Do odwiedzin w The Eatery podchodziliśmy już kilkukrotnie. Niestety ich poprzednia lokalizacja na ulicy Ostrobramskiej sprawiła, że nie było nam tam nie po drodze. Na nasze szczęście wraz z końcem grudnia restauracja The Eatery przeniosła się na ulicę Koszykową. Dla nas ta zmiana lokalizacji to zdecydowanie plus i myślę, że część z Was również ten fakt bardzo ucieszy! 🙂

 

Czego spodziewać się po tym miejscu? The Eatery to kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. Takiego miejsca brakowało nam na warszawskiej mapie. Pamiętacie nasz wpis o 5 miejscach w Warszawie z kuchnią polską? Super, że oprócz tradycyjnych restauracji z kuchnią polską powstają też takie miejsca, gdzie polskie smaki i przepisy spotykają się z nowoczesnym podejściem do kuchni. Ale nowoczesność nie oznacza tutaj zbędnego kombinowania. Nie znajdziecie tu pianek, emulsji i innych udziwnień. To dobry produkt, podany w ciekawy sposób. W karcie znajdziecie dania, które większość z nas dobrze zna, ale zdefiniowane na nowo. Gotowi? 🙂

 

Sama karta jest dość krótka. Zmienia się sezonowo. Gdy odwiedziliśmy The Eatery, w karcie czekało na nas siedem przystawek, cztery dania głównych i dwa desery. Dodatkowo zamówiliśmy też jedno danie spoza karty.

 

Wnętrze restauracji utrzymane jest w jasnych barwach, jest prosto, wręcz surowo, ale przy tym przytulnie. Przeprowadzka na Koszykową podyktowana była potrzebą posiadania większej przestrzeni. Nowy lokal składa się z dwóch sal: dolnej i górnej. Ale pomimo większej przestrzeni w weekend otwarcia trudno o miejsce bez rezerwacji. Jeżeli planujecie wizytę szczególnie w weekend, lepiej wcześniej zarezerwować stolik!

 

Dla nas The Eatery to zarówno miejsce na co dzień, na niezobowiązujący lunch, ale na większą okazję też świetnie się sprawdzi.  To też super pomysł, jeśli chcecie zabrać na polski obiad gości z zagranicy 🙂

 

The Eatery _3

 

Co znajdziemy w menu The Eatery ?

 

PRZYSTAWKI

 

Tak jak już pisałam powyżej, karta jest krótka i zmienia się sezonowo. My z kategorii przystawki zamówiliśmy:  ziemniak w panko  / gzik / gorczyca / szczypiorek  (34pln),  cebularz  /  cebula / mak / słód / masło (25pln)  oraz pate z wątróbki / czarny bez / pistacja (31 pln). 

Już po spróbowaniu pierwszej przystawki wiedzieliśmy, że będzie dobrze! Zachwycił nas cebularz: cudownie miękka bułka z makiem,  cebulą i solą, a do tego masło słodowe. Proste, nieprzekombinowane danie, a kubki smakowe oszalały z zachwytu. Kto by się spodziewał tego po tym prostym daniu pochodzącym z Lubelszczyzny?  Zachwyt numer 2. wzbudził ziemniak w panko! Takie ziemniaki można jeść codziennie plus cudownie doprawiony gzik i lekko słodka gorczyca! Pycha! Najmniejsze zachwyty wywołało pate, ale na pewno dla fanów podrobów pozycja ta będzie ciekawa plus pieczywo, z  którym pate było podane, było doskonałe!

Przy kolejnej wizycie na pewno skusimy się na przystawkę na tutejszy chleb żytni / zakwas / masło / sól maldon (12 zł).  Co jeszcze znajdziecie? Policzki wieprzowe / galaretka / sos tatarski / jabłko  (38pln) i… oberiba / wańczyk / orzechy / dymka (21pln).  Trudne słowa, co? Ja też nie miałam pojęcia, co to oberiba! A to zupa pochodząca ze Śląska… z kalarepy. Brzmi ciekawie 🙂

 

The-Eatery-_6.j

The Eatery_7

 

DANIA GŁÓWNE w THE EATERY

 

Po znakomitych przystawkach nasze apetyty się zaostrzyły i mieliśmy ochotę na więcej!  Dania główne rozłożyły nas na łopatki!

Już dawno żadne danie w warszawskiej restauracji nie zachwyciło nas tak jak tutejsze pierogi. I chociaż pierogi / kozi ser / boczek / masło majerankowe / oliwa (34pln) brzmiały dość… normalnie, to danie okazało się pierwszorzędne. Delikatne ciasto, wyraziste nadzienie i pyszny sos. Poezja! Cudowne były też  kluski śląskie / wędzony twaróg / demi-glace warzywny / słonecznik / mięta (39 pln). Kluski śląskie o zachwycającej konsystencji z bardzo ciekawym sosem warzywnym. Tak właśnie wyobrażamy sobie nowoczesną kuchnię polską!  Spoza karty zamówiliśmy dostępne akurat pyzy z farszem wołowym. Same pyzy były doskonałe! Ciasto niezbyt grube i mączyste, ale też nie za cienkie. Idealny balans z mięsem i świetnym sosem! Talerz po tym daniu oddaliśmy dokładnie wyczyszczony 🙂 

 

Na przyszłość kuszą też pęczak / dynia / seler / emilgrana (32pln) oraz kaczka / demi –glace  / brukiew / botwina / szpinak / śliwka (54pln). Tym razem już się nie skusiliśmy, ale Obsługa bardzo namawiała nas na deser kisiel / żurawina / amaretto / krem / chałwa / olej / wanilia (21pln). 

 

Oprócz smaku, to też piękna prezentacja dań i doskonały serwis. Jesteśmy bardzo na TAK! Widzimy w tym miejscu ogromny potencjał i już wychodząc planowaliśmy kolejną wizytę. To musi znaczyć, że było naprawdę dobre!

 

The-Eatery-_2

The-Eatery-_2

 

Informacje praktyczne: 

Adres: Koszykowa 49a

Telefon: +48 502 900 909

 

Obserwujcie The Eatery na Instagramie i Facebooku. 

 

RACHUNEK ZA 3 OSOBY: 

 

rachunek - The eatery