Jeżeli śledzicie naszego Instagrama to pewnie już wiecie, że grecka wyspa Amorgos totalnie nas zachwyciła! To nie tylko piękne widoki, malownicze miasteczka i najpiękniejsze greckie plaże.

 

Amorgos to także pyszne jedzenie, lokalne knajpy, a w nich wszystko za co kochamy wakacje w Grecji: kalmary, feta, greckie przystawki, dakos i wiele, wiele więcej! Poniżej znajdziecie przetestowane przez nas restauracje z naszego pobytu na absolutnie magicznym Amorgos! Korzystajcie – WARTO! Zebraliśmy tu miejsca znajdujące się w różnych lokalizacjach na wyspie – z tym postem nie musicie już nic szukać. Wszystko macie gotowe 🙂 Albo może lepiej tu pasuje stwierdzenie: podane na talerzu? 🙂 Chodźcie zjeść!

 

1) Transistoraki – Chora

 

Transistoraki_4

 

To dość popularna restauracja znajdująca się w głównym mieście na Amorgos, czyli w Chora. W porze kolacji w sezonie na pewno będzie tłoczno! Ba, może nawet trzeba będzie poczekać w kolejce na stolik? My zajrzeliśmy do Transistoraki około 17.00 i udało się bez problemu znaleźć stolik.

W menu znajdziecie wiele ciekawych, nieoczywistych pozycji. Karta podzielona jest na trzy części: “The earth’s goods” z daniami na bazie lokalnych produktów i warzyw, przystawki i dania główne.

My w Transistoraki zjedliśmy gazpacho z grzankami z anchois (6,40 €), świetnego wędzonego pstrąga z pastą tarama (6,90€), bardzo smaczny grillowany ser z domową marmoladą pomidorową (5,90 €) i przypominającą turecki menemen tradycyjną jajecznicę z wędzonym kurczakiem, pomidorem i serem feta (5,90€). Dla dzieciaków świetnie sprawdziło się “risotto” z orzo z gotowaną cielęcina (9,80€). Pysznie brzmią również buraki z lokalnym serem, orzechami włoskimi i zestem z cytryny, ziemniaczki z sosem na bazie fety oraz wytrawny sernik na bazie pikantnego kremowego sera z Amorgos. Ale to już Wy musicie spróbować! 🙂

Jak widzicie, menu jest tutaj mniej typowe, ale nadal bazuje na greckich smakach i lokalnych produktach. Jeśli macie ochotę na klasyki, sięgnijcie po tzatziki (3,80€) czy sałatkę grecką (6,70€). 

Jeżeli jesteście na Amorgos, to zarówno do Chory, jak i do tej restauracji zajrzyjcie koniecznie!

 

Adres: Χώρα 840 08, Grecja,

Godziny otwarcia: otwarte codziennie 13.00-00.00

 

 Transistoraki_1

Transistoraki_2

Transistoraki_3

 

2) Kamára –  Amorgos

 

 

Przepięknie położone miejsce z pysznym domowym jedzeniem! W przypadku tej restauracji musieliśmy schować do kieszeni nasze przekonanie, że piękne widoki rzadko idą w parze z pysznym jedzeniem! W Kamára Amorgos zjecie świetne, domowe greckie jedzenie z bajecznym widokiem na morze i pobliskie wyspy.

W menu wspaniała pasta z bakłażana (4,50 €) – chyba najlepsza w całej naszej dotychczasowej podróży!  Świetny bakłażan z serem i wołowiną (10 €) i patatato, czyli tradycyjne danie z Amorgos (8.30 €) – jak sama nazwa wskazuje: na bazie ziemniaków. Dzieciaki jadły pork chops (8 €) i też bardzo chwaliły. To też dobre miejsce dla mięsożerców, w menu sporo pozycji z grillowanym mięsem. 

Uwaga! Żeby zjeść i nacieszyć się tym widokiem najpierw musicie pokonać sporo schodów – coś za coś 🙂 Ale wspinaczka się opłaciła. Na miejscu masz wrażenie, że wpadłeś na obiad do znajomych albo do… swojej cioci 😉

Kamara znajduje się stosunkowo blisko Aegiali Bay – możecie połączyć obiad tutaj z plażowaniem na pobliskiej plaży – to ulubiona plaża naszych dzieciaków.

Adres:  Unnamed Road, Potamos 840 08, Grecja

Otwarte codziennie: 9.00-00.00

 

 

3) Λουκακη ξανά – Lagkada

 

Λουκακη-ξανά_1.

 

Restauracja jak z greckiej pocztówki 🙂 Urokliwe miejsce w pięknej uliczce w malutkiej wiosce Lagkada w głębi wyspy.  Czeka na Was krótkie menu, a w nim specjały kuchni kreteńskiej. Smacznie i lokalnie. W menu raptem kilka pozycji, ale wszystko co zjedliśmy bardzo smaczne! Świetne dakos (5.50 €), placek z koziną (7 €) czy sheep burger (9 €). W menu także domowe lody 🙂 Koniecznie po obiedzie wybierzcie się na spacer tutejszymi uliczkami.

 

 

 
Adres: Lagkada kaminaki, Aegiali 840 08, Grecja
Godziny otwarcia: 11.30-23.00
 
Λουκακη ξανά
 
Λουκακη ξανά_2
 
Λουκακη ξανά_3
 

 

4) T’ Apanemo – Kalofana

 
T-Apanemo_
 
Jeżeli będziecie oglądać zatopiony wrak statku (tzw. Shipwreck of Olympia – więcej o tym, co zobaczyć na Amorgos już wkrótce!), który znajduje się na południowym wybrzeżu Amorgos to zajrzyjcie tu koniecznie. To raptem 5 minut drogi. Tawerna znajduje się niedaleko wraku, ale również niedaleko Kalotaritissa Beach – plaży ładnej, ale uwaga: z mocno kamienistym dnem.
 
W menu T’Apanemo duży wybór mięs. Generalnie kuchnia Amorgos jest zdecydowanie bardziej mięsna niż rybna. Tu rządzi jagnięcina, kozina i wieprzowina.  Łukasz skusił się na kozinę w sosie cytrynowym (11 €). To typowe danie na Amorgos i mówi, że zamówił je specjalnie dla Was, by pokazać, co i jak 😛 Nie był natomiast szczególnie zachwycony 😉
Jeżeli nie macie ochoty na mięso to możecie śmiało zamówić świetny lokalny ser smażony z miodem i sezamem (6 €) czy smażonego bakłażana (5 €). Cudownie smakowała także sałata z warzywami i lokalnym serem (7,50 €). Ceny dań głównych 8-12 euro, a przystawek od 3.80 euro do 6.50 euro. 
 
Adres: Κολοφάνα, Kalofana 840 08,
Godziny otwarcia: 12.00-00.00
 
T-Apanemo_1.j
 
T-Apanemo_2
 
 
T-Apanemo_3
 
T-Apanemo_4

 

5) Botilia – Chora Amorgos

 
Botilia-_3.
 
 
Jeżeli chcecie odpocząć chwilę od tradycyjnych greckich smaków, to zajrzyjcie tu koniecznie! To chyba najbardziej “fancy” miejsce, na jakie trafiliśmy na całej wyspie. Botilię również znajdziecie wśród wąskich uliczek Chory – niedaleko Trasistoraki.
W Botilia możecie zarówno zatrzymać się na drinka w ich Cocktail Barze, jak i zjeść obiad czy śniadanie w bistro. Co prawda nie wszystkie rzeczy, które zamówiliśmy rzuciły nas na kolana. Mam wrażenie, że pozycje w menu są nierówne, ale kilka z nich zasługuje na uznanie.  Nasz hit to bruschetta z favą i sardynkami (7 euro) – na zdjęciu powyżej. Przepyszna – zamawialiśmy dwa razy 🙂
 
Bardzo smakowały nam też tzatziki z avocado (8 euro), hummus z bakłażanem (9.50 euro) i… tacos z jagnięciną (11.50 euro)! Dla dzieciaków koniecznie gnocchi z szarpaną cielęciną (14 euro). Były tak delikatne i rozpływające się w ustach, że Jagoda wcale nie chciała się nimi dzielić z Maksem 😛 Odradzamy natomiast paelle – kompletnie bez wyrazu 🙁 Jak widzicie po menu, można tu nieco odpocząć od tradycyjnych smaków.
 
Do Botilia możecie wpaść również na menu brunchowe. My zajadaliśmy się grzankami z awokado (8 euro), a dzieciaki oczywiście ukochanymi pancakes (7,5 i 8 euro w zależności od dodatków). Miła odmiana od codziennych, własnoręcznie przygotowywanych śniadań 🙂
 
 
Adres: Χώρα 840 08, Grecja
Godziny otwarcia: 9.00-01.00
 
 
Botilia_1.j
 
Botilia-_2.
 
Botilia_4.

 

6) Limani Restaurant

 

Limani-Restaurant_1
 
Tradycyjna grecka tawerna przy Aegiali Bay prowadzona od  1980 roku, obecnie przez trzecie pokolenie 🙂
 
Idealne miejsce, jeśli planujecie odpoczynek na tutejszej plaży. Menu raczej klasyczne z tradycyjnymi daniami regionu Cyklad, ale z ciekawostek zjedliśmy tutaj nietypowe dakos –  zamiast z fetą, z pastą fava i ośmiornicą. Połączenie twardych greckich grzanek typowych dla dakos, pomidorów, favy, ośmiornicy, kaparów i oliwy okazało się zaskakująco dobre. A do tego jedne z najlepszych kalmarów (9 euro) podczas naszej podróży  🙂 Dla dzieciaków spaghetti pesto (7 euro) – uwaga: porcje ogromne. Jeden makaron starczył dzieciakom na obiad dla dwójki plus kolacja dla Maksa 😛 Duży wybór różnorodnych dań, więc tutaj każdy powinien wyjść zadowolony.  W menu także pozycje śniadaniowe jak jogurt z miodem i orzechami (4 euro), omlety (od 3,5o euro), a nawet całe zestawy śniadaniowe (ceny od 6,50 do 9 euro razem z kawą). 
 
Adres: Όρμος Αιγιάλης 84008 Amorgos, 
Godziny otwarcia:  8:00-24:00
 
 
Limani-Restaurant_3
 
Limani Restaurant_2.
 
Dobra, to już wiecie co jeść! 🙂 Wkrótce wracamy z info, co zobaczyć i jak dotrzeć na cudowne Amorgos!!! 🙂