Wiem, że uwielbiacie nasz cykl z przepisami na szybkie i łatwe w przygotowaniu desery 🙂 Nasze kulki w czekoladzie czy mrożone banany cieszyły się dużym powodzeniem :)Dzisiaj przepis na równie proste w przygotowaniu batony czekoladowe!
 
 
To super alternatywa dla słodyczy kupionych w sklepie. Batony możecie zabrać potem ze sobą na piknik czy wycieczkę. W sam raz na rozpoczynający się właśnie czerwiec i zbliżające się wielkimi krokami wakacje! My zajadaliśmy je w pociągu w drodze do Trójmiasta – Maks i Jagoda byli zachwyceni 😉
 
 
Baton_6

pasta z orzechów laskowych

 

Batony czekoladowe – co będzie potrzebne

 
 Baton_2
 
 
 
– 3 szklanki ekspandowanego orkiszu, ryżu lub innego zboża
– 1,5 szklanki dropsów czekoladowych Dominikana 52%. Jeżeli wolicie bardziej wytrawne smaki użyjcie dropsów Nikaragua 70%
– 1 szklanki pasty z orzechów laskowych 100%
-1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu)
– 1 łyżka (duża, z górką) oleju kokosowego

 

Batony czekoladowe – sposób przygotowania

 
 Baton_3
 
 
Baton_4
 
 
Przygotowujemy naczynie 20×20 cm, wykładamy je papierem do pieczenia. W dużym naczyniu rozpuszczamy dropsy czekoladowe, z masłem orzechowym, syropem klonowym i olejem kokosowym (aż będą płynne).
Stopniowo dodajemy ekspandowane zboże, orzechy laskowe lub inne i mieszamy. Trzeba zwracać uwagę na konsystencję. Możliwe, że te 3 szklanki zboża to będzie za dużo, wszystko zależy od rodzaju zboża które użyjemy. Masa nie może być zbyt gęsta.
 
Masę przelewamy do naczynia wyłożonego papierem i schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Przed włożeniem warto ją przykryć folia spożywczą.
Kroimy na kawałki i zjadamy ze smakiem 🙂