Oj już dawno nie miałam przyjemności donoszenia Wam o pysznej i nowo otwartej miejscówce w Warszawie! 🙂 No to mamy to! Najwyższa pora! Poznajcie YES BUTCHER!
Yes Butcher to połączenie bistro w stylu francuskim i sklepu mięsnego, w którym znajdziecie świetne jakościowo mięso. Kupicie tu rewelacyjną wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, kaczkę, schab czy foie gras. Ale to nie wszystko! 🙂 W Yes Butcher czeka Was również dział dla zabieganych, w którym znajdziecie zupy czy dania w słoikach. Obecnie możecie w takiej formie zabrać do domu chociażby szczawiową na polikach wołowych – Łukasz mówi, że świetna! Jest też rosół z bażanta i perliczki, strogonow czy… homar confit. Moje dzieciaki już zakochały się w sosie bolognese z Yes Butcher, ale o tym zaraz. Najpierw chodźcie zjeść 🙂
Ruszamy na Saską Kępę. To tam w lokalu przy ul. Wandy 16 znajdziecie nowy lokal, za którym stoją Ludzie, którzy zdecydowanie wiedzą, co robią. Doświadczony Restaurator, specjalista od mięsa, pasjonat, który może rozmawiać godzinami o jedzeniu Krzysztof Janiszewski i Szef Kuchni znany na pewno części z Was z Plato, Zoni czy Klonnu, Michał Gniadek. W środku powitają Was lady pełne mięsa i innych przysmaków.
YES BUTCHER – CO W MENU? – PRZYSTAWKI I ZUPY
Co zjeść na miejscu? 🙂 W menu oczywiście steki, ale również przystawki, zupy, dania główne. Już Wam piszę, co i jak i co nam najbardziej smakowało 🙂
W przystawkach dominują propozycje mięsne, ale znajdziecie również takie, w których głównym bohaterem są ryby czy owoce morza. Do wyboru chociażby wariacja na temat pulpo a la gallega, czyli ośmiornica podawana z babą ziemniaczaną i papryką wędzoną (82 zł) czy krewetki w klasycznej odsłonie z białym winem i natką pietruszki (59 zł). Ośmiornica po galicyjsku to jedno z naszych ulubionych wspomnień z północnej Hiszpanii! Pisałam o kuchni tamtych stron TUTAJ – musimy kiedyś spróbować wersji z babą;) Jeżeli lubicie tuńczyka, to możecie wybrać tatara z tuńczyka Bluefin z guacamole i kalarepą (64 zł).
Na pierwszy raz myślę jednak, że lepiej iść w opcje mięsne. W końcu to Butcher 🙂 My zaczęliśmy od tatara wołowego z ogórkiem, szalotką, grzybami i jajkiem przepiórczym (39 zł). Tatar przyrządzanym jest przy stoliku i idealnie smakuje i masłem truflowym. Łukasz wybrał również kaszankę z jabłkiem, majerankiem i habanero (29 zł) oraz szpik kostny z szalotką, natką i kaparami (32 zł). To bardziej klimaty Łukasza niż moje, ale tatar w połączeniu z pieczywem i masłem truflowym smakował i mi. Jemu natomiast bardzo, podobnie jak kaszanka.
W dziale zupy aktualnie znajdziecie rosół z bażanta i perliczki (28 zł) oraz zupę szczawiową na polikach wołowych (26 zł). Obie można też zabrać w słoikach na wynos. Łukasz mówi, że szczawiowa SZTOS! 🙂
CO W MENU? – DANIA GŁÓWNE
Co z dań głównych? Oczywiście koniecznie trzeba spróbować tu steków. Różne opcje do wyboru – chociażby rostbef sezonowany na sucho 30 dni, antrykot, polędwica Hereford, Denver, T-bone. Cenowo od 24 do 55 zł za 100 gramów. My wybraliśmy Denver i był świetny. Bardzo ciekawie wypada też wieprzowina Secreto Iberico, której prawdopodobnie nie zjecie w żadnej innej restauracji w Warszawie.
Co poza stekami? Nasz syn poszedł w Butcher’s Burger (46 zł) z bekonem i cheddarem. Ocena Maksa: pycha! Jest też strogonow z polędwicy wołowej (49 zł) czy sznycel cielęcy podawany z szalotką, kaparami i zimową truflą (109 zł). Przyznam jednak, że tutaj bym te trufle odpuściła, bo wraz ze sznyclem i mocno dominującymi kaparami, posmak trufli jest niemal niewyczuwalny. Do mięs dobieracie dodatki – np. babę ziemniaczaną (19 zł), frytki z truflowym aioli (19 zł), warzywa grillowane (22 zł) czy szpinak w miso (19 zł). Z sosów świetnie wypada Perigueux. Do wyboru również chimichurri, bearnaise i demi glace. Całość doświadczenia zdecydowanie WARTO! Zdecydowanie będziemy wracać 🙂
To była pyszna wizyta! 🙂 I pyszne gnocchi bolognese w domu! 🙂 Polecamy! 🙂
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
ul. Wandy 16
tel. 798 222 869
godziny otwarcia:
poniedziałek – sobota 10.00-22.00
niedziela 10.00-20.00
0 Comments