, szef kuchni tu w Cagliari, to tata szefa kuchni z Pomata Bistrot. Uznaliśmy, że musi być dobrze!

 

Pełne menu Luigi Pomata znajdziecie TUTAJ. My znów wybraliśmy miks przystawek z tuńczyka, czyli Girotonno – tuńczyk w 4 wersjach. Wzięliśmy też wyjątkowe carpaccio z krewetek z jajkiem i truflami. Carpaccio zachwyciło Łukasza, natomiast tuńczyka wymieniłabym na La nostra Parmigiana di melanzane sfogliate agli affumicati di mare. Ich parmigiana wyglądała niesamowicie dobrze! W makaronach głównym bohaterem został ten, który widzicie powyżej. Sos na bazie krewetek gambero rosso i trufli wygrał pierwsze miejsce! Na deser spróbujecie ich birramisu!

Ceny przystawek: 15 – 33 euro.  Ceny makaronów: 16 – 25 euro.

Adres: Luigi Pomata, Viale Regina Margherita 18, 09124 Cagliari

 

Sardynia gdzie zjeść, Luigi Pomata, Cagliari gdzie zjeść

Sardynia gdzie zjeść, Cagliari gdzie zjeść

 

SARDYNIA –  GDZIE ZJEŚĆ? – LA BOTTEGA DEL PANINO – CAGLIARI

 

Sardynia gdzie zjeść, Cagliari restauracje, La Bottega del Panino

 

Ach te kanapki! BOSKIE! I ten stosunek jakości do ceny! Zdecydowanie MUST VISIT w Cagliari! My wybraliśmy to miejsce na śniadanie. La Bottega del Panino da Manlio znajdziecie niedaleko portu, w nieco mniej turystycznej okolicy, ale bez obaw – jest blisko od tych najbardziej popularnych uliczek Cagliari.

Wchodzimy! Witają nas lady z włoskimi wędlinami, serami i dodatkami, przemiła Obsługa oraz… włoski vibe! W menu kilkanaście różnych kanapek – i tych bardziej klasycznych, i tych ciekawszych. Kusi chociażby Classico z prosciutto crudo, mozzarellą, pomidorem i sałatą, Sardo z guanciale, serem pecorino, rukolą i suszonymi pomidorami, Siciliano z pecorino, pomidorami, sardynkami, kaparami i oregano czy Delizioso z mortadellą, serem stracciatella di burrata i rukolą.

U nas finalnie wygrywa Spagnolo (hiszpańskie salami, ser scamorza, rukola, pomidor, majonez) i Puttanesca (salame piccante, oliwki, pomidory suszone, sardynki, kapary). Dzielimy się po pół, bo obie są pyszne! Maks idzie w Classico, a dla Jagody prosimy po prostu kanapkę z szynką Cotto. Wszyscy zachwyceni! Polecam i Wam!

 

Ceny kanapek: 4,5 – 5 euro

Adres: La Bottega del Panino, Viale la Plaia 38, 09123 Cagliari

UWAGA: w niedziele zamknięte!

Sardynia gdzie zjeść, Cagliari restauracje, najlepsze kanapki w Cagliari

 

SARDYNIA – GDZIE ZJEŚĆ? – RISTORANTE SU CANNONAU DA CONCETTA

Culurgiones, Sardynia - co zjeść

 

I znów kolacja w miasteczku z dala od wybrzeża i turystycznych atrakcji! Ale maleńkie Jerzu też jest ciekawe, bo słynie chociażby z okolicznych winnic i wina!  Restauracja ma bardzo proste menu, ale jedno jest pewne: tu odpoczniecie od ryb i owoców morza 😉

Na przystawkę lokalne sery i wędliny albo Casu Agedu albo Coccoedde – bez obaw! Mi te nazwy przed wizytą w Jerzu też nic nie mówiły, ale zaraz Wam wszystko opowiem!

Dłuższa lista makaronów, ale raczej tych podstawowych. Są ravioli z ricottą, są sardyńskie gnocchi, czyli malloreddus z dodatkiem lokalnej kiełbasy (alla campidanese), z sosem z dzika lub z koziną, są też włoskie klasyki – amatriciana, arrabbiatta, carbonara, pomodoro. W daniach głównych rządzi mięso. Zjecie tu jeden z przysmaków Sardynii, czyli Porchetto Arosto – pieczoną wieprzowinę, ale też jagnięcinę, kozinę, steki czy flaki.

My na początek wybieramy obie przystawki o dziwnych nazwach. Casu Agedu, znane również jako Casu Axedu lub Casgiu Azzadu, to tradycyjny sardyński ser. Jego nazwa oznacza “kwaśny ser” / “kwaśne mleko” i odnosi się do charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku, który powstaje w wyniku naturalnej fermentacji mleka. Szczerze mówiąc, ja tutaj tego smaku nie czułam. Ser, który dostaliśmy był raczej z tych delikatnych. Coccoeddu okazało się rodzajem tutejszych chlebków, które pojawiają się na świątecznych stołach. Obie przystawki były smaczne, ale bez większego wow.

Następnie u mnie wjeżdżają klasyczne Culurgiones!I akurat one są tutaj genialne! Hiper delikatne i pyszne! Łukasz idzie we flaki (trippa), dzieci odpoczywają od sardyńskich smaków przy amatricianie. Ten makaron jest akurat dość zwykły, ale oni są zadowoleni.

 

Przystawki:  4 – 12 euro. Makarony: 8 – 10 euro. Dania główne: 8 – 13 euro.

 

Adres: Ristorante su Cannonau da Concetta Jerzu – Via Umberto I 62, 08044, Jerzu

Sardynia gdzie zjeść, Sardynia restauracje

Sardynia gdzie zjeść

 

SARDYNIA – GDZIE ZJEŚĆ? – SU GURRUTU

 

Pane vrattau, Sardynia co zjeść

 

Kolejne miejsce, kolejne, zupełnie inne miasteczko. Tym razem to Orgosolo – miasteczko murali! Tu zdecydowanie warto się wybrać, bo miasteczko jest wyjątkowe! Na tutejszych budynkach w latach 60. zaczęły powstawać murale. Początkowo związane były z tematyką społeczną i polityczną, ale przez lat uzbierała się masa murali na przeróżne tematy! Całe Orgosolo to otwarta galeria sztuki!

Zajrzyjcie koniecznie na spacer po miasteczku, a na obiad zatrzymajcie się w bardzo lokalnym Su Gurrutu. Proste smaki, proste dania, chociaż nazwy w menu mogą być już trudniejsze. Maharrones lados? Alisanzas? Pane Vrattau? Pane Vrattau już znam, bo jest na mojej liście do spróbowania od dnia przyjazdu – opisywałam Wam go dokładniej w poście SARDYNIA – CO ZJEŚĆ?

Googlamy maharrones lados i dowiadujemy się, że jest to płaski makaron w kształcie kółek, wywodzący się właśnie z Orgosolo. Alisanzas to z kolei wstążki, trochę jak maltagliati.  My finalnie wybieramy duże raviolone nadziewane szpinakiem i serem provola  – bardzo smaczne! I pane vrattau – zdecydowanie warto!

Ceny makaronów i pane vrattau: 8 – 12 euro

Adres: Su Guruttu, Via Mercato 11, 08027 Orgosolo

 

Sardynia gdzie zjeść, raviolone, Orgosolo

 

SARDYNIA – GDZIE ZJEŚĆ? – La contemporanea Franck Barile – Olbia

 

Sardynia gdzie zjeść, Olbia restauracje

Można powiedzieć, że to miejsce odwiedziliśmy w dogrywce! Ostatni wieczór na Sardynii, prom z Olbii i szukamy miejsca na kolację. Szczerze? Jesteśmy już trochę przejedzeni makaronami i sardyńskimi przysmakami. Szukamy pizzy i znajdujemy SZTOS!

La contemporanea Franck Barile to maleńka miejscówka. Mają tylko 3 stoliki na dworze, ale patrząc na masę typowo turystycznych restauracji w okolicy, to plus, nie minus!  Zamawiamy 3 różne pizze. Dla dzieciaków Margherita z dodatkiem prosciutto cotto, dla nas jedną rossę z ndują i oliwkami oraz drugą biancę (bez sosu pomidorowego) z salsiccią i ziemniakami. Obie to sztos! Polecam bardzo!

Za 3 pizze i 4 małe wody zapłaciliśmy 160 zł. 

Adres: La contemporanea Franck Barile, Via Roma 2, 07026 Olbia 

 

Sardynia gdzie zjeść, Olbia gdzie zjeść

Sardynia gdzie zjeść, Olbia restauracje

GDZIE ZJEŚĆ? – WYSPA SAN PIETRO – CARLOFORTE

Carloforte, Al Tonno di Corso

 

To miejsce opisałam Wam dokładnie już w poście o Carloforte, więc nie będę się powtarzać! 🙂 Przypomnę tylko, że Carloforte jest cudownie klimatyczne, a wyspa ma wyjątkowy charakter, również kulinarny, bo słynie z tradycyjnych połowów tuńczyka. Tuńczyk w ich kuchni i restauracjach jest wszędzie i koniecznie musicie go tam spróbować!

 

Miejsca, które warto odwiedzić  w Carloforte na Wyspie San Pietro to:

 

Carloforte gdzie zjeść, culurgiones

Nasz nr 1, czyli Pomata Bistrot – nie tylko na tuńczyka i świetne makarony (ah te ich culurgiones cacio e pepe!), ale też na naprawdę pyszną pizzę!

Al Tonno di Corsa  – fajny klimat, świetna kuchnia, chyba jedno z najlepszych fritto misto podczas całej podróży!

Sandolo Pescheria Ristorante – połączenie sklepu rybnego i restauracji… tak oczywiście, też rybnej!

Ristorante Da Nicolo – jedna z najstarszych restauracji na wyspie, obecnie w bardziej fancy wydaniu. Chyba najmniej przypadła nam do gustu, ale na kolację we dwoje w sam raz!

Więcej o Carloforte i o tych restauracjach przeczytacie TUTAJ.

Sardynia gdzie zjeść, Sardynia restauracje
Sardynia gdzie zjeść, restauracje, Carloforte restauracje

 

To jak? 🙂 Gotowi zjeść SARDYNIĘ? 🙂