TOAST to kolejna nowa miejscówka w Warszawie i kolejna na Pradze.  Możecie tu wpaść na śniadanie już od 9.00, ale nie tylko. Od 14.00 w menu dostępne są talerzyki, które również brzmią wspaniale! Ja jednak zabieram Was najpierw na śniadanko! 🙂

TOAST działa od niedawna, a znajdziecie ich na rogu Targowej i Wileńskiej. Przyjemne wnętrze, fajny klimat, całkiem przytulnie.  Zamawiamy kawę i bierzemy się za śniadaniową kartę.

 

TOAST_2

TOAST_1

 

Co w menu? Oczywiście, jak sama nazwa wskazuje duża część menu to TOSTY, które możecie zamawiać przez cały dzień. Do wyboru 4 różne opcje. Na początek klasyczek, ale nieco inaczej. To Toast Toast – tost z pastą z gniecionych jaj, olejem chili, chrupiącym czosnkiem i szczypiorkiem (25 zł). Od razu wiemy, że chcemy go zjeść. Widzicie go na zdjęciu głównym. Kusi też Grzanka z kurczakiem (35 zł) z szarpanym kurczakiem w pomidorach z gochujang, cheddarem, smażonym jajkiem i kolendrą, ale finalnie jako drugie śniadanie wybieramy TOST SEZONOWY. Podczas naszej wizyty w listopadzie to tost z serem straciatella z Bianca Mozzarella, prosciutto crudo, grzybami leśnymi na maśle i tymiankiem (34 zł).

 

toast z grzybami i straciatellą

 

Pozostałe propozycje wytrawne to Talerzyk praski – pieczywo, masło, sery (taleggio, gouda), jajka na miękko i figa (28 zł) oraz Cilbir (27 zł), czyli tzw. jaja po turecku – 2 jajka poche, jogurt grecki z cytryną i czosnkiem, pikantne paprykowe masło, pietruszka i pieczywo. 

 

CO W MENU DLA FANÓW SŁODKICH ŚNIADAŃ?

 

Fani słodkich śniadań też będą zadowoleni, bo znajdziecie w dość krótkim menu aż 3 propozycje. Jest talerzyk francuski z croissantem, masłem, konfiturą malinowo- różaną, jogurtem i miodem z rodzinnej pasieki (19 zł), jest tost francuski z chałki z konfiturą malinowo-różaną, jogurtowym kremem z miodem i orzechami laskowymi (34 zł) oraz jaglanka na mleku sojowym z gruszką z kardamonem, konfiturą malinową, migdałami i syropem klonowym (22 zł).

 

JAK WRAŻENIA?

 

Boskie! Byłyśmy we dwie i wzięłyśmy na spółkę Toast Toast oraz Tost sezonowy. Powiem szczerze, że ciężko będzie wybrać lidera! Oba były rewelacyjne 🙂 Tost sezonowy to bardzo fajne pieczywo z chrupiącą skórką, duża ilość grzybów dodających tej pozycji jesiennego klimatu plus ukłon w kierunku Włoch – prosciutto i świetna straciatella. Zdecydowanie na TAK! Toast Toast to maślany, mięciutki tost, delikatna pasta jajeczna i przyjemnie chrupiący i zdecydowany w smaku czosnek. Też TAK!

 

Co zjeść w TOAST popołudniu?

 

Tego jeszcze nie próbowałam, ale menu brzmi obiecująco:) Brałabym Tartę Tatin z cebulą (kruche ciasto, karmelizowana cebula, kozi krem, tymianek – 26 zł), śliwki z harissą i cynamonem na labnehu z dodatkiem grillowanej brzoskwini i pistacji (29 zł) albo ziemniaki z pesto z liście rzodkiewek z prażonymi orzechami laskowymi lub chrupiącym boczkiem (25 zł).

W menu macie też tatara z wołowiny z truflowym aioli (47 zł), grillowaną sałatę rzymską z sosem cezar z orzechami włoskimi lub chrupiącym boczkiem czy pieczoną dynię hokkaido. Do tego dodatki – pieczywo z selekcją maseł, sery, pomidory z anchois. Cena dodatków: 15 – 25 zł.

Talerzyki są dostępne od 14.00 🙂 Chyba muszę kiedyś spróbować! 🙂

Dajcie znać, czy już byliście :)? Co jeszcze polecacie na Pradze?

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

TOAST

ul. Targowa 76

godziny otwarcia:

poniedziałek – zamkniete

wtorek 9.00 – 21.00

środa  – czwartek 9.00 – 22.00

piątek – sobota 9.00 – 23.00

niedziela 9.00-21.00