Jesienią pisałam Wam już o Yes Butcher! na Saskiej Kępie. To miejsce, które łączy w sobie sklep z rewelacyjnym mięsem plus niewielkie bistro w stylu francuskim. Relację z tamtej wizyty znajdziecie TUTAJ.

Nowo otwarty lokal na Żoliborzu, przy ulicy Rydygiera, ma podobny charakter, ale jest większy, więc można tam się na spokojnie umówić na rodzinny obiad ze znajomymi w weekend. Tak właśnie zrobiliśmy! 🙂

Yes Butcher

Yes Butcher sklep

 

YES BUTCHER! – CO W MENU?

W menu oczywiście dominuje mięso, ale jak zabieracie ze sobą kogoś, kto mięsa nie jada, na szczęście nie musi siedzieć o wodzie i suchym chlebie 🤪  Menu podzielone jest na przystawki, zupy, dania główne, steki i dodatki.

 

My zaczynamy od przystawek. Jeśli jesteście w większej grupie, najlepiej wybrać kilka i się nimi podzielić. Od dawna mówię, że wspólne podjadanie z talerzyków postawionych na środku stołu to nasz ulubiony sposób na jedzenie, gdy wybieramy się gdzieś ze znajomymi. Na naszym stole lądują 2 przystawki mięsne, 1 rybna, 1 wege.

 

Yes Butcher, tatar wołowy

 

Obowiązkowo spróbujcie tatara wołowego z ogórkiem, szalotką, grzybami, żółtkiem przepiórczym i opcjonalnie z dodatkiem letniej trufli (44 zł / wersja z truflą – 64 zł). Tatar przygotowywany jest na świeżo, przy stoliku i jest świetny! Wybraliśmy też Vitello Tonnato z dodatkiem białych szparagów oraz szczawiu (49 zł). Przyjemna, całkiem lekka pozycja. Wszyscy zajadaliśmy się burratą z czosnkiem niedźwiedzim i orzechem włoskim (39 zł). Proste danie, ale rewelacyjne pesto z czosnku niedźwiedziego robi tu robotę! Tatar z troci fiordowej z guacamole i kalarepą (54 zł) był za to orzeźwiający, z przyjemnie meksykańskim posmakiem.

Yes Butcher, Vitello tonnato

Yes Butcher, burrata

W przystawkach znajdziecie też francuski klasyk, czyli pate en croute z kaczką, foie gras z gęsi i rabarbarem (58 zł), kaszankę z jabłkiem, habanero i majerankiem (34 zł) czy szpik kostny (39 zł).

 

Odpuściliśmy tym razem dział zupy ze szczawiową na polikach wołowych i rosołem z bażanta i perliczki i ruszyliśmy w stronę mięsa. BTW obie zupy plus kilka innych zakupicie w wielkich słoikach i możecie zabrać je do domu.

 

YES BUTCHER! – BURGER I STEKI

 

Skupiamy się na stekach, ale bierzemy też jednego burgera – głównie z myślą o Jagodzie, ale też dlatego, że podczas pierwszej wizyty w Yes Butcher! na Saskiej Kępie był świetny! Butcher’s Burger to, poza świetnym mięsem wysmażonym na medium rare, bekon, cheddar, sos BBQ i czerwona cebula (49 zł). W cenie 75 zł możecie też zamówić podwójną wersję – Double Burger.

 

Yes Butcher, burger

W dziale STEKI znajdziecie różne cięcia – m.in. rostbef, antrykot, polędwicę, tomahawk. Cena za 100 g waha się od 29 zł do 55 zł. Można też poprosić wybrane mięso z lady – zarówno do zjedzenia na miejscu w bistro, jak i zakupić je do domu. Wybieramy dwa różne steki, którymi będziemy dzielić się we czwórkę.

 

Yes Butcher, stek, szpinak z miso
Nie zapomnijcie też o dodatkach, bo są tu przepyszne! Mój faworyt obecnie to młode ziemniaki z czosnkiem niedźwiedzim i maślanką (19 zł). Fajnie chrupały też frytki z truflowym aioli (19 zł). Do tego wzięliśmy też zielone szparagi z sosem bearnaise, szynką parmeńską i ziemniakami (39 zł) oraz szpinak w miso (19 zł).

Yes Butcher, dodatki, zielone szparagi

 

WNIOSEK? Wrócimy szybko!

 

PS. na wynos bardzo polecam sos bolognese w słoiku – u nas Jagoda jest totalną fanką! Maks zresztą też!:)

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

YES BUTCHER

ul. Rydygiera 16

tel.453 111 869