Spis treści
- GDZIE NA RAMEN W WARSZAWIE?
- Yatta Ramen
- Mugi – ul. Kolejowa43 / u5
- Ganon Ramen – ul. Lwowska 9/1B
- Uki Uki – ul. Krucza 23/31
- Arigator Ramen Shop – ul. Piękna 56/lok 2
- Mokuzai Sushi & Ramen – ul. Smoleńska 94
- G-Ramen Kikuya – ul. Stanisława Noakowskiego 12
- Uki Green – ul. Koszykowa 49A
- Yatta Vegan Ramen – Żoliborz oraz Bielany
- Vegan Ramen Shop – 3 lokalizacje
- Podobne wpisy
Deszczowy, szary dzień w Warszawie? cały dzień pada, a za oknem tak ciemno, że masz ochotę wcale nie wyłączać światła? Wiesz, co Ci pomoże na jesienne smutki? Dobry ramen! On nie pyta, on rozumie 🙂 Trochę jak czekolada, ale bardziej na obiad 😉 To jest zawsze dobry plan, a my mamy dla Was listę najlepszych ramenów w Warszawie!
GDZIE NA RAMEN W WARSZAWIE?
Yatta Ramen
Od lat warszawski klasyk w kategorii ramenu. Obecnie mają już kilka lokalizacji, więc znajdziecie ich w różnych częściach Warszawy. Do wyboru pierwszy, klimatyczny lokal na Bartoszewicza tuż obok Krakowskiego Przedmieścia i Nowego Światu, mała ramenownia w kulinarnym kompleksie przy Postępu 5, Yatta Ramen Praga na Grochowskiej oraz Yatta Ramen BBQ na Nowolipkach.
Mój ulubiony Spicy Miso – cięższy ramen rodem z Sapporo pikantny, z szarpaną wieprzowiną. Łukasz zwykle wybiera Shoyu – tokijską klasykę – klarowny wywar z intensywnym smakiem sosów sojowych i składników morza, a do tego plastry wieprzowiny chashu, menma i szczypior. Zjecie tu również Tantanmen z wołowiną grillowaną na ogniu lub w wersji wegańskiej, z imitacją mięsa. Do wyboru również wegańskie Tonkotsu. Poszczególne lokale mogą różnić się nieco menu – np. w Yatta Ramen na Postępu zjecie Tantanmen nie z wołowiną, ale z wolno gotowaną piersią kaczki, a w Yatta Ramen Praga czeka na Was Vegan Miso.
Wypatrujcie w Yatta ramenów sezonowych. Obecnie na Postępu zjecie gęsty dyniowy ramen, a w nim boczek marynowany w jabłkowym sosie sojowym z imbirowym akcentem, gotowany metodą sous-vide, kiełki słonecznika, kukurydza gotowana na maśle z dodatkiem togarashi oraz przypalana gruszka z cukrem. Smaku całości dopełnia czarny olej.
Adresy:
Yatta Ramen – ul. Bartoszewicza 3/30
Yatta Ramen Postępu – ul. Postępu 5
Yatta Ramen Praga – ul. Grochowska 324/Lokal 10
Yatta Ramen BBQ – ul. Nowolipki 15
Mugi – ul. Kolejowa43 / u5
O tym, że kochamy Mugi pewnie już wiecie! 🙂 Pisałam o nich, pokazywałam ich rewelacyjne japońskie smaki w rolkach, wrzucałam relacje. Mugi to idealne miejsce nie tylko na ramen, ale również na poznawanie innych japońskich dań choćby takich jak takoyaki, gyoza, kushiage czy yakitori. Ale dzisiaj skupiamy się na ramenie!
Mugi to fajne klimatyczne wnętrze, a do wyboru Mugi Shio, Mugi Shoyu, Gekikara Miso oraz Naruto. Są też opcje wegetariańskie / wegańskie – Vege Shoyu i Vege Miso.
Wszystkie rameny można zamówić w mniejszej lub większej wersji. PS. Pamiętajcie, by spróbować również takoyaki! 🙂 Więcej o MUGI i o japońskich smakołykach, które można tam zjeść, przeczytacie TU.
Ganon Ramen – ul. Lwowska 9/1B
Bardzo oryginalne i dopracowane smaki, chociaż znajdą się również te bardziej klasyczne jak Shoyu Classic czy Spicy albo Classic Tonkots. Ciekawie brzmi również Fish Tonkotsu – mówią, że to wyjątkowe połączenie bulionu wieprzowego z olejem i pudrem rybnym, a do tego boczek chashu, czerwona cebula, bambus, szczypiorek i naruto.
Z ciekawostek spróbujcie tu koniecznie Truffle Tonkotsu z boczkiem chashu, pastą truflową, czerwoną cebulą, szczypiorem i oliwą truflową albo Vegan Shoyu – klarowny bulion z grzybów i topinamburu z pieczarkami, quinoą, szparagiem, pomidorkiem cherry i chipsem z selera.
W menu znajdziecie też bułeczki bao, edamame, pierożki gyoza czy ryż z boczkiem chashu.
Uki Uki – ul. Krucza 23/31
Można powiedzieć, że to oni uczyli Warszawę, czym jest kuchnia Japonii. Uki Uki jako miejsce na udon otworzyło się prawe 9 lat temu!
W menu klasyki Uki Uki – Original Tonkotsu czy Tantan Tonkotsu, ale też propozycje pojawiające się sezonowo. Latem zawsze serwują Summer Ramen podawany na zimno, a jesienią Miso Ramen!
Jeśli chodzi o klasyczki, Original Tonkotsu to kremowy bulion wieprzowo – drobiowy z plastrami wieprzowiny, marynowanym jajkiem, bambusem menma, pastą chili, mizuną, szczypiorem i nori. Tantan ma podobną bazę, ale z dodatkiem pikantnego mięsa mielonego, które duszone jest w paście sojowej i chili, z olejem z czarnego sezamu i palonego czosnku, marynowanym jajkiem, czerwoną cebulą, mizuną i szczypiorkiem.
Arigator Ramen Shop – ul. Piękna 56/lok 2
Ciekawe menu, a w nim aż 8 różnych propozycji – chyba największy wybór spośród wymienionych miejsc.
W menu znajdziecie choćby BBQ Ramen z karkówką BBQ czy Yakitori Ramen w wersji mięsnej z grillowanym kurczakiem i grillowaną kukurydzą lub wege z mięsem konopnym z kukurydzą i sezam. Ciekawie brzmi Shoyu Truflowe z dodatkiem olejku truflowego i pudru z trufli czy Orange Miso z żeberkiem marynowanym w miso i pomarańczach. Jest też opcja dla DZIECI, czyli dowolny bulion z makaronem.
Dodatkowo Arigator to też rameny „spod lady”, które pojawiają się sezonowo – ostatnio Fish Tonkotsu z marynowanym halibutem z grilla, olejkiem z przegrzebków i olejkiem imbirowo – cytrynowym.
Na duży głód zamówcie najpierw przystawki – edamame klasyczne lub na ostro, kimchi, boczek kakuni, ale też tatar wołowy czy tataki z wołowiny.
Mokuzai Sushi & Ramen – ul. Smoleńska 94
Malutka miejscówka na Targówku i bardzo zacny ramen. Mój faworyt? Pikantny tantanmen z mieloną lekko pikantną wieprzowiną, ostrym olejkiem Rayu, olejkiem z duszonego czosnku, kapustą pakchoy, szczypiorem, marynowanym jajkiem, naruto i nori.
Dla fanów delikatniejszych smaków Shoyu z karkówką chashu i olejkiem niboshi, Tonkotsu Shoyu z boczkiem kakuni i olejkiem z homara i Shio Lemon z piersią z kurczaka, olejkiem kaffir/ trawa cytrynowa i pastą z kiszonej cytryny. W menu znajdziecie też opcję wegańską – Tantanmen Vegan – bulion dashi, “mięso” sojowe, pakchoy, grzyby shitake, szczypior, nori.
Obecnie w menu Pumpkin Spice z pieczoną dynią.
G-Ramen Kikuya – ul. Stanisława Noakowskiego 12
Chyba jedyna miejscówka w Wwa, która serwuje wielki Buta Ramen podawanym z górą kiełków, białą kapustą i boczkiem chashu. Do wyboru 3 rozmiary w zależności od poziomu głodu 😉 Buta możecie modyfikować, na etapie zamówienia, według własnych upodobań. To bardzo częste rozwiązanie w Japonii, więc fajnie, że pojawiło się i u nas 🙂 Dostajecie specjalną listę do zamawiania, a Obsługa wyjaśni Wam, jak z niej korzystać.
Co poza tym? Klasyki jak Shoyu czy Tonkotsu, Karashibi Miso Ramen, kremowy i sycący Mala Tantanmen czy Vegan Ramen.
Uki Green – ul. Koszykowa 49A
Wegańska odsłona Uki Uki. Różne opcje do wyboru na czele z Vege Paitan czy Ginger Shio plus rameny sezonowe.
To, co wyróżnia Uki Green to koszyczki, w których podawane są dodatki. Zamawiacie Vege Paitan, czyli kremowy bulion z olejem czosnkowym, a do tego wybieracie dodatki. Do wyboru 4 opcje – warzywa sezonowe z sosem pomidorowym, warzywa sezonowe z sosem na bazie trawy cytrynowej i kolendrą, warzywa sezonowe z sosem na bazie smażonego czosnku i czarnego sezamu albo warzywa sezonowe z ostrym mięsem sojowym i prażonymi orzeszkami.
W przystawkach pierożki gyoza w kilku wersjach. A w porze lunchu zestawy lunchowe – muszę się wybrać 🙂
Yatta Vegan Ramen – Żoliborz oraz Bielany
Wegańskie lokale Yatta na Żoliborzu i Bielanach.
W Yatta Vegan Ramen Bielany w menu African Ramen z okrą, słodkim ziemniakiem, orzechami ziemnymi i niemięsem w sosie pieprzowym, łagodny, klarowny Herbalizer z grzybami, azjatyckimi ziołami, grillowanymi warzywami sezonowymi, pakchoyem, marynowanym imbirem i olejem sojowym czy Wu Tang Men – gęsty, delikatnie pikantny miso curry ramen, a do tego bulgogi z jackfruita, koreańskie kiszonki, palony por, olej porowy, szczypior i nori.
W menu mają też dwa wegańskie bowle z ryżem i bombel ramen dla maluszka 🙂
Podczas sezonu dyniowego Grandmaster Squash albo Ghostface Miso – specjalnie na Halloween – to właśnie ten, który widzicie na zdjęciu powyżej 🙂 Lekko ostry miso ramen, olej chili, dynia hokkaido, czaszka z pieczarki, upiorna rzepa, chrust z pasternaku, szczypior, nietoperz z nori, granat. Wygląda bosko! W weekendy spotkacie u nich ratujący życie Kacamen.
W Yatta Vegan Ramen Żoliborz do wyboru minimalistyczny shoyu Zen, kremowy paitan Kakusei z bulgogi z jackfruita, pikantny i kremowy Asanoha z karmelizowanym “niemięsem” i Tantan Mazesoba (bez bulionu!). Obecnie zjecie też Spooky Men – tare shoyu, olej z pieprzem kampot i syczuańskim, tofu inari, palona papryka padron, duszki “serowe”, por, salsa kimchi – agawa, pikantny wonton. Prezentuje się pięknie!
Adresy:
Yatta Vegan Ramen Bielany – ul. Efraima Schroegera 74
Yatta Vegan Ramen Żoliborz – ul. Adama Mickiewicza 19
Vegan Ramen Shop – 3 lokalizacje
Warszawski wegański klasyk! Trochę klasycznych ramenow, ale też takie szaleństwa jak Ram’n’cheese.
Obecnie w karcie znajdziecie przepiękny halloweenowy Pumpkin Spice Miso podkręcony masłem orzechowym i przyprawą korzenną jak w pumpkin spice latte, a do tego pieczona dynia, pomarańczowe kluski, masło orzechowe i chrupki Curly’s. Dla tych, co wolą lżejsze smaki jest Lemon Shio albo Clear Shoyu – delikatny, a zarazem głęboki z dodatkiem pieczonego pomidora, kiełków, smażonych na chrupko grzybków oraz świeżej mizuny.
Dla tych, co wolą kremowo – Spicy Miso z pieczonym batatem, pak choyem, kiełkami, szczypiorkiem i nitkami chili albo Creamy Shio, a w nim marynowane shiitake, chrupiące nori, kiełki, prażona cebulka i olej z palonego czosnku. Dla fanów ostrego – Tantan- Men.
Adresy:
Vegan Ramen Shop – ul. Finlandzka 12 a
Vegan Ramen Shop Mokotów – ul. Narbutta 83
Vegan Ramen Shop Muranów – al. Jana Pawła II 52/54
A Ty? Co dorzucisz do tej listy? Gdzie na ramen w Warszawie wg Ciebie? 🙂
0 Comments