Gdy kilka tygodni temu, wrzuciliśmy na bloga oraz na IG nasze 5 miejsc na ramen, a Wy dzieliliście się swoimi miejscówkami, to właśnie Mokuzai Sushi & Ramen pojawiał się wśród nich najczęściej. Nie mogliśmy tego nie sprawdzić!

 

MOKUZAI Sushi & Ramen znajdziecie w totalnie niepozornym budynku na ulicy Smoleńskiej 94 na warszawskim Targówku. Lokal jest malutki, więc raczej nie planujcie tam rodzinnego obiadu z dwójką czy trójką dzieciaków. To raczej miejscówka, do której wpadasz na szybko na ramen lub zabierasz ramen albo sushi na wynos. Nas to nie dziwi – właśnie tak jadaliśmy ramen w Japonii. Szybka piłka i zwalniasz stolik kolejnym Gościom. Ba! W niektórych popularnych ramenowniach w Tokio, Ty siedzisz nad swoją miską i jesz, a za Twoimi plecami już stoi następny głodomór… i czyha! 😉 Może nie na Twoją miskę i nie na Twoje kluchy, ale na pewno na Twój taboret i miejsce przy ladzie 😉 W Mokuzai znajdziecie kilka miejsc przy ladzie i 2 stoliczki. Latem mają również ogródek przy ulicy.

 

Mokuzai_3

 

MOKUZAI SUSHI & RAMEN – CO W MENU?

 

Zjecie tu i sushi, i ramen. Przyznam jednak, że my przybywamy z określonym celem: RAMEN. Obecnie w karcie znajdziecie 4 opcje – 3 mięsne i 1 wege. Mamy zatem do wyboru Tantanmen z mieloną lekko pikantną wieprzowiną i ostrym olejkiem Rayu, Tonkotsu Shoyu z boczkiem kakuni i olejkiem z homara, Shoyu z karkówką chashu i olejkiem niboshi oraz Tantanmen Vegan na bazie bulionu dashi z sojowym “mięsem”. Ceny ramenów to 37 – 38 zł. Plus za opcję również dla dzieciaków – Ramen Kids ma wybrany bulion + makaron i kosztuje 24 zł. Słusznie, bo przecież każdy wie, ze pak choy, szczypior czy bambus do pewnego wieku mogą być wręcz “trujące”! Przecież są zielone! 😛

 

Mokuzai_4

 

Ja klasycznie wybieram Tantanmen z gęstym, zawiesistym bulionem paitan. Tutejszy tantanmen (37 zł) to bulion wieprzowy, mielona lekko pikantna wieprzowina, ostry olejek Rayu, olejek duszony czosnek, kapusta pakchoy, szczypior, marynowane jajo, naruto, nori. Łukasz tym razem idzie w Tonkotsu Shoyu – bulion wieprzowy, boczek kakusi, olejek z homara, szczypior, grzyby shitake, mizuna, palona dymka, marynowane jajo, nori (38 zł). Obie wersje wypadają świetnie! Makaron jest przyjemnie cienki i idealnie sprężysty, boczek kakuni Łukasz po dwóch gryzach określa mianem “turbo”, a oba buliony są aromatyczne i pełne smaku. Oba zjadasz z przyjemnością! Oba też są bardzo sycące, nawet w podły listopadowy dzień. Łukasz zapowiada następnym razem klasyczne Shoyu z bulionem chintan, bo zwykle właśnie takie – lekkie i klarowne – buliony preferuje.

 

Mokuzai_1

 

Jedno jest pewne: Mokuzai zdecydowanie spokojnie może dołączyć do naszych faworytów, jeśli chodzi o ramen w Warszawie!!! 🙂 Z tego, co usłyszeliśmy w lokalu, niedługo obchodzą swoje pierwsze urodziny! Oby tak dalej!

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

 

MOKUZAI SUSHI & RAMEN:

ul. Smoleńska 94

telefon: 535 423 999 

UWAGA: lokal jest maleńki, nie przyjmują rezerwacji. Po prostu tam jedź! 🙂