Przyznaję, że o Andiamo w miasteczku Wilanów nie słyszałam wcale aż do Dnia Pizzy 9.02.2024, kiedy to Wy podrzuciliście tę polecajkę na Facebooku i na Instagramie! 🙂 Listę polecanych przez nas miejsc z okazji Dnia Pizzy znajdziecie TUTAJ. Wszystkie Wasze polecajki zawsze przeglądam, analizuję w Google Maps, co to za miejsca, jakie mają oceny, jakie opinie, jak wygląda jedzenie. Andiamo od razu kusiło! Nie mogłam długo czekać! 🙂
W piątkowe popołudnie ruszyliśmy do Andiamo Pizzeria Neapolitańska. Nie będę Wam ściemniać – lokalizacja nie jest łatwa 😉 No chyba, że mieszkacie akurat w miasteczku Wilanów i możecie wybrać się tam spacerkiem 😉 A u nas i dojazd trochę trwał, i szukanie miejsca do zaparkowania. I lokal malutki i nie przyjmuje rezerwacji, więc nawet nie było rezerwacji, że zjemy 😉 A ze mną dwoje głodnych po szkole dzieciaków i moja Mama, która już w samochodzie ogłasza: “nigdy nie rozumiałam tego Waszego jeżdżenia za jedzenie na drugi koniec Warszawy ;P”.
Ale udało się! Przy drugim kółeczku znajduję miejsce do parkowania, a Maks ma już dla nas stolik (strategicznie wysadzam go wcześniej). Lokal faktycznie jest malutki – 3 stoliki, kilka miejsc przy barze, ale od razu czuć, że jesteśmy we właściwym miejscu!
ANDIAMO – CO W MENU?
Andiamo specjalizuje się w pizzy neapolitańskiej i to oczywiście ona dominuje w menu. Nie ma tu makaronów czy innych włoskich dań. Na początek można wybrać marynowane oliwki (16 zł), foccacię z solą morską, rozmarynem i czosnkiem (19 zł) albo z dodatkiem pesto i Grana Padano (24 zł). W menu znajdziecie też dwie sałatki – klasyczna “mista” (25 zł) oraz z gruszką, karmelizowanymi orzechami i Grana Padano (39 zł).
My oczywiście skupiamy się na pizzy! W menu czytamy, że ciasto fermentowane jest przez 72 godziny, co sprawia, że jest puszyste i lekkie. W menu ponad 20 rodzajów pizzy – od klasyczków po te bardziej wymyślne. U nas oczywiście ląduje Margherita dla Jagody – pomidory San Marzano DOP, mozzarella fior di latte, Grana Padano DOP, bazylia, oliwa (32 zł). Maks wybiera Salame Piccante (41 zł) z pomidorami San Marzano, mozzarellą, spianata piccante i chili.
Mnie kuszą bardzo różne opcje! Z jednej strony Stracciatella (47 zł) brzmi totalnie jak pizza dla mnie! Znajdziecie na niej pomidory San Marzano, mozzarellę, spianata piccante, papryczki i ser stracciatella. Z drugiej strony kusi Burrata, która brzmi jak pochwała prostoty – pomidory, burrata, oliwa, pieprz, skórka z cytryny (42 zł) czy coś zupełnie innego jak Pere e Gorgonzola (44 zł). To pizza z sosem na bazie parmezanu, gruszkami, gorgonzolą, karmelizowanymi orzechami, miodem i rukolą. Finalnie idę za radą Znajomej i biorę Tartufo (43 zł). To pizza z sosem truflowym, mozzarellą fior di latte, salame piccante, Grana Padano i oliwą truflową. Ja proszę w wersji bez rukoli. Smak trufli jest bardzo delikatny, ale całość wypada genialnie!
Moja Mama jak prawie zawsze bierze pizzę Vege (40 zł) i powiem Wam, że to chyba jedna z najlepszych opcji z warzywami, jaką jadłam! Poza pomidorami i mozzarellą, znajdziecie na niej grillowanego bakłażana i grillowaną paprykę, czosnek, bazylię i pesto. Całość wypada hiper smacznie!
PODSUMOWANIE WRAŻEŃ
Całość wypada rewelacyjnie! Na początek planowaliśmy 3 pizze na 4 osoby, ale finalnie tyle nas kusiło, że wzięliśmy 4! Trzy pizze w całości zniknęły, a puchate brzegi z radością moczyliśmy w oliwie (zwykłej lub czosnkowej) i nic nie zostało! Reszta pizzy Jagody pojechała z nami do domu, a w sobotę została podgrzana w piekarniku i zjedzona 😉 Również z radością! 🙂
ZDECYDOWANIE MOCNA POLECAJKA NA PIZZĘ NEAPOLITAŃSKĄ W WARSZAWIE! 🙂
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
ANDIAMO Pizzeria Neapolitańska Wilanów
Oś Królewska 18
telefon: 784 588 837
na chwilę obecną lokal NIE PRZYJMUJE rezerwacji
0 Comments