No dobra, macie już sporo polecajek, które sprawią, że Wasz Nowy Jork kulinarnie będzie pyszny, a zarazem łatwy – nie będziecie musieli sami szukać, bo w poprzednich postach macie co najmniej kilka fajnych namiarów na śniadanie w Nowym Jorku oraz  miejscówki, w których musicie zjeść chociażby pastrami, tacos, burgery czy chińskie pierożki. Teraz zabieramy Wam na SŁODKIE!

 

W tej kategorii umieściliśmy różne miejsca. Będą słodkie wypieki – również te całkiem europejskie 😉 Będą croissanty na czele z miejscem, które stworzyło sławnego okrągłego croissanta, znanego pod nazwą Supreme Croissant albo Croux Wheel. Będą lody w japońskich rybkach taiyaki i oczywiście donuty! 🙂 Smacznego! 🙂

Uprzedzam – nie, nie ma tu Magnolia Bakery 😉 Byliśmy w środku, ale ani wypieki na miejscu, ani ich zdjęcia w Google Maps nas nie zachęcają 😉

 

NOWY JORK: gdzie na słodkie?

 

1) Taiyaki NYC

 

Taiyaki_1

 

W Nowym Jorku znajdziecie ich w dwóch lokalizacjach: w CHINATOWN oraz w WILLIAMSBURG. Ale… lokale z tej sieci znajdują się też w innych miastach w USA (m.in Boston, Miami, Cambridge), ale też w Toronto w Kanadzie. 

Miejsce to (jak sama nazwa wskazuje 🙂 ) specjalizuje się w japońskim deserze Taiyaki. Jest to tradycyjny japoński deser w kształcie… rybki. Wykonuje się go w specjalnych formach, z ciasta podobnego do ciasta na gofry, w charakterystycznym kształcie ryby. Oryginalne Taiyaki wypełnione były pastą anko ze słodkiej czerwonej fasoli azuki. Taiyaki mają też bogatą historię w japońskiej kulturze, są m.in  wręczane  gościom na przyjęciach weselnych jako symbol powodzenia, a zdjęcia tych wypieków w kształcie ryb są często wieszane przy wejściu do domu czy świątyń. Widzieliśmy je nie raz w Japonii, ale przyznaję, że ani razu ich nie jedliśmy!

Tu nadrabiamy! I to od razu taiyaki nadziewane lodami! 🙂

W menu Taiyaki NYC wybieracie najpierw czy chcecie rybkę wypełnioną pastą z czerwonej fasoli czy waniliowym budyniowym kremem custard. Potem dobieracie smak lodów i dodatki – posypki i polewy. Jeśli chodzi o lody to macie do wyboru albo 1 smak albo miks dwóch – czekają tu wanilia, truskawka, czekolada, ale też stricte japońskie smaki – matcha i hojicha – prażona zielona herbata. Ja wzięłam właśnie miks matcha i hojicha i lody były świetne!

Ceny tych deserów wahają się od 8.27 $ do 8.73 $ . Możecie też postawić na tradycyjne Taiyaki wypełnione pastą z czerwonej fasoli (bez lodów) w cenie 3.22 $. W menu również specjalne pozycje jak Souffle Pancakes (10.10 $) – dostępne tylko w lokalizacji na Manhattanie w soboty i niedziele. 

 

Gdzie na Taiyaki NYC?

Chinatown: TAIYAKI NYC, 119 BAXTER STREET, NEW YORK, NY 10013

Willamsburg: TAIYAKI NYC, 294 BEDFORD AVENUE, BROOKLYN, NY 11249

 

2) Lafayette Grand Cafe & Bakery – to Nowy Jork stworzył Croux Wheel!

 

Lafayette

 

Tego miejsca nie mogło zabraknąć na naszej liście 🙂 W naszym researchu przed wprowadzeniem kategorii wypieków do DESEO to właśnie nowojorskie Lafayette widniało jako pierwsze miejsce na świecie, które zaserwowało Croissanty Supreme – okrągłe croissanty, na punkcie których oszalał cały świat – i my też 😉

Pełna nazwa tego miejsca to Lafayette Grand Cafe & Bakery. To bistro inspirowane francuskimi kawiarniami, gdzie oprócz samych wypieków zjecie również kolacje, śniadania, lunche oraz weekendowe brunche. Menu zmienia się co tydzień i znajdziecie je tutaj.

Godziny otwarcia samej piekarni: od poniedziałku do niedzieli od 9.00 – 21.00. Piekarnia ma swój “kącik” po wejściu na prawo – na pewno wypieków nie przegapicie. Smaki tutejszych wypieków zmieniają się sezonowo, aktualnie w menu m.in Blueberry Dream Suprême albo Supreme nadziewany kremem czekoladowym.

Czy pierwszy okrągły croissant ever rzuca na kolana? Na pewno ma bardzo dobre ciasto, natomiast nadzienia jak dla nas były mocno przesłodzone (American Style?), a dekoracja ciężka i lepiąca :/ (zwłaszcza na Blueberry Croissant). Dajcie znać, jak Wasze wrażenia!

 

Adres: 380 Lafayette Street, New York, NY 10003

 

Lafayette Bakery

 

3) Fabrique – Nowy Jork czy… Szwecja? 🙂

 

 Fabrique.

 

Piekarnie tę znamy ze Sztokholmu (jeśli macie naszego szwedzkiego ebooka, na pewno też już ich znacie!), a odwiedzić ich można także w Londynie i Nowym Jorku 😉

Ich motto to “BREAD AND BUTTER IS FOREVER” i doskonale oddaje ducha tego miejsca 🙂 To jakościowe składniki i tradycyjne metody wypiekania. Zjecie tu przepyszne szwedzkie wypieki – oczywiście na czele z cynamonkami i bułeczkami kardamonowymi. Wpadnijcie na  śniadanie, lunch, no i oczywiście tradycyjną fikę czy przerwę w ciągu dnia na kawę i ciastko. Od poniedziałku do piątku możecie zjeść tu już od 7.00 rano, w weekendy od 8.00.

My Fabrique znaleźliśmy totalnie przypadkiem, gdy wyszliśmy z Chelsea Market – możecie zatem zjeść też obiad w Chelsea Market, a potem wybrać się na deser i kawkę w szwedzkim stylu.

 

Adres: 348 W 14th St, New York, 10014

 

Fabrique_1

 

4) Doughnut Plant – donut jako MUST EAT w Nowym Jorku!

 

Doughnut Plant_2
 
 
Miejsce na donuty. Co prawda, liczyłam na większy zachwyt, ale opowiem, co nam smakowało 🙂
 
Znajdziecie ich w pięciu lokalizacjach (pełna lista wraz z adresami dostępna jest tutaj). My byliśmy w ich punkcie na stacji Grand Central Terminal (89 East 42nd Street).
 
Doughnut Plant to nowojorska piekarnia założona przez Marka Israela w 1994 roku, a szczyci się tym, że to tutaj wymyślono pierwszego pączka z Crème Brûlée. Oprócz tradycyjnych wypieków dostaniecie tutaj też pączki bezglutenowe i pączki wegańskie, bez jajek. 
 
Nie były to najlepsze pączki na świecie, ale to dobre miejsce, żeby skosztować tych pyszności w amerykańskim stylu. Zdecydowanie bardziej smakowały nam te większe z bardziej pączkowym ciastem niż te mniejsze. Może Wam się przyda ten trop! 🙂  Na pewno w pamięci pozostanie mi donut peanut butter & jelly – amerykańskie połączenie smaków + był naprawdę świetny! 🙂
 
 
Doughnut Plant_2