Pamiętacie naszą podróż do Azerbejdżanu? 🙂 Byliśmy tam na majówkę! Zwiedzaliśmy Baku, jeździliśmy po kraju, zobaczyliśmy sporo fajnych miejsc, próbowaliśmy lokalnych przysmaków. TUTAJ znajdziecie nasz post z trasą, polecanymi miejscówkami, noclegami i restauracjami. Kuchnia Azerbejdżanu nie zachwyciła mnie tak jak chociażby kuchnia Gruzji czy wschodniej Turcji, ale pokochałam ich śniadania!
Śniadania w Azerbejdżanie bardzo przypominają te tureckie – są bogate i zróżnicowane, odzwierciedlając wpływy zarówno Bliskiego Wschodu, jak i Azji Centralnej. Tradycyjne śniadanie często składa się z chleba, serów, świeżych warzyw, oliwek, a także różnorodnych dżemów i miodu. Popularne są również jajka na czele z najbardziej chyba popularnym śniadaniowym daniem Azerbejdżanu, czyli jajecznicą smażoną z pomidorami (pomidor-yumurta). Czasem pojawiały się też naleśniki na słodko z serem, ku uciesze naszych dzieciaków. Obowiązkowy element to również herbata. Tak jak w Turcji – czarna herbata podawana w małych, charakterystycznych szklaneczkach!
Do Baku przy ul. Rydygiera na Żoliborzu ruszamy sprawdzić czy faktycznie znajdziemy tu smaki Azerbejdżanu. Wpadamy własnie na śniadanie, chociaż działają cały dzień i serwują również dania obiadowe i kolacyjne.
W restauracji BAKU na śniadanie można spróbować tradycyjnych dań azerskich, takich jak pomidor yumurta – smażone pomidory na maśle z wiejskimi jajkami (29 zł), hummus z bakłażanem lub cebulką (23 zł), a także omlet Kuku (28 zł), czyli tradycyjny azerski omlet z kolendrą, podawany z jogurtem i pieczywem. Dla mnie właśnie pomidor yumurta to wspomnienie naszych śniadań w Azerbejdżanie – podawali go zawsze!!!
Bardzo polecam Wam wybrać zestaw śniadaniowy – 55 zł za osobę, 100 zł – zestaw dla 2 osób. W zestawie znajdziecie m.in. hummusy, oliwki, pastę adżika, sery, dżemy, masło oraz sałatkę, a także pieczywo (pyszne – ciepłe i świeże!) i kawę lub herbatę. Można również wybrać słodki zestaw z konfiturami, kaymakiem i miodem (35 zł).
My wybrałyśmy zestaw dla 2 osób, a w ramach ciepłych dań poszłyśmy w klasyczek, czyli pomidor – yumurta – jajecznicę z pomidorami (pycha!!!) oraz w omlet z dużą ilością kolendry. Nie próbowałam go podczas naszej wyprawy do Azerbejdżanu, ale okazał się świetny! Smaczny i baaaardzo zielony!
Śniadanie w Baku zdecydowanie polecamy! 😊
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
Baku Restauracja i Kawiarnia
Ul. Rydygiera 12
Tel. 786 668 070
Godziny otwarcia:
niedziela – piątek 9.00 – 21.00
sobota 9.00 – 22.00