O tym, że kochamy się w pizzy neapolitańskiej już wiecie. W Warszawie niezmiennie kochamy Ciao a Tutti (zwłaszcza Ciao a Tutti Due, bo tam nam bardziej po drodze) oraz boskie Dwa Osiem. Zawsze lubiliśmy też pizzę z Mąki i Wody, chociaż przyznam, że daaaawno nas tam nie było  – czas sprawdzić 🙂

 

Gdy jednak zobaczyłam u kogoś zdjęcia z Piselli, wiedziałam, że i tam muszę dotrzeć 🙂 Okolica totalnie nie nasza, ale za to całkiem blisko z Saskiej Kępy – jakieś 10-12 minut samochodem. A z Gocławia? Rzut beretem! Wiedziałam zatem, że załatwianie spraw na Gocławiu skończy się w Piselli. Tym razem zabrałam moją Mamę – od dawna tak jak my wyznawcę pizzy neapolitańskiej w Ciao.

 

Bez problemu znalazłyśmy niewielki lokalik. Przyjemny klimat, obrusy w biało-czerwoną kratkę i oliwa na stole. Ktoś na Instagramie napisał: mocna inspiracja Ciao a Tutti. Nie mi to rozsądzać, ale faktycznie klimat wnętrza trochę podobny.

 

 piselli-grochow

 pizza-piselli-wnetrze

 

W menu głównie pizza, ale są też przystawki, sałatki i zupa. Przeglądam je, ale wiem, że nie wcisnę i przystawki, i pizzy.  Do wyboru z przystawek foccacia (10 zł), różne rodzaje bruschetty (14-16 zł), włoskie wędliny i sery (35 zł), carpaccio podawane z bruschettą (28 zł). Jest krem z pomidorów (12 zł) i 3 sałatki – z kurczakiem, łososiem i ze szpinakiem, pomarańczą i grana padano (24-30 zł). My jednak skupiamy się na stronie z pizzą.

 

Są oczywiście wszystkie klasyki –  Marinara, Margherita, Prosciutto e Funghi, Capricciosa, Quattro Formaggi. Ja decyduję się na Salsiccia e Cipolla (sos pomidorowy / mozzarella / kiełbasa salsicccia / czerwona cebula – 25 zł). Moja mama wybiera Spinaci – sos pomidorowy / mozzarella /   blanszowany szpinak z czosnkiem/ ser gorgonzola – 25 zł. Podoba mi się bardzo Bianca Prosciutto z mozarellą, prosciutto di Parma i oliwą z trufli (30 zł) – zdecydowanie do spróbowania kolejnym razem. Na początek jednak obowiązkowo idzie u mnie pizza z sosem pomidorowym. Pizze bianche zwykle zostawiam na kolejną randkę 😉

pizza-piselli-salsiccia-e-cipolla

 pizza-spinaci-piselli

 

Już sam wygląd pizzy wskazuje, że będzie dobrze! Idealne ciasto z brzegami chrupiącymi na zewnątrz, ale miękkimi w środku. Przy takiej pizzy nigdy brzegów nie zostawiam, tylko maczam w oliwie i zjadłam z największą przyjemnością! Na pizzy dobre składniki, w odpowiedniej ilości i dobry sos pomidorowy.  Zdecydowanie Piselli ląduje w naszym top 3 na pizzę w Warszawie 🙂 Tak, na pizzę neapolitańską, ale właśnie taką kochamy najbardziej! Teraz macie Ciao a Tutti na Mokotowie (przy Wawelskiej i przy Dąbrowskiego), Dwa Osiem latem nad Wisłą (bardzo czekamy na otwarcie w ciepłe dni!) i Piselli na Grochowie! 🙂 Pora jeszcze sprawdzić, jak sprawuje się Mąka i Woda… soon 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

PISELLI

ul.Olszynki Grochowskiej 21/ lok u3

nr tel: 799 070 599

Godziny otwarcia:

PON –  ZAMKNIĘTE

WT- SOB 12.00-22.00

ND 12.00-20.00

 

obiad-dla-dwoch-osob-piselli