Tego chyba jeszcze nie było! Restauracja WYRAJ w Browarach Warszawskich to prawdopodobnie pierwsze miejsce w Polsce serwujące kuchnię słowiańską. Jaką? No właśnie! Chyba pora się dowiedzieć, co to w ogóle znaczy???

“W Wyraju dusze wypoczywają, ucztują, sycą się wszelkimi dobrami w otoczeniu bujnej nieziemskiej natury w towarzystwie bóstw”  – taką informację przeczytasz na stronie głównej restauracji. Idziemy sprawdzić Wyraj w wersji śniadaniowej!

 

WYRAJ to stosunkowo niewielki lokal przy ulicy Krochmalnej 59 w pysznym kompleksie Browary Warszawskie. Sporo tu dobrego jedzenia, łącznie z DESEO, które znajdzie po sąsiedzku – również na Krochmalnej 59. Wnętrze Wyraju jest dość oryginalne, muzyka, która leci tu o poranku również. Czujemy troszkę, jakbyśmy przeniosły się w czasie! Finalnie jednak decydujemy się na zjedzenie śniadania w przemiłym ogródku.  Browary Warszawskie to generalnie jedno z miejsc z najfajniejszymi ogródkami w Warszawie!

Wyraj, kuchnia słowiańska

Wyraj, kuchnia słowiańska, Browary Warszawskie

 

WYRAJ – co na śniadanie?

Karta podzielona jest na dwa obszary – Uczta Dzień oraz Uczta Noc. Oferta Dzień jest dostępna codziennie od otwarcia do godziny 14.00. My wybrałyśmy się właśnie na śniadanie, więc to na Dniu się skupiamy.

Wybieramy podpłomyk – zgodnie z opisem w menu podpłomyki przygotowywali już Słowianie i były najstarszą formą chleba. Do wyboru 2 wersje – mięsna z boczkiem oraz wersja wegetariańska. Podpłomyk Boczek (29 zł) to pasta z liści czosnku niedźwiedziego, wędzony boczek warmiński, polski ser z truflą oraz polne zioła. Właśnie ten podpłomyk bierzemy!

Podpłomyk Botwina (27 zł) to pasta z pieczonej botwiny i ciecierzycy, wędzonym twarogiem i orzechem laskowym. 

Druga kategoria w menu to PAJDY. My wybieramy tę z wędliną, pieczonym serem zagrodowym i polnymi ziołami. Jest też opcja tylko z serem i ziołami oraz z.. rakami, rzepą i sosem szczypiorkowym. Pajdy kosztują od 23 do 30 zł. 

Można też zamówić śniadaniowe zestawy, które tutaj nazywane są “śniedne pieńki”. Do wyboru pieniek staropolski (49 zł), jajecznica (31 zł) albo twaróg (29 zł). Pieniek staropolski to opcja dla 2 osób – miks wędlin, serów, kiszone warzywa, owoce, dżem, pieczywo. Pozostałe są zestawem dla jednej osoby, a głównym bohaterem jest albo jajecznica albo młody polski twaróg plus do tego dodatki.

Macie ochotę na słodkie śniadanie ? To albo pieniek z twarogiem albo kasza jaglana ze śmietaną, truskawkami i pistacjami (21 zł). 

Do picia najlepiej wziąć jeden z tutejszych naparów – ja wybrałam tzw. napar na patyku. Niestety chyba nie dam rady powtórzyć roślin i ziół, na bazie których był zrobiony. Bardzo dobry, a poza tym pięknie wyglądał w szklance… i poza szklanką też. Pajda chleba okazała się dość potężną kanapką. Wypada fajnie – dobre pieczywo z chrupiącą skórką, dobrej jakości wędlina, roztopiony ser, zioła. Ale uwaga: jest sycąca! 🙂

Nasz podpłomyk fajnie łączył czosnek niedźwiedzi z serem i boczkiem, ale okazał się nieco zbyt tłusty. Obstawiam nadmiar oliwy czy innego tłuszczu w paście z czosnku niedźwiedziego.

 

Wyraj, napar, śniadanie

Wyraj, śniadanie, pajda

Wyraj, śniadanie, podpłomyk

 

WYRAJ – co na obiad i na kolację?

Od 15.00 w Wyraju zaczyna się uczta NOC – tego nie próbowaliśmy, ale w menu znajdziecie POPAS, czyli słowiańskie tapas i przystawki. Raki, pierogi z trocią i rakami w sosie rakowym z serwatką, kluski z pastą z liści czosnku niedźwiedziego, młodym polskim serem i orzechem laskowym czy może dość klasycznie –  tatar?

Możecie zdecydować się na jedną z propozycji z działu PIEŃKI. To swojskie wyroby z lokalnych serowarni, wędzarni i spiżarni. Do wyboru Kiszonki i marynaty, Sery, Zagryzka, Mięsa oraz pieniek staropolski dla 4- osób. Chyba najbardziej nietypowo brzmi pieniek Zagryzka. Można tam spotkać słoninę, suszone mięsa i ryby, wędzone i dojrzewające specjały. Ceny pienków: 38 – 89 zł.

W zupach zdecydowanie rządzą jedne z ulubionych smaków Łukasza 0 szczawiowa i zalewajka (przynajmniej tak jest obecnie). Na koniec Obiata, a tam 3 różne dania – z mięsem, z dorszem czy z botwiną. Ceny w dziale obiata: 54- 6 2ł.

 

To co? Gotowi na słowiańską ucztę? A może już byliście? Dajcie znać! 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

WYRAJ

ul. Krochmalna 59 / U2

godziny otwarcia:

wtorek – czwartek 8.00 – 24.00

piątek 8.00 – 1.00

sobota 10.00 – 1.00

niedziela 10.00-22.00