Pamiętacie naszą podróż do Azerbejdżanu? 🙂 Byliśmy tam na majówkę! Zwiedzaliśmy Baku, jeździliśmy po kraju, zobaczyliśmy sporo fajnych miejsc, próbowaliśmy lokalnych przysmaków. TUTAJ znajdziecie nasz post z trasą, polecanymi miejscówkami, noclegami i restauracjami. Kuchnia Azerbejdżanu nie zachwyciła mnie tak jak chociażby kuchnia Gruzji czy wschodniej Turcji, ale pokochałam ich śniadania!

 

Śniadania w Azerbejdżanie bardzo przypominają te tureckie – są bogate i zróżnicowane, odzwierciedlając wpływy zarówno Bliskiego Wschodu, jak i Azji Centralnej. Tradycyjne śniadanie często składa się z chleba, serów, świeżych warzyw, oliwek, a także różnorodnych dżemów i miodu. Popularne są również jajka na czele z najbardziej chyba popularnym śniadaniowym daniem Azerbejdżanu, czyli jajecznicą smażoną z pomidorami (pomidor-yumurta). Czasem pojawiały się też naleśniki na słodko z serem, ku uciesze naszych dzieciaków. Obowiązkowy element to również herbata. Tak jak w Turcji – czarna herbata podawana w małych, charakterystycznych szklaneczkach!

 

Do Baku przy ul. Rydygiera na Żoliborzu ruszamy sprawdzić czy faktycznie znajdziemy tu smaki Azerbejdżanu. Wpadamy własnie na śniadanie, chociaż działają cały dzień i serwują również dania obiadowe i kolacyjne.

 

W restauracji BAKU na śniadanie można spróbować tradycyjnych dań azerskich, takich jak pomidor yumurta – smażone pomidory na maśle z wiejskimi jajkami (29 zł), hummus z bakłażanem lub cebulką (23 zł), a także omlet Kuku (28 zł), czyli tradycyjny azerski omlet z kolendrą, podawany z jogurtem i pieczywem. Dla mnie właśnie pomidor yumurta to wspomnienie naszych śniadań w Azerbejdżanie – podawali go zawsze!!!

 

Śniadanie, restauracja Baku, Warszawa, kuchnia Azerbejdżanu
Pomidor yumurta, śniadanie, kuchnia Azerbejdżanu

Omlet, kuchnia Azerbejdżanu, restauracja Baku, Warszawa

Śniadanie, restauracja Baku, kuchnia Azerbejdżanu

Bardzo polecam Wam wybrać zestaw śniadaniowy – 55 zł za osobę, 100 zł – zestaw dla 2 osób. W zestawie znajdziecie m.in. hummusy, oliwki, pastę adżika, sery, dżemy, masło oraz sałatkę, a także pieczywo (pyszne – ciepłe i świeże!) i kawę lub herbatę. Można również wybrać słodki zestaw z konfiturami, kaymakiem i miodem (35 zł).

 

My wybrałyśmy zestaw dla 2 osób, a w ramach ciepłych dań poszłyśmy w klasyczek, czyli pomidor – yumurta – jajecznicę z pomidorami (pycha!!!) oraz w omlet z dużą ilością kolendry. Nie próbowałam go podczas naszej wyprawy do Azerbejdżanu, ale okazał się świetny! Smaczny i baaaardzo zielony!

Śniadanie w Baku zdecydowanie polecamy! 😊

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Baku Restauracja i Kawiarnia

Ul. Rydygiera 12

Tel.  786 668 070 

Godziny otwarcia: 

niedziela – piątek 9.00 – 21.00

sobota 9.00 – 22.00