Spis treści
Muszę Wam zdradzić, że do Bianca Mozarella wybierałyśmy się już od jakiegoś czasu. Ale udało nam się tam dotrzeć dopiero ostatnio, w piękny, majowy dzień – i bardzo dobrze! Tutejszy ogródek jest wielkim atutem tego lokalu. Pomimo tego, że jesteśmy w samym centrum Warszawy, to Bianca znajduje się lekko na uboczu, a do tego tuż przed lokalem znajdziecie miły (i ogrodzony) plac zabaw, boisko do koszykówki i plenerową siłownię. Wszyscy czytający to rodzice wiedzą, co to oznacza ? Możliwość zjedzenia posiłku we względnym spokoju – Wy zajadacie sery, bombelki śmigają po placu zabaw! 🙂 To już pierwszy, duży plus tego miejsca!
Ale zacznijmy od początku. A w Bianca Mozzarella, jak sama nazwa wskazuje, wszystko zaczęło się oczywiście od sera. Za produkcję włoskiego sera w sercu Polski odpowiada Kaja Przygońska i Francesco Micaletti. Ta polsko – włoska para udowadnia, że rewelacyjne włoskie sery wcale nie muszą powstawać we Włoszech! Kaja i Francesco właśnie we Włoszech poznawali tajniki produkcji najlepszych serów na świecie, a potem (na nasze i Wasze szczęście) przenieśli się do Warszawy!
Na początku zaczynali tylko od niewielkiej produkcji serów, które można było kupić w kilku punktach na mapie Warszawy. Jesienią 2022 roku otworzyli swoje własne bistro przy ul. Natolińskiej 3.
Co zjemy w Bianca Mozzarella?
Oczywiście główną rolę w menu grają sery! I całe szczęście, bo lepszych serów w Warszawie nie zjecie! Do ich produkcji używane jest polskie, ekologiczne mleko, które w połączeniu z wiedzą i doświadczeniem Kai i Francesco daje nam naprawdę pyszne, najwyższej jakości produkty.
Menu w Biance podzielone jest na pięć części: Aperitivo, Focaccia, Specialita, Burrata i Dolci.
W dziale przystawki znajdziecie proste przystawki jak marynowane oliwki z Puglii (15 zł), chleb z masłem (oczywiście domowej roboty – 12 zł) czy bruschettę z anchois z Sardynii i serem stracciatella (27 zł). Jeżeli macie ochotę spróbować różnych wyrobów Bianca, postawcie na talerz serów dojrzewających lub talerz serów i włoskich wędlin. Oba dostępne są w wariancie dla 1 lub 2 osób. Sezonowo zjecie tu też szparagi alla vente (27 zł) , o których pisaliśmy już w naszym zestawieniu najlepszych dań ze szparagami.
Jeżeli jesteście w Biance i macie spróbować tylko jedno danie, niech będzie to tutejsza focaccia. To danie to świetny hołd dla kuchni produktu. Prostota, kilka składników, a efekt jest wyborny! Pyszne ciasto, rewelacyjny ser i oryginalna włoska oliwa. Niby nic, a życie staje się jakby piękniejsze 😉
Aktualnie focaccię zjecie w czterech odsłonach, które zmieniają się sezonowo. My postawiłyśmy na klasykę – Focaccia Puglia to ser stracciatella, pomidorki i dużo oliwy z oliwek (25 zł). Ta pozycja świetnie sprawdzi się i dla dorosłych, i dla dzieci. Dla bombelków jest też inny klasyczek – Margherita – focaccia z mozzarellą, pomidorkami i dużą ilością oliwy. Nas zachwyciła też Focaccia Chrupiące ziemniaki z serem stracciatella trufla, konfitowanym czosnkiem i oliwą (25 zł).
A może by tak burrata? Koniecznie!
Jak dotrzecie do Bianca Mozzarella, nie możecie odpuścić burraty i dania z nią w roli głównej. Burrata to królowa serów – niesamowicie kremowa, o niezwykłej, miękkiej teksturze. Ser ten rozlewa się po przekrojeniu i jest niebiańsko pyszny. Kto oglądał na Instagramie naszą rolkę z Bianki, na pewno widział, że tutejsza burrata to sztos! Możecie zjeść ten ser w jednym z czterech dań. My próbowałyśmy opcję z puree z groszku i czosnku z pomidorkami i migdałami (35 zł) oraz gnocchi z bobem i guanciale (36 zł). Powiem Wam jednak szczerze: główną bohaterką była ONA. Burrata.
Gdyby było Wam jeszcze mało, zamówcie zieloną lasagne ze świeżym pesto i mozzarellą (35 zł) lub kuskus śródziemnomorski (perłowy kuskus, domowe pesto bazyliowe, konfitowane pomidorki koktajlowe, migdały, ricotta) – 33 zł. W tygodniu dopytajcie też, co na lunch! 🙂
Sery Bianca kupicie tu też na wynos
Mozzarella, Burrata, Stracciatella, Ricotta i Scamorza, o których pisałam powyżej, to tylko część serów, które kupicie tu na wynos. Sery możecie zamówić też online, ale w sklepie stacjonarnym znajdziecie również nowe sery, niedostępne na stronie. Łapcie linka do sklepu online, a na Natolińską koniecznie wybierzcie się na serową ucztę! 🙂
Informacje praktyczne:
Adres:
ul. Natolińska 3, Warszawa
Godziny otwarcia:
poniedziałek – wtorek – ZAMKNIĘTE
środa – piątek 11.00 – 21.00
sobota 10.00 – 21.00
niedziela 11.00 – 18.00
0 Comments