Co robisz, gdy o 11.30 dolatujesz do Warszawy po ponad 3 tygodniach spędzonych w Tajlandii na jedzeniu smażonego makaronu, curry, ryżu czy chińskich pierożków dim sum? By nie tęsknić za Azją zbyt mocno, my idziemy na azjatycki obiad – zwłaszcza, że ostatnio otworzyło się nowe chińskie – PAŃSKA 85.

 

Nazwa całkiem nijaka w przeciwieństwie do innych chińskich knajp, które niemal zawsze nazwą jasno wskazują, z jakim jedzeniem będziemy mieć do czynienia… przecież China Town, nieistniejące już China Garden, Pekin Duck, Tian House, Modern China (tam musimy iść!), Canton, Pekin czy Cesarski Pałac raczej nie pozostawiały wątpliwości. Teraz mamy Pańską 85, która zupełnie z Chinami się nie kojarzy, ale menu od razu wygląda na obiecujące…szkoda tylko, że na stronie nie ma cen. Część osób może to niesłusznie odstraszać… My wpadamy tam na niedzielną kolację. Już wiemy, że jest sporo do spróbowania, wiemy też, że na kuchni jest 4 Chińczyków – to zawsze argument ZA.

 

To, co od razu zachwyca to przyjemny wystrój – nowoczesny, a zarazem ciepły. Elegancki, ale zarazem nie sztywny. Uwagę przyciągają wielkie metalowe lampy. Menu mamy na tablecie – bajer, ale pozwala od razu zorientować się, jak wygląda dana potrawa na ładnie przygotowanych i stylowych zdjęciach.

 

kuchnia chińska, kuchnia chińska w Warszawie, gdzie na chińska, nowe chińska, Pańska 85,

kuchnia chińska, kuchnia chińska w Warszawie, gdzie na chińska, nowe chińska, Pańska 85, menu na tablecie

kuchnia chińska, kuchnia chińska w Warszawie, gdzie na chińska, nowe chińska, Pańska 85,

 

Przeglądamy przystawki – ja od razu szukam tofu – ostatnio uwielbiam, a w Tajlandii bardzo mi go brakowało. Biorę młode tofu z czarną soją i orzechami ziemnymi (24 zł) – zdjęcie w tabletowym menu od razu przypomina mi świetne tofu, które 2 lata temu zajadaliśmy w chińskiej dzielnicy Dżakarty. Łukasz jak zawsze radykalnie – kwaśna sałatka z meduzy i świeżego ogórka (38 zł). Obie przystawki okazują się rewelacyjne – idealnie doprawione sosy, które aż chce się jeść łyżkami! Meduzy nie tykam, ale ten ogórek umoczony w sosie… mmm… bajka! Dla Łukasza meduza o przyjemnej strukturze, wyraźnym posmakiem kolendry i dobrym poziomem ostrości.  Tofu delikatne, rozpływające się w ustach, sos z czarnej fasoli pikantny, chrupiące orzeszki. Takiej kuchni chińskiej chcemy! Gdy dołączają do nas Łukasza rodzice, na stole pojawiają się również krewetki black tiger z grillowanym ananasem i sosem miodowym (26 zł) – niewielkie, ale smaczne i ładnie podane.

 

kuchnia chińska, kuchnia chińska w Warszawie, gdzie na chińska, nowe chińska, Pańska 85, meduza marynowana, sałatka z meduzy

kuchnia chińska, kuchnia chińska w Warszawie, gdzie na chińska, nowe chińska, Pańska 85, tofu

kuchnia chińska, kuchnia chińska w Warszawie, gdzie na chińska, nowe chińska, Pańska 85, krewetki z ananasem

 

Przystawki popijamy chińskimi herbatami – próbujemy różnych – białej, czerwonej, zielonej. Wszystkie są zaparzane zgodnie z ceremonią, tuż przy stoliku, podawane w maleńkich dzbanuszkach i jeszcze mniejszych czarkach. Smakują świetnie – mogłabym pić je w nieskończoność. Omijamy w menu zupy (tylko Łukasza tata próbuje tej z wontonami), omijamy dimsumy, bo po wizycie w Din Tai Fung w Bangkoku na ten weekend dim sumów wystarczy.  Z dań głównych zamawiamy nasze ulubione klasyki, od których zawsze zaczynamy chińską przygodę – tofu mapo z siekaną wieprzowiną i pieprzem syczuańskim (36 zł) i kurczaka Gong Bao z orzeszkami nerkowca (38 zł).  Tata Łukasza stawia na polędwicę wołową w sosie z czarnego pieprzu (58 zł). W karcie sporo też oryginalnych propozycji – jest prażony kalafior z boczkiem i olejem sezamowym, prażony groszek cukrowy z płatkami czosnku i jagodami goji, smażone pędy czosnku z paskami schabu. Z naszych dań tofu mapo wypada idealnie – pikantnie, aromatycznie, tak jak Łukasz lubi najbardziej. Świetna jest również wołowina. Kurczak Gong Bao jak dla mnie okazuje się nieco zbyt słony, zbyt intensywny i to chyba nie jest w Pańskiej 85 mój typ.

 

kuchnia chińska, kuchnia chińska w Warszawie, gdzie na chińska, nowe chińska, Pańska 85, tofu mapo

kuchnia chińska, kuchnia chińska w Warszawie, gdzie na chińska, nowe chińska, Pańska 85, krewetki z ananasem, kurczak Gong Bao

kuchnia chińska, kuchnia chińska w Warszawie, gdzie na chińska, nowe chińska, Pańska 85, wołowina

 

Troszkę kuszą mnie desery, ale nie starcza na nie już miejsca.. budyń z dyni i mango oraz mochi nadziewane owocami i lodami do spróbowania na następny raz, bo my na pewno wrócimy! 😉 Już zajadając pierwsze, przystawkowe tofu, wysyłam zdjęcie naszym znajomym, którzy jak my uwielbiają azjatyckie, chińskie i kulinarne podróże. Coś czuję, że nim gdzieś razem wyjedziemy, następna kulinarna podróż będzie właśnie na Pańską 85 i Wam też polecam! 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

PAŃSKA 85

ul. Pańska 85

tel. 521 617 756

mail: rezerwacja@panska85.com.pl

 

kuchnia chińska, kuchnia chińska w Warszawie, gdzie na chińska, nowe chińska, Pańska 85,